Türkiye ekonomisi canlanıyor. Girişimciler artık uzun zamandır erteledikleri yatırım projelerine hız veriyor. 2005 sonuna kadar yeni kurulan şirket sayısının, 50 bini geçmesi bekleniyor. Kendi işinizi kurmaya karar verdiğinizde, sıra ne yapacağınız sorusuna geliyor. Yapılabilecek olanlar aslında sınırsız. Ancak, doğru zamanda, doğru yerde, doğru işi yapmak çok önemli.
2’Sİ BAŞARILI OLUYOR
ABD yapılan bir araştırma, bin iş fikrinin yalnızca yedisinin projelendirildiğini, bunlardan da sadece ikisinin başarılı olduğunu gösteriyor. Biz de, bu hafta az sermayeyle yapılabilecek, ilginç olduğu kadar başarılı olmuş iş fikirlerini araştırdık. Gökdelenlerin asansörlerini giydirenlerden çağrı merkezi kuranlara, kadınlara özel güzellik kulüplerinden internetten yemek servisine kadar hizmet sektörüne yatırım yapan genç girişimciler, nasıl kendi işlerini kurup, batmadan ayakta kaldıklarını anlattı. Kendi işinin patronu olanların başarı formülü ise oldukça basit. ‘Doğru yerde, doğru zamanda doğru işi yapmak’. Ayrıca, iş fikri belirlemek için KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Enstitüsü’nden, ticaret odalarından da destek almak mümkün.
Başarı için 10 ipucu
# Doğru yerde, doğru zamanda, doğru işi seçin
# Başarılı modellerden örnek alın.
# Ne iş yaparsanız yapın, internette yer bulabilecek mal ya da hizmet üretin
# Ayağı yere basan projeler üzerinde çalışın
# Yeni bir girişime başlamadan risk ve fizibilite çalışmalarınızı iyi yapın
# İş planına göre hareket edin
# Asla vazgeçmeyin. Başarılı olmak için yenilginin ne olduğunu bilmek lazım
# Devletin desteklediği alanlarda yatırım yapmaya yönelin
# Çevrenizde nelerden, şikayet edildiğini iyi analiz edin. Müşterileriniz ne istiyorsa ona odaklanın.
# Sağlık her şeyin başıdır, düzenli bir yaşamınız olsun.
Plaza asansörlerinde reklam kazandırıyor
Lift Medya, Maslak ile 4. Levent hattındaki 17 plazanın asansörlerindeki reklam alanlarını satıyor. Ayrıca plaza önlerindeki araç teşhir projelerini de hazırlıyor. En büyük avantajı ise, sektörde bu işi onlardan başka yapan bir şirket olmaması. Lift Medya Genel Müdürü Saygın Tezel, “İşimizin operasyonel maliyeti çok düşük. Buna göre kâr marjımız da hayli yüksek” diyor.
GERİLLA PAZARLAMA
Asansörde insanların mecburen reklamları okuduklarını anlatan Tezel, “Plazalarda çalıştığımız için üst gelir grubuna direkt ulaşıyoruz. İnsanlar asansörde birbirlerinin yüzüne bakmadığı için, reklamları okuyor. Bizden başka, şimdiye kadar kimsenin aklına bu işi yapmak gelmedi” diyor. Plaza asansörlerindeki ilan yerlerine en çok Nokia, Lexus, Beymen gibi gerilla tarzı pazarlamayı tercih eden firmalar ilgi gösteriyor.
Kadın kulübü sayısı artacak
POPÜLER olmasının yanı sıra, bir o kadar da kârlı yatırım alanı güzellik ve estetik sektörü. Londra’da uzun yıllar yatırım danışmanı olarak çalıştıktan sonra kadınlara özel güzellik ve bakım kulübü kuran İrem Sözügeçer, kendi gibi iş ortakları aradığını söylüyor. Sektörün hızla büyüdüğü söyleyen Sözügeçer, “Club Arora olarak hedefimiz 5 yılda 35 şube açmak” diyor.
Sıfırdan sektör yarattı
ÜÇ arkadaşlarıyla birlikte 4 yıl önce yemeksepeti.com’u kuran 29 yaşındaki Nevzat Aydın, bugün internetten yemek siparişi işinde milyon dolarlık cirolar gerçekleştiriyor. Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirdikten sonra okumaya gittiği ABD’de internetteki yemek sitelerinden etkilenen ve Türkiye’ye gelince arkadaşlarını ikna edip yemeksepeti.com’u kuran 29 yaşındaki Aydın’ın sitesinden günde 7800 kişi yemek yiyor. Sitenin toplam üye sayısı ise 115 binin üzerinde.
Çağrı merkezi kurmanın maliyeti 50 bin YTL
BİRKAÇ yıl öncesine kadar milyon dolarlık yatırım gerektiren çağrı merkezlerinin maliyeti hızla düşüyor. Turk.net’i kurup, Sabancı Holding’e satan Phonoclick’in patronu Ahmet Yürekli, çağrı merkezi işinde büyük bir gelecek olduğunu söylüyor. Yürekli’nin verdiği bilgiye göre küçük ölçekli bir çağrı merkezi kurmanın maliyeti 50 ile 55 bin YTL arasında değişiyor. Yürekli, “Nüfusun daha büyük bir kısmı çağrı merkezlerinde çalışacak. Yatırım maliyetinin düşmesi, küçük ölçekli firmaları bu alana kaydıracak.”
Yazan : Ayçe Tarcan |
Kaynak : www.aksam.com.tr |