GENÇ MUCİTLER EĞİTİMİ BAŞTAN YAZIYOR!
Yüksek çözünürlüklü görseller için: http://we.tl/tYDVA33VZg
9-16 yaş arası gençleri bilimde bir araya getirmek için düzenlenen Bilim Kahramanları Buluşuyor turnuvalarının ilk ayağı geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’da gerçekleşti. Bu yılın, “Senin Dünyan, Senin Sınıfın” temasıyla İstanbullu genç mucitler, öğrenmenin; daha kolay, eğlenceli ve kalıcı olmasına dair yenilikçi çözümler sundular. İstanbul elemelerinden geçen takımlar için bir sonraki durak 21-22 Mart’taki İzmir ulusal turnuvası. Ulusal turnuvada derece alan takımlar bütün enerjileriyle dünya çapındaki FIRST® LEGO® League turnuvasına koşacak.
Bu yıl 11. yaşını kutlayan Bilim Kahramanları Buluşuyor turnuvalarının İstanbul ayağı sona erdi. İstanbul Kültür Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen turnuvalarda 9-16 yaş arası genç mucitler, “Senin Dünyan, Senin Sınıfın” temasıyla öğrenmenin; daha kolay, eğlenceli ve kalıcı olmasına dair yenilikçiçözümleri paylaştı.
Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nden katılan “Intersection Coniuro” takımı, turnuva şampiyonluğu ve Robot Performans Birinciliği olmak üzere iki ödül aldı. İstanbul 2. Bölge’nin şampiyonu Bahçeşehir Anadolu Lisesi’inden “Echo” takımı olurken, Robot Performans Birinciliği’ne Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi “Intersection Minerva” takımı layık görüldü. Proje Jürisi Özel Ödülü’nü FMV Özel Erenköy Işık Okulları’ndan katılan “Junior Roboformers” ile Darüşşafaka Eğitim Kurumları’ndan katılan “Panic at Daçka” takımları aldı.
İstanbul’un her köşesinden birçok gencin katıldığı, tasarladıkları robotlarla kaynaştığı ve bilimle eğlendiği turnuvanın ilk ayağı, büyük bir şenlik havasında geçti. Bilim Kahramanları Buluşuyor yerel turnuvaları 21-22 Şubat Bursa Uludağ Üniversitesi’nde, 28 Şubat – 1 Mart Ankara Özel Maya Okulları’nda ve 7-8 Mart İzmir Yaşar Üniversitesi’nde devam edecek. Yerel turnuvaların ardından Bilim Kahramanları Buluşuyor ulusal turnuvası 21-22 Mart tarihlerinde İzmir’de yapılacak.
9-16 yaş arası genç mucitler patent başvurularını yaptı bile!
Her sene ilham verici projeleriyle ilgi çeken turnuvanın bu yılki ilk ayağında da yine her sene olduğu gibi patent başvurusu yapmış birçok genç takım yer aldı. Engelli öğrencilerin eğitimi için ümit verici projelerin sunulduğu İstanbul ayağından, ulusal turnuvaya 14 takımın gitmesi planlanıyor. Hazırlıklarına devam eden takımlar, ulusal turnuva elemelerinin ardından turnuvanın uluslararası ayağı olan FLL’ye katılacak.
İstanbul 1. Bölge:
Şampiyonluk Ödülü: Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi “Intersection Coniuro”
Proje Jürisi Ödülü: FMV Özel Erenköy Işık Okulları “Junior Roboformers”
Öz Değerler Jürisi Ödülü: Üsküdar Atatürk Ortaokulu “Robokids”
Robot Tasarım Jürisi Ödülü: Edirne Bahçeşehir Ortaokulu “New Generation Force”
Robot Performans 1.lik Ödülü: Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi “Intersection Coniuro”
Araştırma Ödülü: İstek Kemal Atatürk Anadolu Lisesi “istech”
İlham Verici Takım Ödülü: Sympatik Penguin “Sainte Pulchérie Lisesi”
Mekanik Tasarım Ödülü: Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi “Terakki”
Robot Performans 2.lik Ödülü: FMV Özel Erenköy Işık Okulları “Junior Roboformers”
Yenilikçi Çözüm Ödülü: Yakacık Doğa Koleji “The King”
Takım Çalışması Ödülü: FMV Işık Ayazağa İlköğretim Okulu “Rainbow”
Strateji ve Yenilikçilik Ödülü: Kurtköy Doğa Koleji “Eighteen Wolves”
Yükselen Yıldız Ödülü: Paşaköy Ortaokulu “Heroes”
Yükselen Yıldız Ödülü: Eyüboğlu Eğitim Kurumları “Turkish Storm”
İstanbul 2. Bölge:
Şampiyonluk Ödülü: Bahçeşehir Anadolu Lisesi “Echo”
Proje Jürisi Ödülü: Darüşşafaka Eğitim Kurumları “Panic at Daçka”
Öz Değerler Jürisi Ödülü: TEVİTÖL “IMC”
Robot Tasarım Jürisi Ödülü: Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi “Intersection Minerva”
Robot Performans 1.lik Ödülü: Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi “Intersection Minerva”
Araştırma Ödülü: Esenyurt Merkez Ortaokulu “MindSTeam”
İlham Verici Takım Ödülü: Plevne Ortaokulu “Second World”
Mekanik Tasarım Ödülü: Özel Bahçeşehir Ortaokulu “The 7 Life Hackers”
Robot Performans 2.lik Ödülü: Esenyurt Merkez Ortaokulu “MindSTeam”
Yenilikçi Çözüm Ödülü: Sev Okulları “Sevix”
Takım Çalışması Ödülü: Özel Irmak Ortaokulu “Roboboys-Teknoırmak”
Strateji ve Yenilikçilik Ödülü: ALKEV Özel Okulları “WorldofMakers”
Yükselen Yıldız Ödülü: Philips “Sirius”
Yükselen Yıldız Ödülü: Tuzla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi “VMS”
Bilim Kahramanları Buluşuyor/FIRST LEGO League Bilgi Notu (Ocak 2015)
Dünya genelinde 80 ülkeden 265.000’den fazla çocuğun dâhil olduğu FIRST LEGO League turnuvaları ülkemizde Bilim Kahramanları Buluşuyor ismiyle yapılıyor. Başarılı mühendis, mucit, girişimci Dean Kamen’in 1998 yılında teknoloji ve bilim alanında topluma yararlı liderler yetiştirmek üzere ABD’de 500 çocuğun katılımıyla düzenlenmeye başladığı FIRST LEGO League (FLL), Türkiye’de “Bilim Kahramanları Buluşuyor” adıyla bu sene 11. yaşını kutluyor.
Çocukların popstar ve futbolcu olma hayaliyle büyüdüğü ve büyütüldüğü (ama istatiksel olarak bu seviyelere gelme şanslarının çok küçük olduğu) dünyamızda, bu deneyim çocuklara “bilim insanı, mühendis olabilirsiniz” diyerek farklı bir yol açıyor. Eğer bilimsel olmayı “denemek, yanılmak ve cesaretle, yılmadan tekrar denemek” diye tanımlarsak, Bilim Kahramanları iddia ediyor: “her çocuk mucit doğar.”
9-16 yaş arası çocuklardan oluşan, 4 – 10 kişilik takımların katıldığı bir program olan Bilim Kahramanları Buluşuyor ülkemizde amatör bir ruhla Bilim Kahramanları Derneği gönüllüleri tarafından organize ediliyor.
Bilim Kahramanları Derneği Hakkında:
“Her çocuk mucit doğar” söylemiyle yola çıkan Bilim Kahramanları Derneği, bilimi toplumun odak noktası haline getirmek amacıyla gönüllü bir ekip tarafından kurulan, kâr amacı gütmeyen, kamu yararı gözeten bir kurumdur.
Dernek bu amaca yönelik olarak dünyada özgüven sahibi, sorgulayan, takım halinde toplumsal sorunlara çözümler üretebilen bir gençlik yetişmesi niyetiyle 80 ülkede yapılan FIRST® LEGO® League’i etkiniğini 10 yıldır Türkiye’de düzenlemektedir. Bu yıl 11’incisi düzenlenecek olan Bilim Kahramanları Buluşuyor etkinliğinin deneyimi; gençlerin hem bilim, sanat, teknoloji konularında, hem de ifade, dinleme, sunum, paylaşım, takım çalışması konularında eğlenceli, süreç odaklı bir deneyim yaşamalarına imkan tanımaktadır. Bu deneyimler, çocukların kendilerini geleceğin bilim insanı, mühendisi, etkin girişimcisi ve duyarlı dünya vatandaşı olarak hayal etmelerine teşvik eder. Bilim Kahramanları Derneği, ülkemizdeki bilim insanlarını onurlandırmak amacıyla her yıl 3 farklı üniversite rektörünün ev sahipliğinde “Genç Bilim İnsanı Ödülleri’ projesini gerçekleştirmektedir. Bu proje kapsamında, ülkemizde temel bilimler ve mühendislik alanlarına katkıda bulunmuş, bu alanların gelişmesinde öncü olmuş, bilim ve mühendisliğin toplum yararına kullanılmasında etkin olmuş bilim insanları seçilir ve ödüllendirilir.