Babası: Kanuni Sultan Süleyman
Annesi: Hürrem Sultan
Doğduğumu: 28 Mayıs 1524
Ölümü: 15 Aralık 1574
Saltanatı: 1566- 1574
Devlet Sınırları: 15.162.000 km2
Sultan II. Selim 28 Mayıs 1524’de İstanbul’da doğdu. Babası Kanuni Sultan Süleyman, annesi Hürrem Sultan’dır. Hürrem Sultan Slav kökenlidir. Sultan II. Selim orta boylu, açık alınlı, mavi gözlü, ince kaşlı ve sarışın bir padişahtı. Şehzadeliğinde mükemmel bir tahsil ve terbiye ile yetiştirildi. Devlet idaresini iyice öğrenmek için de Anadolu’nun çeşitli yerlerinde sancakbeyliği yaptı. Bu sırada tahsiline devam ederek, ilim ve tecrübesini arttırdı. Sarı Selim olarak da anılan II. Selim, Kütahya sancakbeyi iken, babası Kanuni Sultan Süleyman’ın ölüm haberini aldı. Bunun üzerine İstanbul’a gelerek, 42 yaşında, tahta geçti. II. Selim daha önceki Osmanlı Sultanlarına göre silik ve zayıf bir hükümdardı. 1566- 1574 yılları arasında Osmanlı Devleti’ni idare etti.
Sultan II. Selim Babasının saltanatı sırasında diğer kardeşleri Şehzade Bayezid ve Şehzade Mustafa’nın bertaraf edilmesiyle kolayca tahta geçti. Padişah olur olmaz ilk seferini Batı’ya yaptı. Ülke sınırlarını Orta Avrupa’ya kadar genişletti. Ülkesinin Doğu bölümünde gelişen olaylar sebebi ile Tatarlarla, Özbeklerle, Çerkezlerle ve Gürcülerle savaştı. Basra, Bağdat, Kıbrıs, Tunus kayıtsız şartsız teslim olanlar arasındaydı. Babası gibi ülkesinin denizlerde de egemenliğini genişleterek, deniz egemenliğine önem verdi. Barbaros, Oruç Reis, Turgut Reis gibi kaptanlar O’nun zamanında yetişti.
Sultan II. Selim, Sokullu Mehmed Paşa gibi çok güçlü bir vezire sahipti ve devlet işlerinde en önemli yardımcısıydı. 15 yıl sadrazamlık yapan Sokullu Mehmed Paşa, devlet yönetimine ağırlığını koydu. Devrin büyük devlet adamları sayesinde Osmanlı Devleti ihtişamını sürdürdü. Sokullu Mehmed Paşa gibi dirayetli ve tecrübeli vezirler hükümeti ayakta tutmayı başardı. Sultan II. Selim hiç sefere çıkmadı ve liyakatli olmayan Ali Paşa’nın Kaptan-ı Deryalığında İnebahtı faciasını yaşadı.
Selim iyi silah kullanmasını bilir, aynı zamanda usta bir okçuydu. Halkına karşı adil davranırdı. İlme açık ve âlimleri korurdu. Sarayda musiki çalışmaları ve müzik alanındaki gelişmeler onun besteci ruhundan kaynaklanıyordu. O’nun zamanında İstanbul ve ülkenin çok değişik alanlarında birçok mimari eser yapıldığı gibi, önemli onarım faaliyetlerini de gerçekleştirdi. Devrinin usta mimarı, Mimar Sinan’a Edirne’de Selimiye Camiini yaptırdı.
Selim ince ve uzun boylu, güler yüzlü ve güzel sesliydi. Altın işlemeli kadife kaftan giyerdi. Sarığı Selim üslûbunda ve mücevvezeydi. Bir kısmı dışarı taşardı. Giydiği kaftanların altın işlemeli yakaları vardı. Astarları da kırmızı satendendi. Sultan II. Selim, dedesi Yavuz Sultan Selim gibi sekiz yıl tahtta kalarak kısa bir iktidar dönemi yaşadı. 15 Aralık 1574’de vefat etti. Ayasofya’ya defnedildi. İstanbul’da ölen ilk Osmanlı Padişahıdır.
Çocukları: Fatma Hatun, Şah Hatun, Gevherhan Hatun, Esma Hatun, III. Murad, Abdullah, Osman, Mustafa, Süleyman, Mehmed, Cihangir.
Şaheser beyitlerinden biri şudur:
“Biz bülbül-i muhrık-ı dem-i şekvayı firakız
Ateş kesilir geçse saba gülşenimizden”