I. Osorkon (MÖ 837-813)

0
87

Bu hanedanın hükümdarları, genellikle Libya kökenli ve Tanis kentinde ikamet eden baş rahiplerdi. Bu dönemde, Mısır’ın güneyindeki Teb kenti, yirmi dördüncü hanedanın yönetimindeydi. Bu iki hanedan arasında zaman zaman çatışmalar yaşanmıştır. Yirmi üçüncü hanedanın sonu, MÖ 735 yılında Nubya kralı Piy’in Mısır’ı fethetmesiyle gelmiştir

  1. Osorkon, Mısır’ın 22. Hanedanı’nın ikinci kralı ve MÖ 922-887 yılları arasında hüküm sürmüştür. Babası 1. Şeşonk’in başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği Filistin ve Yahuda Krallığı seferinden bir yıl sonra ölmesi üzerine tahta geçmiştir. 1. Osorkon’un saltanatı, Mısır tarihinin uzun ve zengin bir dönemidir. En yüksek bilinen tarihi, 1. Osorkon’un isminin yazılı olduğu bir menat-tablı kolye taşıyan Nakhtefmut’un mumyasının bandajında bulunan “33. Yıl” tarihidir. Bu tarih, sadece 1. Osorkon’a ait olabilir, çünkü 2. Osorkon’a kadar hiçbir erken 22. Hanedan kralı yaklaşık 30 yıl boyunca hüküm sürmemiştir. Saltanatına ait olduğu bilinen diğer mumya bezleri arasında, Berlin’deki Khonsmaakheru’nun mumyasında bulunan ve saltanatının 11, 12 ve 23. yıllarına tarihlenen üç ayrı bandaj vardır. Bandajlar anonim olarak tarihlendirilmiştir, ancak 1. Osorkon’ın saltanatına ait oldukları kesindir, çünkü Khonsmaakheru, 1. Osorkon’ı adlandıran bir menat-tab içeren deri bantlar takmıştır. Ayrıca, 1. Osorkon’ın saltanatı döneminde yaşamış olan hiçbir başka kralın 23. saltanat yılı yoktur, 1. Şeşonk bile 22. yılında ölmüştür. Manetho, 1. Osorkon’a Ægyptiaca’sında 15 yıllık bir saltanat verir, ancak bu, Kenneth Kitchen’in de belirttiği gibi, ikinci Heb Sed bandajının kanıtına dayanarak 35 yıl için bir hatadır. 1. Osorkon’ın taht adı, Sekhemkheperre, “Re’nin Tezahürleri Güçlüdür” anlamına gelir.

1. Osorkon’un doğrudan oğlu 1. Takelot tarafından takip edildiği düşünülse de, başka bir hükümdarın, Heqakheperre Şeşonk II’nin, bu iki kral arasında kısa bir süre için araya girdiği mümkündür, çünkü 1. Takelot, 1. Osorkon’ın ikinci eşi Kraliçe Tashedkhons’un oğludur. Buna karşılık, 1. Osorkon’ın baş eşi Kraliçe Maatkare B, 2. Şeşonk’in annesi olabilir. Ancak, 2. Şeşonk de 1. Şeşonk’ın başka bir oğlu olabilir, çünkü 1. Şeşonk, Tanis’teki 2. Şeşonk’in bozulmamış kraliyet mezarından gelen nesnelerde kendisinden başka anılan tek kraldır. Bu nesneler, ya 1. Şeşonk’in praenomeni Hedjkheperre Şeşonk (bu kesin değildir, çünkü nesneleri büyük bir hiyeroglif metin olarak okumayı gerektirir) ya da kral olmadan önce 1. Şeşonk’in unvanı olan Meshwesh’in Büyük Şefi Şeşonk ile yazılmıştır. Derry’nin mumyasının adli incelemesi, ölümünde elli yaşlarında bir adam olduğunu ortaya çıkardığı için, 2. Şeşonk, Osorkon’un 35 yıllık saltanatı ve Takelot’un 13 yıllık saltanatından sonra birkaç yıl tahta geçmiş olabilir. 1. Osorkon’un yüksek rahibi Amun olduğunu düşünen İngiliz bilim adamı Kenneth A. Kitchen, 2. Şeşonk’i Şeşonk C olarak görürken, babası 1. Osorkon’un kısa ömürlü bir ortak hükümdarı ve öncülüdür, Alman Mısır bilimci Jürgen von Beckerath ise 1997 yılında yayımladığı Chronologie des Pharaonischen Ägypten adlı kitabında, 2. Şeşonk’in kendi hakkında bağımsız bir Tanis kralı olduğunu ve 22. Hanedanı kendi başına yaklaşık iki yıl boyunca yönettiğini savunur.

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız