Emzirmek Neden Önemli?

0
726

Yeni doğan bir bebeğin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. 6aydan sonra ek besinlere başlanılsa bile 2 yıl boyunca bebek emzirilmelidir. Anne sütü bebek için mucize bir besindir.

Bebek anne sütü ile nasıl beslenmelidir?

Anne sütü ile bebeğin beslenebilmesi için en önemli koşul şüphesiz bebeğe ilk anlardan itibaren istekle ve doğru teknikle anne sütü verilmesidir. Emziren bir annenin memelerinde oksitosin ve prolaktin hormonları etkilidir ve bu hormonlar süt yapımını uyarırken aynı zamanda sütün boşalmasını da sağlarlar. Başarılı bir emzirme gerçekleşebilmesi için en önemli unsur doğru tekniktir. Yani doğru kucaklama ve pozisyon alma önceliğiniz olmalıdır.

Yapılması gerekenleri sıralayacak olursak:

1) Anne rahat bir koltukta, sırtı dik oturmalıdır.

2) Bebeğin yüzü ve gövdesi aynı doğrultuda olmalıdır ve annesine dönük olmalıdır.

3) Bebeğin başı gövdeye göre daha yüksekte olmalıdır.

4) Bebeğin başı, anne hangi göğsü ile emziriyorsa o göğsüyle aynı taraftaki kolunun dirsekten bükülerek dirsek kıvrımına gelmelidir.

5) Bebeğin altta kalan kolunun anne ile bebek arasına girmemesine dikkat edilmelidir. Ve bebeğin başının arka tarafından bastırılmamasına dikkat edilmelidir.

6) Bebek uygun pozisyonu aldıktan sonra kucağa alınarak alt dudağı meme ucunun alt kısmına gelecek şekilde bebek aşağıdan yukarıya doğru memeye yaklaştırılmalıdır. Diğer elin dört parmağı memeyi alttan desteklerken başparmak üstte durmalı ve memeyi yönlendirmelidir.

7) Anne meme ucunu bebeğin dudaklarına değdirerek emme için ağzını açmasını sağlamalıdır. Bebek ağzını genişçe açtığı anda meme ucu ve areola yani kahverengi kısım bebeğe verilmelidir.

8) Annenin üstte duran başparmağının bebeğin burnunu kapatmamasına dikkat edilmelidir.

Emzirme sıklığınız ne kadar olmalıdır?

Yukarıda da dediğimiz gibi anne sütü ile bebeğin beslenebilmesi için en önemli koşul şüphesiz bebeğe ilk anlardan itibaren istekle ve doğru teknikle anne sütü verilmesidir. Emzirmeye yeni başlandığında sütün hemen gelmemesinin çok normal olduğu unutulmamalıdır ve bebek asla başka bir besin ile tanıştırılmamalıdır emzirmeye devam edilmelidir. Bebeğin isteğine göre annenin meme vermesi emzirme sıklığını belirleyecektir önemli olan ise bebeğe ilk 2 ay her istediğinde meme verilmelidir. Emzirirken memelerin ikisinin de sırayla kullanılması sütü arttırıcı etki yapacaktır.  Sütünüz arttığı takdir de her öğünde bebeğinizin bir memenizi tamamen boşaltmasını amaç edinmelisiniz. İlk zamanlarda emzirme araları 10 dakika kadarken ilerleyen zamanlarda 3 saati bile bulabilir.

Emzirirken bu hataları yapmayın!

Emziren anneler emzirmeden önce meme başını temizlemek için karbonatlı su, sabunlu su veya kremler kullanabiliyor. Fakat bunları kullanınca bebeğiniz meme başınızı tutmakta güçlük çekiyor. Bu noktada şunu bilmelisiniz ki en iyi temizleme ve bakım için de ‘anne sütü’ kullanmalısınız. Emzirdiğiniz ortam fazla kalabalık, gürültülü, sıcak ise ve bebeğinizi sıkı sıkı giydirdiyseniz emin olun ki bebeğiniz bu durumdan hiç memnun değil! Bebeğim doymuyor mu dediğinizde ve bebeğinize biberon ile ek besin verdiğiniz de, emziği şekerli sıvıya batırıp verdiğiniz de, bebeğe şekerli çay verdiğiniz de bebeğinizin memenize alışması oldukça zor olacaktır. Bu nedenle ilk 6 ay ek besin kullanmadan sadece anne sütü ile bebeğinizi beslemelisiniz.

Sütünüz bebeğinize yetiyor mu?

Bebeğiniz de ilk günler de kilo kaybı görülmesi oldukça normaldir çünkü bebeğinizin vücudunda su oranı azalır ve vücudundaki su yer değiştirmeye başlar. Genel yanılgı ise bu kilo kaybını annenin sütünün yetersiz olmasına bağlanmasıdır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken ise bebeğin doğduktan 15 gün sonra doğduğu kiloya ulaşıp ulaşmaması olmalıdır. Ve bebeğin yeterli beslendiğine karar vermemiz için ayda en az 500-600 gram civarında kilo alması gerekmektedir. Bebeğin yeterli beslendiğini anlamak için diğer bir yöntem ise günde en az beş kez idrar yaparak bezini ıslatmasıdır.

Bebeğiniz huzursuzsa, uyku düzeni yoksa ya da aşırı ağlaması varsa anne sütü az mı geliyor diye düşünmeniz sizi doğru bir sonuca götürmeyebilir. Çünkü anne sütünü yeterli miktarda alan bebeklerde de aynı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bebeğinizin bezi hep kuruysa, her zaman ufak ve sert olarak kaka yapıyorsa işte o zaman bebeğim aç mı kalıyor diye düşünebilirsiniz. Ancak yine de en doğru yolu sizlere bebeğinizin yeterli kilo alıp almaması gösterecektir.

*

 

Öğrenci Diyetisyen Deniz ZÜNBÜLCAN

www.gencgelisim.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız