Dinozorların kemik yapısı ve dayanıklılığı hakkında bilimsel araştırmalar ve fosil kayıtları sayesinde önemli bilgiler elde edilmiştir. İşte bu konuyla ilgili bazı bilgiler:
- Kemik Yapısı ve Dayanıklılığı:
- Dinozorların kemikleri, modern kuşların kemiklerine benzer bir yapıya sahiptir. Hafif ve hava dolu olan bu kemikler, uçuş yeteneği olan dinozorlar için avantaj sağlamış olabilir.
- Kemiklerin iç yapısı, hızlı büyüme ve hareket kabiliyeti için optimize edilmiştir. Dinozorlar, büyük boyutlarına rağmen hızlı hareket edebilmişlerdir.
- Bazı dinozor türlerinin kemikleri, yoğun lifli yapıya sahiptir ve bu da dayanıklılıklarını artırır.
- Fosil Kayıtları ve İzotop Analizi:
- Fosilleşmiş kemik kalıntıları, canlının yaşadığı süreçteki ısı değişimini gösterecek izotoplar barındırır. Bu analizler, dinozorların genelde aynı ortamda yaşadıkları timsahgillerden daha sabit vücut sıcaklıklarına sahip olduğunu gösterir1.
- Dinozorların kemik yapıları incelendiğinde, ayırıcı iki tip kalça kemiği şekli görülür. Bazıları kuş kalçasına benzer bir yapıdayken, diğerleri kertenkele kalçasına benzer yapıdadır1.
- Dinozorların Ortaya Çıkışı ve Yok Oluşu:
- Dinozorlar, 252 milyon ila 66 milyon yıl öncesine dek süren Mezozoik çağın büyük bölümünde yaşadılar. İlk ortaya çıktıkları Triyas döneminde Pangea süper kıtasında yaşadılar.
- Kretase döneminin sonunda çarpan bir asteroid ile dinozorlar yok oldular. Bu asteroidin neden olduğu tozlar, güneş ışınlarının Dünya’ya ulaşmasını zorlaştırarak dev otçul dinozorların beslendiği ağaçların ölmesine neden oldu. Etçil dinozorlar da av bulamadıkları için zaman içinde öldüler2.