René Descartes

0
161

René Descartes, 31 Mart 1596’da Fransa’nın Touraine bölgesindeki La Haye şehrinde doğdu. Fransız filozof, matematikçi, fizikçi ve bilim insanıydı. Modern felsefenin kurucularından biri olarak kabul edilir.

Descartes, iyi bir eğitim aldı. La Flèche’deki Cizvit kolejinde matematik, fizik, felsefe ve teoloji dersleri aldı.

1616 yılında, Descartes, Poitiers Üniversitesi’nin hukuk fakültesine girdi. Ancak, hukuk okumaktan hoşlanmadı ve 1617 yılında üniversiteyi bıraktı.

Descartes, 1618 yılında, Avrupa’yı gezmeye başladı. Bu gezisi sırasında, matematik ve fizik üzerine çalışmalar yaptı.

1625 yılında, Descartes, Hollanda’ya yerleşti. Hollanda’da, felsefe ve bilim üzerine çalışmalar yaptı.

1637 yılında, Descartes’ın ilk eseri, “Düşünceler” yayınlandı. Bu eserde, Descartes, “Cogito ergo sum” (Düşünüyorum, öyleyse varım) ifadesiyle ünlü olan, “şüphecilik” yöntemini ortaya koydu.

1641 yılında, Descartes’ın ikinci eseri, “Metod Üzerine Konuşma” yayınlandı. Bu eserde, Descartes, şüphecilik yöntemini daha ayrıntılı bir şekilde açıkladı.

1644 yılında, Descartes’ın üçüncü eseri, “Doğa Felsefesinin İlkeleri” yayınlandı. Bu eserde, Descartes, fizik ve tıp üzerine düşüncelerini açıkladı.

1649 yılında, Descartes, İsveç Kralı X. Karl’ın daveti üzerine İsveç’e gitti. Ancak, İsveç’in soğuk iklimi nedeniyle hastalandı ve 11 Şubat 1650’de, Stockholm’de öldü.

Descartes’ın felsefesinin temelini, şüphecilik oluşturur. Descartes, her şeyi şüpheye düşürerek, doğru bilgiye ulaşabileceğini savundu. Descartes’a göre, şüpheye düşürülemeyen tek şey, kendi varlığıdır. Çünkü, düşünüyorum, öyleyse varım.

Descartes’ın felsefesinin bir diğer önemli özelliği, akılcılıktır. Descartes, bilginin kaynağının akıl olduğunu savundu. Descartes’a göre, akıl, doğru bilgiye ulaşmak için tek güvenilir araçtır.

Descartes’ın felsefesinin etkisi, modern felsefenin gelişiminde büyük olmuştur. Descartes’ın fikirleri, David Hume, Immanuel Kant ve John Locke gibi birçok filozofu etkilemiştir.

Descartes’ın en önemli eserleri:

  • Düşünceler (1637)
  • Metod Üzerine Konuşma (1641)
  • Doğa Felsefesinin İlkeleri (1644)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız