KİLO KONTROLÜ NASIL SAĞLANMALIDIR?

0
681

Alınan enerji>Harcanan enerji

Alınan kalori>Harcanan kalori olduğu zaman kilo alınır. Bu orantı dengeli olursa, ancak kilo kontrolü mümkün olur. Bunun dengeli hale getirmek için de beslenme kurallarına uymalı ve egzersizi bir yaşam biçimi haline getirmeliyiz.

Kilo kontrolü için öncelikle bir hedef seçilmelidir. Bu hedef gerçekçi olmalı ve asla ulaşılamayacak olmamalıdır. Örneğin 100 kg olan bir insan için öncelikli hedef 60 kg olursa başarma ihtimali düşük olacaktır. Bu kişinin ilk 6 aydaki hedefi 90 kg’a düşmek olursa başarma şansı yükselecektir. Verdiği %10 kilo kaybı ile de birçok sağlık kazanımı elde edecektir.

Kilo verememe ya da verdiği kiloyu koruyamama nedenleri nelerdir?

Başlıca iki nedeni vardır:

1. Gerçekçi olmayan ve ulaşılamaz hedefler belirlenmesi: Örneğin 100 kg olan bir kişinin 6 ay içinde 60kg’ a düşmeyi istemesi gibi… Halbuki ilk hedefi 90 kg olmalıdır. Böylelikle hem hedefe ulaşması gerçekleşir hem de psikolojik olarak başarmanın hazzını duyar. Bilimsel olarak izin verilen kilo kaybı da 6 ay içinde %5-10’dur.

2. İlerlemenin tespiti için uygun olmayan metotların kullanılmasıdır.

Kilo vermek için uygun olan metot hangisidir?

İlk yapılması gereken bir kilo kontrol günlüğü tutmaktır. Yani neyi, nasıl, ne zaman ve niçin yediğimizi her gün düzenli olarak not almalıyız. Böylelikle ne kadar çok yediğimizi gözlerimizle görmüş oluruz. Göz hafızası unutmaz!

Ömür boyu yenilenleri yazmaya devam mı edilecek?

Hayır. İlk 1 ay düzenli olarak yazılmalı. Daha sonra hedefe ulaşana kadar her ayın en azından bir haftasında günlük tutulmalı.

Bir kilogram verebilmek için ne kadar kalori harcanmalı?

1 kg = 7000-8000 kalori harcanmalı.

Bu kalori hangi yöntemle verilmeli?

Bunun için günlük kaloriden 600 kalori azaltılırsa; 14 gün içinde 1 kg verilir. Bu şekilde devam edilirse 6 ay sonunda 13 kg verilebilir.

Diyetteki yağ nasıl azaltılabilir?

-Tereyağı mayonez ve soslar kullanılmamalı

-Cipslerden uzak durulmalı

-Izgara ve fırın tercih edilmeli

-Kızartmadan uzak durulmalı

-Et yerine ızgara tavuk veya balık yenmeli

-Yanmaz tencere, tava kullanarak kullanılan yağ oranı azaltılmalı

yazan: Dr. Yavuz Furuncuoğlu

kaynak: Bilimsel Zayıflama – Akis Kitap

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız