Dinozor yumurtalarının nasıl kuluçkalandığına dair bilgiler nelerdir?

0
71

Dinozor yumurtaları, Mezozoik Dönem boyunca yaşamış olan her dinozorun yumurtadan çıktığı bilinmekle birlikte, hala bu yumurtalar hakkında bilmediğimiz birçok gerçek var. İşte dinozor yumurtalarıyla ilgili bazı ilginç bilgiler:

  1. Kadın Dinozorlar Birden Fazla Yumurta Bıraktı: Paleontologlar, kadın dinozorların cins ve türe bağlı olarak bir avuç dolusu yerden (üç ila beş), tek bir oturma yerinden (15 ila 20) bir yumurtanın (15 ila 20) herhangi bir yerine koyduğunu bilmektedir. Yavrular, annenin vücudu dışında deneyimledikleri için yumurtalar “daha ucuz” ve canlı doğumdan daha az talepkar olmuştur 1.
  2. Kuluçka Pratiği: Doğa, Mesozoyik Dönem’de de zalimdi. Dişi bir Apatosaurus’un koyduğu düzine yumurtaların çoğu, hemen yırtıcı avcılar tarafından yok edilirdi ve geri kalanlar da yeni doğan yavruların çoğu tarafından hemen yanlarına alınırdı. Bu nedenle yumurtlama pratiği, en az bir bebek dinozorun hayatta kalmasını sağlamak için gelişti 1.
  3. Korunmuş Dinozor Embriyoları Nadirdir: Fosilleşmiş dinozor yumurtaları oldukça nadirdir. En iyi kanıtlanmış örnekler, geç Triyas dönemine ait bir prosauropod olan Massospondylus’a aittir. Tırtıllanmamış bir dinozor yumurtası yırtıcıların dikkatinden kaçmayı başarabilmiş olsa da, embriyonun içindeki mikroskobik süreçler hızlı bir şekilde tahrip olmuştu 1.
  4. Kuluçka Süresi: Dinozor türlerinin yumurtadan çıkma süresi türe bağlı olarak değişir. Örneğin, bazı dinozorlar için bu süre 3 ila 6 ay arasında değişirken, kuşların yumurtadan çıkması 11 ila 85 gün sürer 2.
  5. Büyük Kalçalı Dinozorlar: Bazı büyük gövdeli dinozorlar, yumurtalarını kırmadan kuluçkaya yatmak için yumurta halkasının merkezinde biraz yer açmışlardır 3.

Dinozor yumurtaları, evrimsel süreçler ve hayatta kalma stratejileri açısından oldukça ilginç bir konudur.

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız