Kendimizi Nasıl İyi Hissedebiliriz?

0
1087

Gecen hafta depresyona neden olan “bilissel çarpıtmaları” , okuduğum “ İyi hissetmek” isimli kitaptan sizlere aktarmaya başlamıştım. Önce diğer 4 bilişsel çarpıtma tanımını da yazayım.

7- DUYGUSAL KARARLAR: Olumsuz hislerinizin aslında gerçeği yansıttığınıza inanırsınız. “Hissediyorum, o halde gerçek olmalı”

8- MELi-MALI CÜMLELERI: Kendinizi -meli, memeli´lerle motive etmeye çalışırsınız.

9- ETIKETLEME VE YANLIS ETIKETLEME: aşırı genellemenin uç halidir. hatanızı tarif etmek yerine, kendinize olumsuz bir etiket yapıştırırsınız. “Ben beceriksizin tekiyim” Başka birinin hoşunuza gitmeyen davranışı karşısında “Kahrolası iğrenç herif” dersiniz. yanlış etiketleme bir olayı cçok renkli ve duygu yüklü bir dille anlatmayı içerir.

10- KISISELLESTIRME: Kendinizi, aslında başlıca sorumlusu olmadığınız olumsuz bir olayın nedeni olarak görürsünüz.

Bu kitaptaki bilişsel çarpıtma örneklerini çok açık ve net bulduğum için sizinle paylaşmak istedim. Bu çarpıtmalar depresyonu davet eder. Bir insanin kendisini iyi hissetmemesi doğaldır. Zaman zaman değişik sebeplerle üzgün olabiliriz. Sevdiğiniz bir arkadasınız uzak bir şehre taşındığında. arkadaşınızı özleyeceğinizi düşünüp üzülmek normal bir davranıştır ama “Artık arkadaşım yok , hayat çok sikici olacak ve ben mutsuz olacağım” diye bir düşünce çarpıtmadır. Böyle çarpıtmalar çoğaldığında depresyona gireriz.

Wellness

Bugüne kadar eğitim konulu yazılar yazdım bu kösede. Bundan sonra arada, ikinci mesleğim, ikinci uzmanlık alanımı da kullanarak “Kendini iyi hissetme, sağlıklı yasama” ile ilgili yazılar da yazacağım. Önce kısaca ikinci mesleğim olan Wellness koçluğunun ne olduğunu açıklayayım.

Wellness İngilizce well-being ve fitness kelimelerinden oluşur. Rahatlama, sportif faaliyetler, masaj, bakim , sağlıklı beslenme,kısaca insanin “Kendisini iyi hissetmeyi” için gerekli olan her şey wellnesin içine girer. Bir Wellness koçu ne yapar? Wellness koçu bir kişiye ait bir plan yapar. O kişinin vücut tipine, sağlık durumuna, ruhsal durumuna uygun faaliyetleri içeren bu planda, hangi sporu yapması gerektiği, nasıl bir beslenme tarzını seçeceği, hangi masajların yapılacağı, hangi rahatlama tekniklerinin kulanilacagi (Yoga vb.) gibi konuları içeren öneriler yapar.

Kendini iyi hissetme, stresi yenmenin yollarını arama, kendine en uygun rahatlama metotlarını bulma, gerekirse hayata bakış açışını değiştirme bir insanin ruh sağlığı için en önemli konulardır. Bu yüzden bu kösede bu konulara da yer vereceğim. Kendisini iyi hissetmeyen anne babanın davranışları çocuğu da etkileyeceği gibi, stresle basa çıkmasını bilmeyen çocuklarda geleceğin depresif insanlarıdır. Peki insanin kendisini iyi hissetmesi, sağlıklı bir ruh halinin olması için ne yapması gerekir? Kendini iyi hissetmek pozitif düşünceden geçer. Tüm uzak doğu teknikleri insanin rahatlaması, kafasındaki ve vücudundaki tüm negatif enerjiyi atması üzerine kurulmuştur.

Negatif enerjiyi atmanın çeşitli yolları vardır. Wellness otelleri durmadan insanları rahatlatacak teklifler sunmaktadır. İnsanın rahatlaması, kendisini iyi hissetmesidir. Kendisini iyi hisseden bir insan yaşadığı olumsuzlukları aşmada daha sakin, daha olumlu yaklaşabilir. Bir insanin kendisini iyi hissetmesi rahatlamasına bağlıysa ,mutlaka Wellness otellerine mi gitmesi gerekir.? Hayır. Evde de birkaç küçük metotla kendimizi iyi hissedebiliriz. Tüm gün iste ya da çocuğumuzla geçirdiğimiz süre içerisinde kendimize zaman ayiramamiş olabiliriz. akşamları çocuklar yattıktan sonra kendimize ayıracağımız birkaç dakika depresyona karşı koymak ya da yenmek için atılacak ilk adımlardır.Örneğin; küveti doldurup cildimize uygun, rahatlatıcı özelliği olan birkaç damla aroma yağı ve güzel kokulu bir kaç mum. Saatlerce küvette durmanıza gerek yok. Sadece 10 dakika bile hem vücut hem ruh sağlığınız için yeterlidir. Kendinize daha da iyisini layık görüyorsanız (ki görmelisiniz) birkaç gül yaprağı ve köpüklerle banyonuzu Wellness cennetine döndürebilirsiniz.

Küvete zamanım yok diyorsanız küçük bir leğene su doldurup ayni işlemi ayaklarınız içinde yapabilirsiniz. Elinize bir kitap mi alırsınız yok sa ışıkları kapatıp , güzel bir müzik eşliğinde gözlerinizi kapatıp günün yorgunluğunu mu atarsınız bu size kalmış bir secim.

Zaman zaman bu tür basit ama vücut ve ruh sağlığı ile ilgili önerileri içeren yazılar yazacağım. Siz de lütfen şimdiden bu aksam kendinizi nasıl şımartacağınızı ve sadece size ait bir yarim saat ayıracağınızı düşünmeye başlayın.Negatif enerjiyi atmalısınız ki, pozitif enerjiye yer kalsın.

Sevgilerimle

*

S. Nil Tuncalı
Eğitmen-Çok Kültürlü Eğitim Uzmanı-Wellness Trainer

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız