ADİL OLMAK

0
829

 

Adalet, insanlar arasında huzuru, düzeni, güveni ve barışı sağlayan tek ilkedir. Adalet olursa insanlar en ağır mahrumiyetlere bile katlanırlar. Bazılarının ayrıcalıklı olması, insanların asla kabul edemeyeceği bir şeydir. Adalet, bir ülkenin ayakta kalmasının güvencesidir. Adalete ve insan haklarına riayet edilmeyen bir yerden, insanlar kaçıp kurtulmak ister. İnsanların malından ve canından emin olmadığı bir ülkede huzur yoktur. Adil ve hukuki bir düzende insanlar, her türlü haklarının korunduğuna inanırlar. Adaletiyle ünlü devlet adamları unutulmuyor. Ne kadar güçlü ve zengin olursa olsun, adaletin olmadığı ülke zayıftır.

İnsanın adil olması çok zordur. İnsan birisine iyilik ve ikram yapabilir fakat dostlarının haksız isteklerine kolaylıkla karşı koyamaz. İyilik yapmak, insanın hoşuna gidiyor, gururunu okşuyor ama adil olması normal bir şey sayılıyor. Sizden ayrıcalık ve kayırma isteyenlerin isteklerine “hayır” demeniz lazımdır. Elinizde yetki ve güç olduğunda, akrabalarınız ve çevreniz sizi adaletten ayrılmaya zorlarlar. Birini bir yere yerleştirmek gerektiğinde, ehil ve bilgili olanı göz ardı edip adamını almak; işte bu adaletten ayrılmaktır. Rengine, ırkına, inancına, dinine ve mezhebine bakmadan herkese eşit davranmak gerekir.

 

Victor Hugo, “İnsanlara iyilikten önce adalet lazımdır.” diyor. Adil olmak için, çok güçlü olmak gerekir. Adalet, eşitliğe de tercih edilmelidir. Zayıf ve güçsüzlere, pozitif ayrımcılık yapmanız gerekir. “Sen çalışmadın öyleyse hak etmedin.” diyemezsiniz. İnsanlara eşitlik değil, adalet lazımdır. İnsanların yetenekleri eşit değildir. İnsanlara, ihtiyacı olanı vermek adalettir. Sakat ve güçsüz bir insanın çalışamaması onun suçu değildir fakat onun da insan şerefine uygun asgari bir yaşam hakkı vardır. Yakınları ona bunu sağlayamıyorsa, toplumun bunu sağlaması gerekir. Hâlbuki eşitlik kavramına sığınırsak, çalışmayana bir şeyi vermememiz gerekir ki bu doğru olmaz. Dr. AlexisCarrel diyor ki: “Eşitlik, bir fikir ve idealdir, realiteden çıkmış değildir.”

 

*

Cuma Özusan

Kaynak: Bilgece Yaşamak

www.gencgelisim.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız