Yaklaşık 1 milyon 700 bin öğrencinin gireceği büyük sınava az kaldı. Artık geri sayım başladı da diyebiliriz. 9-10 aydır bu uzun maratonu koşuyorsunuz; finale yaklaştınız. Sınavın yaklaşmasıyla birlikte ister istemez kaygı ve stres düzeyinizde artış yaşanıyordur. Bunun yanı sıra geriye kalan süreyi en verimli şekilde nasıl değerlendirebilirim sorusunun zihinlerinizi kurcaladığı ve bu sorunun kaygı düzeyinizin artmasında etkili unsurlardan biri olduğu şüphe götürmez. Acaba geriye kalan süre nasıl değerlendirilmeli?
Geriye kalan dönemde her öğrenci kendi durumuna göre bir çalışma stratejisi belirlemelidir.
Hakan Baykal Zirve Dergileri Rehberlik Yayın Yönetmeni
Yaklaşık 1 milyon 700 bin öğrencinin gireceği büyük sınava az kaldı. Artık geri sayım başladı da diyebiliriz. 9-10 aydır bu uzun maratonu koşuyorsunuz; finale yaklaştınız. Sınavın yaklaşmasıyla birlikte ister istemez kaygı ve stres düzeyinizde artış yaşanıyordur. Bunun yanı sıra geriye kalan süreyi en verimli şekilde nasıl değerlendirebilirim sorusunun zihinlerinizi kurcaladığı ve bu sorunun kaygı düzeyinizin artmasında etkili unsurlardan biri olduğu şüphe götürmez. Acaba geriye kalan süre nasıl değerlendirilmeli?
Geriye kalan dönemde her öğrenci kendi durumuna göre bir çalışma stratejisi belirlemelidir.
Konu eksiği fazla olan öğrenci ne yapmalı?
Öncelikle bu zamana kadar çalışma temposu düşük olduğundan dolayı konu açığı fazla olan ve bu nedenle derslerin tamamını bitirme şansı bulunmayan öğrencilerin durumunu ele alalım. Bu tip öğrenciler, kendi puan türünde puanına en fazla katkı sağlayan dersler üzerine yoğunlaşmalılar. Örneğin sayısal puanla bir bölüme yerleşmeyi hedefleyen bir öğrenci, matematik ve fen bilimlerinde konu eksiği daha fazlaysa, o derslere eğilmelidir. Diğer puan türlerinde de örneklendirecek olursak, eşitağırlık puan türüyle bir bölüme girmeyi düşünen bir öğrenci matematik ve Türkçe; sözel puan türünden hazırlanan bir öğrenci Türkçe ve sosyal bilimler; dil puanıyla yerleşmeyi amaçlayan öğrenci ise yabancı dil ve Türkçe'ye zaman ayırmalı, vaktini bu derslerin konularına çalışarak ve soru çözerek geçirmelidir.
Konuları sınava kadar bitirme şansı olmayan öğrenci ne yapmalı?
Eğer öğrencinin yukarıda ifade ettiğim derslere çalışarak konuları kısa zamanda bitirme şansı yoksa, ders sınırlamasının yanı sıra konu sınırlaması da yapmalıdır. Bunun için puan katkısı fazla olan derslerde en fazla soru gelen ve bu kısa dönemde çalıştığında daha rahat anlayabileceği konular üzerine eğilmelidir.
Örneklendirecek olursak, sayısal ya da eşitağırlık puan türünden hazırlanan bir öğrenci için matematikten çarpanlara ayırma, denklem çözme, sayı problemleri gibi konulardan, diğer matematik konularına göre daha fazla soru çıkabilmekte. Puan getirisi fazla olan her bir ders için bu tasnif yapılabilir. Böylece kalan kısa sürede çalışma alanımızı daraltarak kendimize yeni bir plan oluşturabiliriz.
Konuları bitiren öğrenci ne yapmalı?
Eğer öğrenci konuları bitirmiş ya da bitirmek üzereyse soru bankaları ve deneme sınavlarıyla olan samimiyetini artırmalıdır bu dönemde. Sadece konu çalışarak yapılacak tekrarlar zaman kaybına neden olabilir. Mümkünse Haziran ayının başına kadar soru bankalarıyla genel bir tarama yapmalı, konularda eksik kalan yönleri ortaya çıkarıp, bu eksiklikleri giderici konular tekrar edilmelidir.
Deneme sınavları hangi sıklıkla çözülmeli?
Soru bankalarıyla tekrara geçen bir öğrenci belli periyotlarla deneme sınavı çözmeye özen göstermelidir. Haftada en az 2-3 deneme sınavı çözmek Haziran ayının başına kadar yeterli olabilir.
Konu eksiği fazla olan öğrencilerde bu sayı daha düşük tutulabilir.
Çünkü böyle bir durumda, sık çözülen deneme sınavları vakit kaybına neden olacaktır. Ayrıca konu eksiğinin fazla olmasından dolayı alınacak düşük puanlar moral açısından da olumsuz etki bırakacaktır. Öğrenci kendi durumuna göre haftada 1-2 deneme sınavı çözebilir bu dönemde.
Haziran ayıyla birlikte sınava bir iki gün kalana kadar, bütün öğrenciler her gün bir deneme sınavı çözümü yapabilir. Deneme sınavı çözerken mutlaka süreli bir çözüm yapmalısınız (3 saat).
Farklı ortamlarda sınavlara girmeye çalışın. İlla ki ortamın gürültü açısından steril olmasını beklemeyin; çünkü ÖSS'ye gireceğiniz yer ideal bir ortam olmayabilir. Her koşulda sınava girebilecek şekilde kendinizi hazırlayın.
Ne tür deneme sınavları yapılmalı?
Piyasada niteliksiz, ÖSS sınavında gelen soruların zorluk düzeyiyle paralellik göstermeyen birçok deneme sınavı kitabı ya da fasikülü bulunuyor. Özellikle bu dönemde gazeteler de deneme sınavı veriyor. Çözdüğünüz her deneme sınavı sizin için ölçücü olmayabilir. O nedenle piyasada güvenilirliği olan yayınlardan yararlanmalısınız. Deneme sınavları yapılırken geçmiş yıllara ait olan ÖSS'ler de uygulanabilir. Ayrıca ÖSS'ler içindeki derslere ait sorular, farklı yılların sorularıyla harmanlanarak ders sınavları da oluşturulup uygulanabilir.
Öğrencilerin yaptığı en temel yanlışlardan biri deneme sınavını çözdükten sonra net ve puan hesabını yapıp deneme fasikülünü bir kenara atmaktır. Deneme sınavı çözmenin nedenlerinden biri tabii ki puan ve net durumunu görmektir, ancak bir diğer neden de hangi derslerin hangi konularında, ne tip sorularda ne tür hatalar yapıldığını belirlemektir. O nedenle deneme sınavı yaptıktan sonra belli bir süreyi, çözdüğünüz denemenin analizine ayırmalı, zaaf noktalarınızı tesbit etmelisiniz. Belirlenen hataları giderici konu takviyesi ve soru çözümü yapmalısınız. Eğer bunu yapmazsanız, belli bir süre sonra aynı deneme sınavını çözdüğünüzde yine benzer hataları tekrarlamanız sürpriz olmayacaktır.
Deneme sınav sonuçları nasıl değerlendirilmeli?
Deneme sınavında netlerinize göre oluşan puanlarınızda sık sık farklılık gözlüyor olabilirsiniz. Bunun nedeni, uyguladığınız denemelerin zorluk düzeylerindeki farklılıklar olabileceği gibi sınava girdiğiniz ya da sınavı uyguladığınız günde yorgun, uykusuz olmanız, psikolojik olarak kendinizi hazır hissetmemeniz, sınav yaptığınız ortamın elverişsizliği gibi birçok neden olabilir. O nedenle tek bir deneme sınavı sonucunuzu ele alarak, durumunuzu başarıya ya da başarısızlığa yormayın.
Deneme sonuçlarınızı değerlendirirken, eğer sık sık deneme sınavı yapıyorsanız, son 3 denemenizin aritmetik ortalamasını alarak bir değerlendirme yapın. Örneğin son 3 deneme sınavı sonuçlarına göre aldığınız puanlar 220, 209, 234 ise bu puanları toplayıp 3'e böldüğünüzde 221 puan bulursunuz ortalamanızı. Deneme sınavı çözme sıklığınız azsa, 2 deneme sınavı sonucu için de bu uygulamayı yaparak başarı grafiğinizdeki iniş ve çıkışı daha objektif olarak değerlendirebilirsiniz. Eğer sınava birlikte girdiğiniz grupta genel bir düşüş varsa deneme sınavı zor demektir. Grup içerisindeki durumunuzu değerlendirmeniz daha sıhhatli bilgi verecektir.
Son olarak
Sizlere son olarak tavsiyem, sınavı hayatınızın merkezine koymamanızdır. Neticede ÖSS hayatta karşımıza çıkacak önemli sıçrama tahtalarından sadece biridir. Bütün bir geleceği bir sınav sonucuna mahkum etmek ya da bütün bir geleceği bu sınavın sonucuna göre kurgulamak psikolojik açıdan sizi çıkmaza sokacaktır. Hayata daha geniş ve kuşatıcı bakmak gerekir. O nedenle size son olarak şu tavsiyede bulunuyorum:
Hayata kapı deliğinden bakmayın; açın pencereleri!