Babası: Sultan İbrahim
Annesi: Hatice Muazzez Sultan
Doğumu: 25 Şubat 1643
Ölümü: 6 Şubat 1695
Saltanatı: 1691 – 1695
Sultan II. Ahmed İstanbul’da doğdu. Eğitimiyle annesi Hatice Muazzez Sultan meşgul oldu. Arapça ve Farsça biliyordu. Orta derecede bir tahsil gördü. Hat sanatında çok ustaydı. Yazı yazma kabiliyeti çok üstün olan Sultan II. Ahmed, birçok Kuran-ı Kerim yazdı. Şairlere ve şiire çok düşkündü. Orta boylu, çevre sakallı ve açık renkli bir yüzü vardı. Gösterişten hoşlanmaz, çapraz kaftan giyer, ataları gibi başına sorguç takardı.
Sultan II. Ahmed, Edirne’de yirmi birinci padişah olarak Osmanlı tahtına çıktığı zaman 50 yaşındaydı. Devlet işlerini çok yakından takip eder, hasta bile olsa divan toplantılarına katılırdı. Devlet işlerinin görüşülüp konuşulduğu Divan-ı Hümayun, kendi dönemine kadar, haftada iki gün toplanıyordu. Saltanatı ile birlikte haftada dört gün toplanmaya başladı.
Sultan II. Ahmed tahta çıktığı zaman, devlet 2. Viyana bozgununun sarsıntılarından kurtulmak için Avusturya’ya karşı yeni sefer hazırlığındaydı. Sadrazam Köprülü Fazıl Mustafa Paşa savaşı başlattı ise de bir netice alınamadı. İkinci savaş durumu da Venediklilerin Girit’te Hanya Kalesi’ni kuşatma çabalarının başarısız kılınması, Kandiye muhafızının desteği ile sağlanmıştı. Osmanlı Donanması Girid ile meşgulken, Venedikliler bu defa da Sakız Adası’na asker çıkarmışlardı. Yine aynı senelerde Irak ve Hicaz bölgesinde de devlete karşı hareketler ve isyanlar vardı. Bu isyanların bastırılması devletin doğu bölgesinde barışın bozulmaması için çaba sarfetmesini gerektiriyordu.
Devletin dış sorunlarıyla ve savaşlarla ilgilenen Sultan Ahmed, saraydan ara sıra çıkarak halkın arasına da karışır ve onların dertleri ile ilgilenirdi. Özellikle gıda maddelerinde halka eksik mal satan, fazla para alan esnaf ile şahsen ilgilenir, gerektiğinde cezalandırılmalarını sağlardı. Değişik zamanlarda fırıncılardan ekmek aldırır ve tarttırırdı. Eksik gramajlı veya has undan ekmek yapmayan fırıncıları şiddetle cezalandırırdı. Bazen çarşı, pazar dolaşır bazı yiyeceklerin fiyatlarını kendisi tespit ederdi.
3 yıl 7 ay 14 gün saltanat sürdükten sonra, yakalandığı siroz hastalığından kurtulamayarak 6 Şubat 1695 günü Edirne’de vefat etti. Cenazesi İstanbul’a getirilerek Kanuni Sultan Süleyman Türbesine defnedildi. Çocukları: Atike Hatun, Hatice Hatun, Asiye Hatun, Şehzade İbrahim ve Şehzade Selim.