Babası: Sultan II. Selim
Annesi: Afife Nur Banu Hatun
Doğumu: 4 Temmuz 1546
Ölümü: 16 Ocak 1595
Saltanatı: 1574- 1595
Devlet Sınırları: 19.902.000 km2
Sultan III. Murad Manisa’nın Bozdağ yaylasında dünyaya geldi. Annesi Afife Nur Banu Sultan Venediklidir. Sultan III. Murad orta boylu, kumral sakallı, ela gözlü ve beyaz tenli bir padişahtı. Çok cömertti ve insanlara yardım etmeyi çok severdi. Alçak gönüllü ve adil davranışlıydı. Giyinmesini sever, gösterişli elbiseler giyer, mücevher takmaktan da hoşlanırdı. Özellikle kavuk üzerindeki değerli taşları kullanmak O’na has bir özellikti. Şehzadeliği sırasında Manisa’da devrin en değerli ulemasından dersler aldı. Dünya meseleleri ile yakından ilgilendi. Özellikle ülkesi dışında. Ülkesinin kaderini etkileyen liderlerin yaptıklarını merak ederdi. Tarihi eserleri okumayı çok sever Arapça ve Farsçayı çok iyi konuşurdu.
Sultan III. Murad babası öldüğünde Manisa’da vali olarak bulunuyordu. Sokullu Mehmed Paşa’nın kendisine ilettiği haber üzerine İstanbul’a gelerek on ikinci padişah olarak iktidarı teslim aldı. III. Murad 1574- 1595 yılları arasında Osmanlı Devleti’ni idare etti. Ancak o da babası Sultan II. Selim gibi devlet işlerine fazla müdahil olmadı. Bürokrasi ve hükümet daha ziyade Sokullu Mehmed Paşa tarafından idare edildi. Bunda Sokullu’nun tecrübesi, dirayeti ve idare tarzı büyük rol oynamıştır.
Merhametli bir kişiliğe sahip olan III. Murad, devlet hazinesinden muhtaç olanlara yardımda bulundu. İlim alemiyle iyi dostluklar kurdu. Ülke imarına büyük önem verdi, özellikle ataları tarafından yapılan tarihi eserlerin onarımını gerçekleştirdi.
Sultan III. Murad, iktidarı zamanında ülke içinde ve ülke dışında olaylı dönemler yaşanmış olmasına karşın, ülke birliğinin korunması ve topraklarının genişlemesi için çalıştı. Bir taraftan Kuzey Afrika’da fetihler yaparken diğer taraftan da Hint Okyanusu’nda donanmasını bulundurdu. Savaştan çok sakınan, gelişen hadiseleri mümkün olduğu kadar barış yoluyla halledilmesi taraftarıydı. Çok iyi bir kumandan, iyi bir savaşçı olduğu gibi, kılıç kullanmakta da çok başarılıydı. Ata binmeyi severdi.
Sultan III. Murad, İngilizlerle de dostane ilişkiler geliştirildi. İlk İngiliz Kapitülasyonunun verilmesiyle İstanbul’a daimi İngiliz elçisi gönderildi. Papa’nın Katolik Avrupa’da kurabileceği haçlı ittifakına karşı Protestan İngiltere ile ilişkiler geliştirildi. Daha sonra bu ittifaka Hollanda da dahil edilecektir. Devlet işlerini Sokullu’ya devreden Sultan III. Murad zamanında, sarayda kadınlar devlet işlerine çokça karışmaya başladılar ve bu durum Sokullu’nun ölümünden sonra da artarak devam etti.
Eğlence meclislerine düşkün olan Sultan III. Murad, saltanatı boyunca İstanbul’dan hiç çıkmadı ve saraydaki kadınların etkisinde kaldı. Daha sonraki yıllarda Osmanlı İmparatorluğunun bir devrini etkileyecek olan kadınlar saltanatı onun devrinde başladı. Sokullu Mehmed Paşa’nın ağırlığını hissettirdiği III. Murad döneminde, Osmanlı toprakları en geniş sınırlarına ulaştı. 29 yaşında çıktığı tahtta 20 yıl kalan Sultan III. Murad felç geçirdi ve vefat etti. Ayasofya Camii’nin avlusuna defnedildi.
Çocukları: Ayşe Hatun, Fatma Hatun, Mihrimah Hatun, Fahriye Hatun, III. Mehmed, Selim Bayezid, Mustafa, Osman, Cihangir, Abdullah, Abdurrahman, Abdullah, Hasan, Ahmed, Yakub, Alemşah, Yusuf, Hüseryin, Korkud, Ali, İshak, Ömer, Alaüddin, Davud.