Bilinçli Hipnotik İletişim

0
747

Her zaman sağlıklı bir iletişim kurabilmek için fedakârlık yapmak gerekir. Bilinmelidir ki insanlar birbirlerine tahammül edebildikleri oranda güzel bir iletişim kurabilirler. Bu söylediğim ifadeler ilk bakışta size itici gelebilir. Hatta insanlara tahammül etme zorunluluğunuzun olmadığını ve iyi bir iletişimin öncelikle karşılıklı anlayış çerçevesinde sağlanabileceğini düşünebilirsiniz. Anlayış hususuna katılmakla birlikte bir öncelik olmadığını belirtmek isterim. Genel olarak insanların nelerden hoşlandıklarını bir düşünün. Herkes sevilmek ister, başarılı görülmek ister ve nihayetinde toplum içerisinde övülmek ister. Bu istekler, aslında önceki bölümde bahsedilen gereksinimlerle ilgilidir. Birey yaşamının merkezidir ve çevresinden gelecek olan iyi sözlere kulak vererek egosunu tatmin eder. Dolayısıyla kimi zaman bireylerin egolarını tatmin etmesine izin verilmelidir. Bu küçümsenmeyi getirmeyecektir. Verilecek olan bu izin, istediğiniz iletişim tarzının kurulmasını sağlayacaktır.

Bilinçli hipnotik iletişim tarzı; bireylerin duygularına hitap ederek onları etkileyebilmektir. Duygularına hakim olduğunuz kişilerin kendilerine de hakim olabilirsiniz. Bunu sakın üstünlük yaratmak olarak algılamayın; çünkü iyi bir iletişim güzel dostlukları gerektirir ve bu dostlukların kurulma aşamasında fedakârlık gösteren kişi bu iletişimin lideridir. Şu ana kadar bahsettiğim hususlar birey bazında hipnotik iletişim kurmayı amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra topluluk bazında hipnotik iletişim de mevcuttur. Bu konuya bireyci hipnotik iletişimin detaylandırılmasının ardından geçeceğim.

Hayatınızda güzel bir iletişime sahip olmak için istediğiniz kişileri siz seçmelisiniz. Herhangi bir ortama girdiğinizde, o ortam içerisinde güzel bir iletişim kurarak arkadaş olmak istediğiniz kişileri önceden hislerinize ya da kişinin toplum içerisindeki hal ve hareketlerine, kullandıkları ifadelerine göre seçmelisiniz. Etkileyeceğiniz alanı belirlemiş olmanız, iletişim sonucunda oluşturulacak olan arkadaşlık, dostluk veya iş ile ilgili ilişkileri kuvvetlendirecektir. Hangi pozisyonda olursanız olun; hangi amaçla iletişim kuracak olursanız olun; mutlaka karşınızdaki insanı öncelikle dinleyin. İnsanları dinlemek onlara tahammül edebilmek demektir. Her kişi iyi bir dinleyici değildir. Dolayısıyla iyi bir iletişim için iyi bir dinleyici olarak işe başlayabilirsiniz. Bu karşınızdaki kişinin duygularına yönelttiğiniz ilk adımdır. Karşınızdaki kişi sizin iyi bir dinleyici olduğunuzu düşünerek size güvenmeye başlayacaktır. Güven aslında bir inançtır. Karşınızdaki kişiyi buna inandırmaya başlamak etkilemenin ilk adımıdır.

İnsanlar birbirlerini fark ettiklerinde iletişim kurmaya başlamış olurlar. Konuşma ise iletişimi daha çok belirginleştiren bir durumdur. Konuşma esnasında iyi bir dinleyici olmak; güven inancı oluşturulmaya başlandıktan sonra yeterli olmaz. Sıradaki süreç karşınızdakilerin ifadelerini onaylama aşamasıdır. Bu aşamada iletişim kurduğunuz kişi sizin onu onaylamanızdan hoşlanır. Çünkü toplum içerisinde karşınızdaki kişinin anlaşılabilmesi demek; fikirlerinin aynen onaylanması anlamına gelmektedir. Bundan dolayı; onaylama aşaması karşınızdaki kişinin sizinle iletişim kurmaktan mutluluk duymasını içeren aşamadır. Dikkat edecek olursanız iletişim kurucu rolde olan sizsiniz ve önceden de belirttiğim gibi kurulan bu iletişimin liderisiniz.

Bilinçli hipnotik iletişimde belirtilen ilk iki aşamada güven ve sevilme duygusu oluşturursunuz. Daha sonrasında son aşamaya geçebilirsiniz. Bu aşama ise tasdik etmeme aşamasıdır. Bir kişinin her söylediğini onaylamak bir noktadan sonra yapmacık olabilir. Dolayısıyla kişinin kimi söylemlerine katılmayıp bunu kendisine aktarabilmek ise iletişim kurduğunuz kişinin sizi daha çok dikkate almasını sağlar. Çünkü güven duyulan, sevilen bir konuma geldikten sonra üçüncü aşamayla birlikte fikirleri değer gören biri olursunuz. Dikkat edecek olursanız üçüncü aşamada karşınızdaki kişiyi onaylamıyor olmanız onun tarafından bir muhalefet olarak değil fikir çeşitliliği veya farklı bir bakış açısı olarak değerlendirilecektir. Dolayısıyla kişiye farkında olmadan güvenilir, sevilebilecek ve dikkate değer olduğunuzu aşılarsınız. Bu durum etik dışı bir durum değildir; sadece bir yaklaşımdır. Çoğumuz farkında olmadan duyguları yönlendirir ve bilinçsiz olarak hipnoz yaparız. Bunun için farkında olarak bir iletişime başlamak her zaman kazanç sağlayacaktır. Güvenini kazandığınız kişiye güvenenler de size güvenerek etki alanınız genişleyebilecektir. Burada dikkati çekmek istediğim diğer bir durum ise bilinçli hipnotik iletişim aşamalarını kullanarak kendinize de otohipnoz yapmanız ve nihayetinde iletişimin doğal olmasını sağlanmanızdır. Çünkü kendi duygularınız da karşınızdaki kişinin duyguları değiştikçe değişecektir.

Erhan Aydın

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız