Louis Slotin Kritikalite Kazası (1946): Atom bombası tasarımcısı olan Louis Slotin, bir nükleer reaktörde kritikalite kazasına maruz kaldı ve radyasyon zehirlenmesinden öldü.

0
17

Louis Slotin, Kanadalı bir fizikçi ve kimyacıydı ve Manhattan Projesi’ne katıldı. Winnipeg, Manitoba’nın Kuzey Bölgesi’nde doğup büyüdü. Lisans ve yüksek lisans derecelerini Manitoba Üniversitesi’nden aldıktan sonra 1936’da King’s College London’da fiziksel kimya alanında doktorasını tamamladı. Daha sonra Chicago Üniversitesi’ne araştırma görevlisi olarak katıldı ve bir siklotron tasarlamada yardımcı oldu. 1942’de Manhattan Projesi’ne katılmak üzere davet edildi ve ardından uranyum ve plütonyum çekirdekleriyle deneyler yaparak kritik kütle değerlerini belirledi. II. Dünya Savaşı’ndan sonra araştırmalarına New Mexico’daki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda devam etti.

21 Mayıs 1946’da, radyasyonun yoğun bir patlamasına neden olan bir fisyon reaksiyonunu yanlışlıkla başlattı. Hemen hastaneye kaldırıldı ve 30 Mayıs’ta hayatını kaybetti. Slotin, Harry Daghlian’dan sonra tarihteki ikinci kritikalite kazasının kurbanı oldu. Daghlian da aynı plütonyum “şeytan çekirdeği” tarafından ölümcül bir şekilde radyasyona maruz kalmıştı. Slotin, meslektaşlarının ölümünü önlemek için yeterince hızlı tepki verdiği için ABD hükümeti tarafından bir kahraman olarak kabul edildi. Ancak bazı fizikçiler, kazadan önceki Slotin’in davranışının dikkatsiz olduğunu ve ölümünün önlenebilir olduğunu savunuyor. Bu kaza ve sonrasındaki olaylar birkaç kurgusal ve gerçek hesapta dramatize edilmiştir123.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız