SEK SEK OYNAYAN ÇOCUKLAR NEREDE?

0
1394

Çocukluğumuz, her türlü güzel oyunu oynayarak geçti. Onun için şimdi anlatabileceklerim var. Zaman her şekliyle değişti.

Artık çocuklar, bahçe, sokak oyunları oynayamıyor. Tabii oynayamamanın değişik gerekçeleri var. Öncelikle güvenlik, çÜNKÜ ARTIK KİMSE KİMSEYİ TANIMIYOR. Aynı apartmanda da otursanız ,o kadar hızlı sirkülasyon oluyor ki altı ay önce gelen yok olmuş, haberiniz bile yok. Başka birileri taşınmış.

Çocukların sınav diye bir dertleri var. Bu döngüye katılsanız bir türlü; katılmasanız hiç olmuyor. Ucundan kenarından derken, bir bakmışsınız çocuğunuzu dersaneye kaydettirmişsiniz. Önceleri de ilkokulu, ortaokulu, bitirme sınavları vardı. Abartılmadan normal bir şey olarak görülürdü ve sınavdan fazla bir beklenti yoktu.

Herkes akademisyen, doktor, avukat olmak zorunda değil.İlköğretim son sınıflarda meslek okullarına geziler yapılıyor. Rehber öğretmenler de yönlendirme yapıyordu.
Şu anda durum nedir pek bilmiyorum. Rehber öğretmen kalabalık bir sınıfta öğrencisini nasıl tanıyabilir? Ya da bu sene danışman olan öğretmen, diğer yıllarda da aynı sınıfın danışmanlığını yapıyor mu? Ailelerle ne kadar iletişim kurulabiliyor? Çocuğun nelerden hoşlandığı dikkate alınıyor mu? Anne-baba çocuğunda kendi duygularını mı tatmin ediyor. Kendi isteyip te olamadığı mesleği çocuğu için mi uygun görüp, ısrarcı oluyor? Şimdi, hemen aklıma gelenler…

Çocuklar ve veliler neden bu kadar yatırım yapmak zorunda kalıyorlar? Çocukların yeteneklerine uygun yönlendirme yapabilecek kadar ebeveynler bu hususlarda aydınlatılıyor mu? Yoksa her şey göstermelik mi?

Çocukların kendilerini güven içinde hissetmeleri ve özgüven gelişimi her şeyin önünde gelmesi gerek. Çünkü, hayatta başarılı olmuş kişilerin geçmiş lerine baktığımızda, kendi dinamikleri ile en iyi yerlerde olduklarını görürüz.

Ancak, buradan, eğitimde çalışmış bir insan olarak eğitime karşı olduğum izlenimimin olmasını kesinlikle istemem. Eğitim, şart! Hangi alanda olması gerektiği önemli.
Ben, asıl olarak SEK SEK oyunu oynayan çocukları çevremde göremediğimi anlatmak istiyorum. Çocuklar servislerle okula, dersaneye gidip, geliyorlar. Aldıkları besinleri yakacak, bir açık hava faaliyeti yok. Zaten okullarda tam gün olduğu için beslenme tarzları da yanlış oluyor.


Çocuk eve geliyor,ya testin başına oturuyor; ya da bilgisayarın…
Bizler, okulumuzun bahçesine, evimizin bahçesine, komşu çocuğunun evinin bahçesine, tebeşirle ; kumluk bir alansa ağaç dallarından çubuklarla sek sek oynayacağımız çizgileri çizerdik.Kareler, çift ayağın sığabileceği büyüklükte olurdu.
Tam hatırlamıyorum ama boyuna doğru 4-5 karenin dizilmesi ile oluşurdu. Üst ucun sağına ve soluna da birer kare eklediğimizde ”T ”şeklinde olurdu. Yanlara da uzun atlayamayanlar için, ya da dinlenmek için yarım daire şeklinde sağlı sollu birer de kulak çizerdik.Sıraya girerek oynardık. Kuralları da kendimiz koyardık. Elimizde, belki annemizin çantasının kopmuş zinciri olurdu. Belki de oradan buradan birbirine eklenmiş halkalardan oluşmuş zincir olurdu. Birinci sıradan başlayıp, tüm kutucukların içine tek ayağımızla sıçrayarak dolaşırdık. Sonra, arkamızı dönerek zincirimizi kutucukların içine atabilmek için çaba sarfederdik.Duruma göre başarı sıralaması yapardık.
Aynı tatla ertesi günü yine oynardık.”Ders çalışman gerekir” diyen yoktu. Çünkü, ödevlerimiz bıktırılmayacak kadardı ve bizler de sorumluluklarımızı bilirdik.Annemiz, yemeklerimizi ağzımıza kadar koymadan, yaşam için de hazırlıyordu, bizi…

 

Hazırlayan: Lilay Koradan

 

bu yazılarda ilginizi çekebilir:

Ailede Çocuklara Motivatörlük Yapmak
Nitelikli İnsan Yetiştirme Yolunda Huzurlu Aile
Çocuğunuzun Yolu Hurdacıdan mı, Antikacıdan mı Geçsin?
Çocuğunuzun Ruhsal Gelişimi İçin 20 Küçük Tavsiye
Çocugunuz Dünyayı Nasıl Algılar?
Çocuk Yetiştirmenin 30 Altın Kuralı
Düşünceye Endeksli Yaşam Planlaması
Çocuğun Sosyal Gelişiminde İlk Adım: Arkadaşlık
Bedensel ve Ruhsal Gelişimin En Renkli Sırrı: Resim Yapmak
Adam Olacak Çocuk Okuduğu Kitaptan Belli Olur
Oynaya Oynaya Gelişen Çocuklar
Kökleriyle Size Tutunan Fidanlar Çocuklar
Üstün Yetenekli Çocukların Hayatını Kolaylaştırın
Çocuklarda Engellilik İle Yetersizliğin Teşhisi ve Tedavisi
Çocuklarımızı Yeterince Tanımıyoruz
Üstün Yetenekli Çocuk Sorduğu Sorudan Belli Olur
BABALARA TAVSİYELER
Okul Başarısında Ailenin Rolü
Daha Dün Annemizin Kollarında Yaşarken…
Girişimci ve Gelişimci Çocuklar Birikimlerini Hangi Okula Yatırsınlar?
Zayıf Karne, Zayıf Anne-Baba

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız