Üniversite Sınavına Hazırlanmanın Püf Noktaları

0
11303

Genç Öğrenci editörü Bilal Özbay’dan üniversiteye hazırlanmaya başlayan öğrencilere tavsiyeler…

Her öğrencinin hedefleri arasında iyi bir gelecek, iyi bir statü, iyi bir iş, iyi bir aile ve iyi bir yaşam vardır. Bütün bunlara sahip olmanın ön koşulu olarak da ÖSS sınavını kazanmak şart olmuştur. Aileler de çocuklarını daha lise birinci sınıftan itibaren bu yarışın içine sokarlar ve kazanmaları için ellerinden gelenleri yapmaktadırlar. Ülkemizdeki eğitim koşullarının da getirmiş olduğu eğitimde fırsat eşitsizliği, maddi ve fiziksel yoksunluklar bu yarışı olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle ülkemizde eğitimdeki bu boşluğu dolduran özel eğitim kurumları var olmuştur; dershane. Sadece dershaneye gitmek öğrenciyi sınava hazırlar mı tartışılır. Bunun için öğrencinin uzun bir hazırlanma sürecinden geçmesi gerekir. Her yıl  sınava giren öğrenci sayısı sürekli artmaktadır. Demek ki sadece dershaneye gitmek sınavı kazanmak için yeterli olmuyor. Bütün bunların ötesinde tanımak gerekiyor.

Üniversite sınavına Nasıl Hazırlanılır?
1- Önce karar verin.
Gerçekten üniversite okumak isteyip istemediğinizi netleştirin.
Meslek lisesi öğrencisi iseniz sınavsız geçişten yararlanmanın avantajlarını ya da yararlanmamanın getireceği güçlükleri hesaplayın. Lise 1 veya 2. sınıf öğrencisiyseniz derslerinize ona göre çalışınız.
2- İdealinizi belirleyin.
Ne okumak istediğinizi, okuyacağınız fakülteyi hangi üniversitede okumak istediğinizi seçin. Unutmayın ki idealinizdeki okul ya da fakültenin ham puan sınırı sizin alacağınız puanın sınırını da gösterecektir. İdealinizi belirlerken okulunuzun ve alanınızı dikkate alın.
3- İdealinizdeki okulun veya okuyacağınız fakültenin puanını öğrenin.
Bu size hem kapasiteniz hem de nasıl ve hangi ağırlıkta ders çalışmanız gerektiği hususunda öncelikli bilgi verecektir.
4- AOBP’nızın kaç puan olduğunu öğrenin.
Fakültenin yerleştirme puanından AOBP çıkartırsanız almanız gereken ham puanı bulmuş olursunuz. Böylece deneme sınavlarındaki performansınızı rahatlıkla ölçebilirsiniz.
5- Alacağınız ham puan için alan derslerinden hangi ağırlıkta net yapmanız gerektiğini hesaplayın.
6- Sistemli ders çalışın.
– Sadece ders çalışmak öğrenciyi başarılı kılmaz. Bir gün beş saat, bir gün bir saat çalışmak ya da hiç ders çalışmamak olmaz.
– Kendinize bir zaman dilimi seçin. Örneğin günde 4 saat ders çalışırım gibi ama her gün mütemadiyen 4 saat aksatmadan çalışın.
– Ders çalışırken alan derslerine rastgele çalışmayın. Ayırdığınız zaman dilimi içinde bütün alan derslerine ağırlıklarına ve şiddetine göre çalışın.
– Çözmeniz için günlük soru adedi belirleyin ve belirlediğiniz soru adedinin altına düşmeyin. Zaman içinde soru çözmedeki beceriniz ve hızınız artınca soru adedini de artırın.
– Dinlenmeniz için kendinize zaman ayırın. Dinlenmeyen bir organizma öğrenmeye açık değildir, dersi algılamanızı önler.
– Geceleri ders çalışmayın, uykunuzu tam alın ve sabahları erken kalkın.
– Bol bol soru çözün, çözemediğiniz sorular için ders çalışın, bu aynı zamanda tekrar yapmanızı da sağlar. Yine de çözemiyorsanız mutlaka unutmadan öğretmeninize sorun.
– Müzik dinleyerek ders çalışmayın ve kendinizi buna alıştırmayın. Zira gerçek sınavda böyle bir lüksünüz olmayacak.
– Her hafta mutlaka bir deneme sınavı çözün. Sınav sonrasında çözemediğiniz konuların alt başlıklarını çıkarıp tekrar ders çalışın. Bir daha aynı yerden yanlış yapmazsınız.
– Çalışmalarınızı ve problemlerinizi rehber öğretmeninizle paylaşın. Rehber öğretmeninizi önerilerini dikkate alın.
7- Deneme sınavlarına özen gösterin.
Her deneme sınavına gerçek sınav ciddiyetinde ve bilincinde girin. Çünkü deneme sınavları öğrencilerin bilgi ve yorum gücünü ölçer. Öğretmenleriniz ve rehberlik servisi sizin başarılarınızı bu sınavlarla belirler. Herhangi bir yanlış değerlendirme sizin için yapılacak çalışmaları olumsuz etkiler ve motivasyonunuzun düşmesini sağlar.
– Gerçek sınavda olacağı gibi deneme sınavlarında da bildiğiniz soruları yapın, bilmediklerinizi boş bırakın. Unutmayın ki yanlış bir cevap sizi on binlerce rakibinizin gerisinde bırakır.
8- Dersi derste öğrenin.
Her ders önce yerinde ve zamanında öğretmeninden öğrenilir. Derste anlamadıklarınızı hemen öğretmeninize sorun. Öğreninceye kadar da dersi çalışmayı bırakmayın, ertelemeyin.
9- Rehberlik servisiyle barışık olun.
Sınav kaygınızı, sınav sonuçlarınızı, ders çalışma programınızı ve sıkıntılarınızı rehber öğretmeninizle paylaşın.
10- Sabırlı olun.
Elbetteki bu sınav maratonu sizi yoracaktır. Sizi strese sokabilir, sosyal hayattan kopabilirsiniz. Ancak sonucunda elde edeceğiniz başarı ve kazanma heyecanı bütün bu yorgunluklara değecektir. Yorgunluk olmadan, zahmet olmadan hangi başarıdan haz alınabilir?
Değerli öğrenci arkadaşlarım, her şey inançla başlar. Önce kendinize inanın, kazanacağınıza inanın, ailenize inanın, öğretmenlerinize inanın ve size değer veren sevdiklerinize inanın. Sokrates’in dediği gibi, önce bir şey bilmediğinizi bilin. Ben biliyorum, zaten çözüyorum, zaten başarılıyım derseniz öğrenemezsiniz.
Ne kadar bilirseniz bilin öğretmenleriniz kadar bilemezsiniz. Onların bilgilerinden ve tecrübelerinden faydalanın. Ne zaman sınavı kazanır ve istediğiniz bir fakülteye yerleşirseniz o zaman bilmiş ve kendinizi gerçekleştirmiş olacaksınız. Ve ancak o zaman kendinizle ve öğretmenlerinizle gurur duyacak, onurlanacaksınız.

Başarılar diliyorum.

 

bu yazılarda ilginizi çekebilir:

Sınav Kaygısı Nasıl Yenilir?
Sınav Stresi, Yarışma Stresi, Maç Stresi
Zamanı yönetmek
Sınav kaygısı
Stressiz bir sınav için
SINAV KAYGISI
SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN ÖNERİLER
HATIRLAYABİLMEK
Erteleme Alışkanlığınızdan Nasıl Kurtulursunuz ?
Sınav Yarışında F1 Pilotu Olmak
Sınavım Var Biliyorsun
Sınava Balık Yiyerek Hazırlanın
Sınav Kaygısı
Sınav Günlüğünden Yansımalar
Sınava Az Kaldı, Doktorum Nerde?
Sınav Çocukları Nasıl Özgürleşir?
Eyvah! Sınav Yaklaştı
Ortaöğretim Sınavlarında (LGS) Başarılı Olmanın Yolları

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız