ÖRNEK ALINACAK BİR PROJE

0
728

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ

ÖRNEK ALINACAK BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRİYOR

Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Ömer Özkan’ın “Aydınlık Gelecek ve Gençler İçin Adalet” Projesi Bakanlıktan Kabul Gördü

Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Özkan’ın 14-18 yaş aralığındaki suç işlemiş gençlerin topluma kazandırılmasını hedefleyen Aydınlık Gelecek ve Gençler İçin Adalet” isimli projesi Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından kabul edildi. Bakanlığın 2013 yılı 2. Çağrı Dönemi Gençlik Projeleri Destek Programı (Sosyal Dâhil Etme Programı) kapsamında kabul gören proje için toplam 400.000 TL bütçe ayrıldı.

Özkan: Bu Proje ile Gençlerimizi Topluma Kazandıracağız”

“Daha önce suç işleyerek ceza alan gençlerin önünde büyük bir engel bulunmaktadır. Bu engel onların kendilerini toplumun bir bireyi olarak hissetmemeleridir. Kendini toplumun bir bireyi gibi hissetmeyen gençler, herhangi bir sorun karşısında çözümün olmadığı yönündeki algıları, gençleri sorunları kendi başlarına çözmeye yöneltmektedir. Kendi başlarına çözeceklerine olan inançları onları tekrar suça itmekte ve bu gençler kısır döngü içerisine girmektedir. İşlediği suçun cezasını çeken genç tekrar topluma karışmaya çalışmakta, başarılı olamayınca da tekrar suç işlemektedir” sözleriyle toplumun kanayan yarasına parmak basan Doç. Dr. Ömer Özkan, “İşte biz de İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak bu sosyal sorumluluk projesi ile gençlerin yaşadığı travmayı en aza indirmek, gençleri topluma kazandırmak ve hayata tutunmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Böylece hem bireysel hem de toplumsal yaralarımızı sarıp daha sağlıklı bir toplum modülüne kavuşacağız” dedi.

Özkan: “Amaç Gençlerin Haklarını Uluslararası Gündemin İlk Sıralarında Tutmak”

“UNESCO, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Ülkemiz; gençlerin haklarını uluslararası gündemin ilk sıralarında tutmayı ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin bu konuda daha fazla dikkat göstermelerini istemektedir” diyerek projenin özellikle ülkemiz için olmazsa olmaz olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ömer Özkan, İstanbul Medeniyet Üniversitesinin başrolde oynayacağı “Aydınlık Gelecek ve Gençler İçin Adalet” isimli sosyal sorumluluk projesi için 6 farklı konunun proje amacı olarak belirlendiğini söyledi. Doç. Dr. Özkan, belirlenen 6 farklı konu: “

ü Talihsiz bir şekilde suça karışmış gençlerimizin, acil ihtiyaçlarının farkında olmak ve var olan Sivil Toplum faaliyetlerini güçlendirmek;

ü Türkiye’de yasal düzenlemelerin Gençlerin Haklarına öncelik vererek planlanması konusunda öncülük etmek;

ü Kanunlar ve Anayasa’da Genç Haklarının gözetilmesi konusunda farkındalık yaratmak;

ü Genç Haklarına yönelik çalışan Sivil toplum kuruluşları ile bir danışma ve eşgüdüm merkezi kurulmasının sağlanması;

ü Genç Hakları ile ilgilenen uzmanların bir araya getirilmesi ve

ü Genç Hakları farkındalığını arttırmak için çocuklara ve ailelerine bilgi verecek eğitim stratejisi hazırlamak”

“Aydınlık Gelecek ve Gençler İçin Adalet” Projesi

İnsan hakları ve sosyal dâhil etme hakkında farkındalık artırma genel hedefine uygun olarak;

– Dezavantajlı gençlerin suça karışmasının önlenmesi,

– Suça karışmış gençlerin adil yargılanmalarının sağlanması,

– Suça karışmış gençlerin, cezalarını çektikten sonra topluma katılmalarının sağlanması ve tekrar suç işlemelerinin engellenerek kısır döngüden kurtarılmaları,

– Genç hakları, konusunda araştırma, değerlendirme ve izleme çalışmaları,

– Genç hakları alanında STK’lar arasında ve STK’lar ile ilgili kamu kurumları arasında işbirliğinin güçlendirilmesi,

Genel hedefine yöneliktir.

*****

 

***

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Anadolu yakasında 2010 yılında kurulan yeni bir devlet üniversitesidir. Yüksek Lisans eğitimine 2011-2012 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde, lisans eğitimine ise 2012-2013 eğitim-öğretimin güz döneminde başlamıştır. İMÜ, 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde Edebiyat Fakültesi (Tarih, Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı) ve Siyasal Bilgiler Fakültesi (İktisat ve Uluslararası İlişkiler Bölümleri) ile lisans eğitimine başladı. 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde de Tıp Fakültesine öğrenci alımı ile eğitim-öğretim sürecini sürdürmeye devam etmektedir.

11 fakülte, 2 yüksekokul ve 4 enstitüden oluşan İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde şu fakülte, yüksekokul ve enstitüler yer almaktadır:

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Turizm Fakültesi.

* Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sivil Havacılık Yüksekokulu

 

 

* Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Misyon: Medeniyet odaklı, ürettiği bilim, teknoloji ve sanata evrensel değerleri katan özgün bir üniversite olmak.

Vizyon: Medeniyetimizi çağdaş dünyaya sunan, dünya barısına katkıda bulunan insani değerleri özümseyen,  bilimsel kalitesi ile ön plana çıkmış, yenilikçi ve girişimci bir dünya üniversitesi olmak.

Bu vizyon çerçevesinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye’de lisans eğitimine ağırlık veren mevcut üniversitelerden farklı olarak yüksek lisans ve doktora programları ağırlıklı bir araştırma üniversite olmayı hedeflemektedir.

Bu hedeflere alanında öncü, üretken, araştırmacı ve uluslararası tecrübesi olan akademik kadro ile ulaşmayı amaçlamaktadır. Üniversitemizde, ülkemizdeki bilim insanlarının yanı sıra yurt dışındaki bilim insanları da sürekli ya da geçici görevlendirmelerle istihdam edilecektir.   Şu anda akademik kadromuzda bulunan 200’e yakın öğretim üyemiz de bu özellikleri taşıyan seçkin akademisyenlerden oluşmaktadır.

Uluslararası kalite standartlarında bir eğitim anlayışı ile eğitimde uluslararası akreditasyon sağlayacağız. Planlamada nihai öğrenci sayımızı 15.000 olarak belirleyerek,  lisans ve lisansüstü öğrenci oranını yüzde 50 olarak gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Böylece uluslararası bir araştırma üniversite olma hedefimizi sürdürme kararlılığındayız.

Klasik eğitimden ziyade aktif eğitim uygulaması yaparak öğrenci odaklı, tartışmalı ve problem çözmeye dayalı bir eğitim sistemi planladık.  Bu sistemle özgür düşünebilen, kendi kültüründen aldığı ilhamla yenilikçi ve üretken düşünceye sahip, dürüst, ülke menfaatlerini kendi menfaatlerinin üstünde tutan, içinde bulunduğu topluma düşünceleri ile yön verebilen, gelişimci ve girişimci bireyler yetiştirmeyi planlıyoruz.

Üniversitemize tahsis edilen ve devir işlemleri tamamlanan İstanbul’un Anadolu yakasında Göztepe’de D-100 Karayolu’nun her iki tarafındaki 278 dönümlük alan üzerinde Üniversitemizin Master plan çalışmaları devam etmektedir. Üniversitemizin rektörlük binası, fakülteler, enstitüler ve yüksekokulların yer alacağı ana yerleşke projesinde ayrıca, sosyopark, teknopark, merkezi kütüphane, kongre merkezi, araştırma ofisleri, uzaktan eğitim merkezi, sürekli eğitim merkezi gibi çok sayıda önemli birim ve merkezler yer alacak. En kısa zamanda tamamlamayı hedeflediğimiz bu proje ile İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusuna uyum sağlayacak, doğaya saygılı, yeşili koruyan güzel bir kampus oluşturacağız.

Üniversitemiz, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ortak kullanımına yönelik 25 Mayıs 2011 tarihinde protokol imzalamıştır.  Böylece “T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi” ismini alan hastanemiz; sağlık alanında eğitim ve uygulama hizmetlerini üniversitemiz bünyesinde yürütecektir. Modern tıbbın her alanında hasta memnuniyetini artırmak, nitelikli ve deneyimli personelimizle lider uygulamalara imza atmak için hastanemizin mimari projesi de tamamlandı. Yarım asırlık tecrübesi ve yenilenen yüzüyle 2015 yılında hizmete girecek yeni hastanemiz, modern binasında eğitim ve araştırma uygulamalarını sürdürecektir.

 

İstanbul Medeniyet Üniversitesi akademik ve idari kadrosuyla, öğrencileriyle, yerleşkesiyle, hastanesiyle, kütüphanesiyle, yaptığı araştırmalarıyla dünyanın en seçkin üniversiteleri arasında yer almayı hedeflemektedir. Bilginin en önemli güç kaynağı olduğu günümüz ve geleceğin dünyasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi en önemli bilgi üretim merkezlerinden biri olacaktır.

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız