Slavoj Žižek (d. 21 Mayıs 1949), Sloven filozof, sosyolog, kültür eleştirmeni, psikanalist ve yazardır. Žižek, özellikle Marksizm, Lacancı psikanalitik ve postmodernizm üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.
Žižek, 1949 yılında Ljubljana, Slovenya’da doğdu. Ljubljana Üniversitesi’nde felsefe ve psikoloji okudu ve 1971 yılında mezun oldu. Daha sonra, Paris Üniversitesi’nde felsefe alanında yüksek lisans yaptı ve 1975 yılında doktora derecesi aldı.
Žižek, 1971 yılından beri Ljubljana Üniversitesi’nde felsefe profesörü olarak görev yapmaktadır. Žižek, aynı zamanda birçok uluslararası üniversitede misafir öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.
Žižek, özellikle Marksizm, Lacancı psikanalitik ve postmodernizm üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Žižek, Marksizm’in güncelliğini savunmuş ve Lacancı psikanalitik ile Marksizm’i birleştirerek yeni bir teorik çerçeve geliştirmiştir. Žižek, ayrıca postmodernizm üzerine yaptığı çalışmalarda, postmodernizmin eleştirisini yapmış ve postmodernizmin yeni bir politik potansiyele sahip olduğunu savunmuştur.
Žižek, çok sayıda kitap yazmıştır. En önemli eserleri şunlardır:
- İdeolojinin Yüce Nesnesi (1989)
- Gıdıklayan Özne (1991)
- Ters Görünmek (1991)
- Fantezilerin Vebası (1997)
- Žižek Okuyucu (1999)
- Paralaks Görünümü (2006)
- Ahir Zamanda Yaşamak (2010)
- Tehlikeli Rüya Görme Yılı (2012)
- Mutlak Geri Tepme (2014)
- Hiç Yoktan Az (2017)
- Umutsuzluğun Cesareti (2017)
- İnsan Kalabilir miyiz? (2018)
Žižek’in çalışmaları, felsefe, sosyoloji, kültür eleştirisi, psikanalitik ve siyaset alanlarında büyük bir etki yaratmıştır. Žižek’in fikirleri, özellikle Fransa’da ve diğer ülkelerde çok sayıda filozof, sosyolog, kültür eleştirmeni, psikanalist ve siyasetçi tarafından takip edilmiştir.