Karl Popper (1902-1994)

0
121

Karl Popper, Avusturyalı-İngiliz filozof, bilim filozofu ve tarihçidir. En çok eleştirel akılcılık, yanlışlanabilirlik ve açık toplum teorileriyle tanınır.

Popper, 28 Temmuz 1902’de Viyana’da doğdu. Viyana Üniversitesi’nde felsefe ve fizik okudu. 1937 yılında, Nazilerin Avusturya’yı işgalinden sonra İngiltere’ye göç etti. 1946 yılında, Londra Üniversitesi’nde felsefe profesörü oldu. 1976 yılında, emekli oldu.

Popper’ın en önemli eserleri şunlardır:

  • Bilimsel Araştırmanın Mantığı (1934)
  • Açık Toplum ve Düşmanları (1945)
  • Tarihin Yanlışlanabilirliği (1957)
  • Objektif Bilgi (1972)
  • Kendini Savunamayan Demokrasi (1947)

Popper’ın fikirleri, özellikle bilim felsefesi, tarih felsefesi ve siyaset felsefesi üzerinde önemli bir etki yaratmıştır. Popper’ın fikirleri, günümüzde de tartışılmaktadır.

Popper’ın en önemli fikirlerinden biri, eleştirel akılcılıktır. Eleştirel akılcılık, doğru bilgiye ulaşmanın tek yolunun, yanlışlanabilir hipotezleri test etmek olduğunu savunur. Popper’a göre, bir hipotez doğruysa, onu test etmek mümkün değildir. Çünkü herhangi bir test sonucu, hipotezi doğrulayabilir. Ancak, bir hipotez yanlışsa, onu test etmek mümkündür. Çünkü herhangi bir test sonucu, hipotezi yanlışlayabilir.

Popper’ın bir diğer önemli fikri, yanlışlanabilirliktir. Yanlışlanabilirlik, bir hipotezin doğru olup olmadığını test etmenin tek yolunun, hipotezi yanlışlayabilecek bir test bulmak olduğunu savunur. Popper’a göre, bir hipotez yanlışlanabilir değilse, o zaman doğru değildir. Çünkü yanlışlanabilir olmayan bir hipotez, hiçbir test sonucu tarafından yanlışlanamaz.

Popper’ın üçüncü önemli fikri, açık toplumdur. Açık toplum, farklı fikirlerin serbestçe tartışılabileceği ve eleştirilebileceği bir toplumdur. Popper’a göre, açık toplum, en iyi toplum türüdür. Çünkü açık toplum, bireylerin kendi fikirlerini geliştirmelerine ve kendi kararlarını vermelerine olanak tanır.

Popper’ın fikirleri, özellikle bilim felsefesi, tarih felsefesi ve siyaset felsefesi üzerinde önemli bir etki yaratmıştır. Popper’ın fikirleri, günümüzde de tartışılmaktadır.

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız