Osmanlı amirali, Barbaros Hayreddin Paşa, 1478 yılı civarlarında Midilli’de doğdu. Asıl adı Hızır’dı. Din ve devlet yolunda yaptığı büyük işlerden dolayı Kanuni Sultan Süleyman tarafından, Hayreddin ismi verildi. Doğu Akdeniz kıyılarındaki kavimler tarafından “kızıl sakallı” manasına gelen Barbarossa diye tanındı. Babası Vardar yenicesinden olan Yakup Ağa, bir Osmanlı sipahisiydi ve 1461 yılında Midilli’nin fethi sırasında Fatih Sultan Mehmed’le birlikteydi.
Barbaros Hayreddin Paşa (Hızır)’ın, İshak, Oruç ve İlyas adında üç kardeşi vardı. Denizci kardeşlerin Akdeniz sularında Ceneviz, Fransız, İspanyol ve Venedik gemilerine karşı kazandıkları başarılar, servet, kuvvet ve şöhretlerini artırdı. İshak ve Oruç Reis’ler şehit olunca Barbaros Hayreedin Paşa Cezayir Beyliği’ne atandı. 1534 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından İstanbul’a çağrılan Hayreddin Paşa, mükemmel bir donanma ile İstanbul’a doğru yola çıktı. İstanbul’da büyük bir merasimle karşılanan Barbaros, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Cezayir Beylerbeyi ve kaptan-ı deryalığa tayin edildi.
Barbaros Hayreddin Paşa, 80 gemilik donanma ile Akdeniz’e açıldı. Tunus Beyi, Alman İmparatorluğu, Papalık, İspanya, Napoli, Ceneviz ve Portekiz donanmalarına karşı günlerce süren deniz savaşlarından sonra büyük zaferler kazanıldı, birçok şehir ele geçirildi. Osmanlı, topraklarına toprak katı. Bu zaferlerden sonra tekrar İstanbul’a davet edilen Hayreddin Paşa, başka bölgeler için vazifelendirildi. Barbaros Hayreddin Paşa komutanlığında Osmanlı donanması Preveze deniz savaşından zaferle ayrıldı. Böylelikle Akdeniz’de Osmanlı hakimiyeti tamamen sağlanmış oldu.
Barbaros Hayrettin Paşa 5 Temmuz 1546 yılında İstanbul’da vefat etti. Sağlığında Beşiktaş’ta yaptırdığı medresenin yanındaki türbesine defnedildi. Onun ölümü için “Denizin reisi öldü” denildi. Barbaros Hayreddin Paşa zamanında Osmanlı denizciliği gücünün zirvesine ulaşmış, onun mektebinde yetişen değerli denizciler ve teşkilatlı tersane sayesinde bu güç varlığını bir süre daha devam ettirmiştir. Barbaros Hayreddin Paşa, alim ve cesur bir komutandı. İri yapılı ve kumral tenliydi. Saçı, sakalı, kaşları ve kirpikleri çok gürdü. Ömrü denizlerde geçtiğinden Rumca, Arapça, İspanyolca, İtalyanca ve Fransızca gibi Akdeniz dillerini çok iyi bilirdi. Çinili Hamam kendisine aittir.
Osmanlı Devletinde 12 sene kaptan-ı deryalık hizmetinde bulunan Barbaros Hayreddin Paşa, devletin sınırlarını Fas’a kadar uzattı. Serveti ile İstanbul’un birçok semtine hanlar, hamamlar, konaklar, evler, değirmenler, fırınlar yaptırdı. Hayreddin Paşa geceyi üçe ayırırdı. Birinci kısmında Kur’an-ı kerim okur, ikinci kısmında ibadet eder ve üçüncü kısmında da uyurdu.