Firavun Tutkheperre Shoshenq (MÖ 880’ler)

0
168

Firavun Tutkheperre Shoshenq, Üçüncü Ara Dönem’in bilinmeyen bir Libya kralıdır. Varlığı, yakın zamana kadar şüpheyle karşılanıyordu. 2004 yılında, Eva R. Lange’nin yazdığı bir makalede, nadir kraliyet ön adı Tutkheperre’yi taşıyan Bubastis Tapınağı’ndan yeni keşfedilmiş bir taş blok süslemesi sayesinde varlığı doğrulandı.
Tutkheperre Shoshenq’in ön adı “Re’nin Görüntüsünün Görünüşü” anlamına gelmektedir. Bu kralın varlığına ilk olarak, Emile Amelineau’nun 19. yüzyılda Abydos’ta yaptığı kazılarda bulduğu Ostracon Louvre E.31886’da rastlanmıştır. Bu ostracon şimdi Louvre Müzesi’nde bulunmaktadır ve M. A. Bonheme tarafından 1995 yılında yazılan “Les Chechanquides: Qui, Combien?” adlı bir makalede incelenmiştir. Bu ostraconda, siyah mürekkeple yazılmış ‘Tutkheperre […]Amun| (Shoshenq MeryAmun)|’ adı bulunmaktadır ve bu ostracon, Yeni Krallık’tan itibaren Abydos’taki Birinci Hanedan ‘Osiris’in Mezarı’ yakınlarındaki adak yatırımları arasında keşfedilmiştir. Bu ostracon kanıtı, bu kralın varlığı için kesin bir kanıt olarak kabul edilmemiştir, çünkü bu nesnenin yazarının ‘Tut’ için küçük kuş veya civciv sembolünü yanlışlıkla Hedj için Kızıl Taç sembolü yerine yazmış olabileceği varsayılmıştır. Ancak, 2004 yılında yayınlanan makalesinde Lange, Tutkheperre adının Shoshenq I veya “Tjetkheperre” (Psusennes II’nin ön adı) için bir hata olamayacağını belirtmiştir, çünkü onların hiyeroglifik sembolleri tamamen farklıdır.
İkinci olarak, Tutkheperre Shoshenq’in ön adı ve adı (nomen) Bubastis’teki (Aşağı Mısır) Büyük Tapınak’ta yazılıdır. Lange’nin makalesi, bu kralın gerçek ve Shoshenq I veya Psusennes II’den farklı olduğunu kanıtlamıştır. Makalede, Bubastis Tapınağı’ndan gelen bir mimari parça incelenmiştir ve bu parçada eşsiz ön adı ve adı ‘Tutkheperre Shoshenq’ yazılıdır. Bu kralın saltanatının çok kısa sürdüğü muhtemeldir, çünkü bu iki belgeden başka hiçbir yerde anılmamıştır.
Tutkheperre Shoshenq’in saltanat tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur, ancak Karl Jansen-Winkeln’in Lange’nin makalesinin sonunda verdiği bir dipnotta belirttiği gibi, bu yeni kralın 22. Hanedan’ın ilk yarısına tarihlendirilmesi gerektiğini varsayabiliriz, çünkü hükümranlığı Hem Aşağı hem de Yukarı Mısır’da tanıklık edilmiştir. Bu mantıklı bir çıkarsamadır, çünkü 22. Hanedan’ın Shoshenq III’ü 8. yılında Thebes’te Pedubast I’in tahta çıkmasıyla Yukarı Mısır üzerindeki etkin kontrolünü kaybetmiştir. İkinci olarak, Lange Tutkheperre Shoshenq’in Bubastis Tapınağı’nda belgelendiğini belirtir ki burası Osorkon I ve Osorkon II gibi diğer erken 22. Hanedan hükümdarlarının inşa projeleriyle iyi bilinmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız