Babası: Sultan IV. Mehmed
Annesi: Emetullah Gülnûş Sultan
Doğumu: 30 Aralık 1673
Ölümü: 1 Temmuz 1736
Saltanatı: 1703- 1730
Sultan III. Ahmed, Sultan II. Mustafa’nın öz kardeşidir. Sultan III. Ahmed, uzun boylu, kara gözlü, doğan burunlu ve buğday tenliydi. Son derece zeki, hassas ve zarif bir insandı. Ünlü hocalardan iyi bir tahsil ve terbiye gördü. Çocukluğu rahat bir şekilde geçtiği için devlet işlerini yakından takip edebildi, devlet idaresi hakkında da bilgi sahibi oldu. Sultan III. Ahmed, yirmi üçüncü padişah olarak, 30 yaşındayken Edirne’de tahta geçti. Osmanlı Devleti açısından önemli bir yere sahip olan Lale Devri boyunca padişahlık yapan Sultan III. Ahmed, hattat ve şairdi. “Necib” mahlasıyla şiirler yazdı. Ayrıca Musiki ile de yakından ilgileniyordu. Divan şairlerinden Urfalı Nabi Efendi’nin hem kendisini hem de şiirlerini çok severdi.
Sultan III. Ahmed, Avrupa siyasi gelişmelerini inceledi, daha yakın bilgi almak için bazı devletlere daimi elçiler gönderdi. Avrupa kültürel gelişmelerini getirttiği kitaplarda araştırdı. Matbaanın önemini kavradığı için, yazılı eserden basılı esere geçiş olan ilk matbaayı İbrahim Müteferrika’ya kurdurdu. Sadrazamlık görevine İbrahim Paşa’yı getirerek, kızı ile evlendirdi ve kendine damat yaptı.
Sultan Ahmed’in padişahlığının ilk günleri, tamamen disiplinden çıkmış yeniçerileri yatıştırma gayretleri ile geçti. Ancak kendisini padişah yapan yeniçerilere karşı etkili olamadı. Sadrazamlığa getirdiği Çorlulu Ali Paşa, ona idari konularda yardımcı olmaya çalıştı, hazine için yeni düzenlemelerde bulundu ve padişaha rakipleriyle mücadelesinde destek oldu. Sultan III. Ahmed zamanında Rusya ile olan ilişkilerde gerginlik yaşandı. Bunun sebebi Rusya’nın Orta Asya üzerinde yayılma siyaseti izlemesi, balkanlardaki toplumları Slavlaştırmaya çalışması, açık ve sıcak denizlere inmek istemesiydi.
Sultan III. Ahmed, yaradılıştan ince ruhlu ve güzel sanatlara meraklıydı. O da ataları gibi iyi bir hattat olarak yetişti. Topkapı Sarayı kapısı karşısında kendi adı ile yaptırdığı çeşmenin, yapılış tarihini belgeleyen kitabedeki hat yazısını kendisi yazdı. Aynı zamanda da iyi bir şairdi ve şiirlerini “Necib” mahlası ile yazdı. Topkapı Sarayı’nda ve Yeni Camii içinde de iki kütüphane kurdurdu. Su sıkıntısı çekilen İstanbul’da büyük su bendini yaptırdı.
Devletin müesseselerinde reform yapılması gerektiğine inanan Sultan Ahmed, yıllardan beri reform yapılmadığı için Avrupa’dan geri kalındığını, felaketlere uğranıldığını savundu. 1718- 1730 tarihleri arasında yaşanan ve “Lale Devri” olarak adlandırılan dönem, Sultan Ahmed zamanında yaşandı. Zevk ve sefa ile geçen devir olarak da ifade edilir. 27 yıl gibi uzun bir süre tahtta kalan Sultan III. Ahmed, çıkan Patrona Halil isyanı sonunda, 1730 tarihinde padişahlıktan çekildi.
Çocukları: Emine, Rabia, Habibe, Zeyneb, Zübeyde, Esma, Hatice, Rukiye, Saliha, Atike, Reyhan, Esime, Ferdane, Nazife, Naile, Ayşe, Fatma, Emetullah, Ümmüselma, Emine, Rukiye, Zeyneb, Sabiha, I. Abdülhamid, III. Mustafa, Süleyman, Bayezid, Mehmed, İbrahim, Numan, Selim, Ali, İsa, Murad, Seyfeddin, Abdülmecid, Abdülmelik