Arkeologlar, eski metinlerin çözümlemesi sırasında çeşitli dilbilimsel yöntemleri kullanırlar. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Metindilbilim: Metindilbilim, tümce ötesi dilsel yapılardaki ilişkileri, metinlerin üretilme ve anlaşılmasındaki düzenlilikleri, metinlerin bağlamla ilişkisini ve metinlerin türlerini inceleyen bir bilim dalıdır12. Metindilbilim, eski metinlerin anlamını, yapısını, işlevini ve tarihsel gelişimini ortaya çıkarmak için kullanılır.
- Göstergebilim: Göstergebilim, göstergelerin, anlamların ve iletişimin incelenmesiyle ilgilenen bir bilim dalıdır3. Göstergebilim, eski metinlerin görsel, işitsel, dokunsal ve diğer semiyotik unsurlarını analiz etmek için kullanılır. Göstergebilim, eski metinlerin kültürel, sosyal, psikolojik ve ideolojik bağlamlarını da aydınlatır.
- Karşılaştırmalı Dilbilim: Karşılaştırmalı dilbilim, farklı dillerin veya dil ailelerinin sesbilim, biçimbilim, sözdizim, anlambilim ve diğer yönlerini karşılaştıran ve sınıflandıran bir bilim dalıdır. Karşılaştırmalı dilbilim, eski metinlerin kökenini, akrabalığını, etkileşimini ve değişimini belirlemek için kullanılır.