BİN LİSE ÖĞRENCİSİ SOSYAL SORUMLULUK İÇİN ÇALIŞACAK

0
880

 

Ruhsal ve fiziksel değişimlerin yoğun olarak yaşandığı 11-18 yaş grubundaki gençlere destek olmayı amaçlayan Genç Hayat Vakfı, Türkiye’nin 10 farklı ilinden bin lise öğrencisiyle birlikte sosyal sorumluluk projeleri hazırlayıp uygulayacak.

Ruhsal ve fiziksel değişimlerin yoğun olarak yaşandığı 11-18 yaş grubundaki gençlere, hayata hazırlanma süreçlerinde, destek olmak amacıyla, 2008 yılında kurulan Genç Hayat Vakfı, Renk Çemberi Projesi kapsamında 1.000 lise öğrencisiyle birlikte nisan ayında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirecek. Adana, Çankırı, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Malatya, Mardin, Samsun ve Sivas’ta okuyan öğrencilerin hazırlayıp uygulayacakları sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili çalışmalarda 40 öğretmen de kolaylaştırıcı olarak yer alacak.

“Gençlerle birlikte, gençler için” sloganını benimseyen; 30 bini aşkın genç, 300’ün üzerinde öğretmen, 10 bine yakın veli, 500’den fazla gönüllüyle çalışmalarını sürdüren Genç Hayat Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı, yerel yönetimler gibi pek çok kurum ve kuruluşla birlikte çalışıyor. Gençlerin kendilerini ifade edebilen, haklarının farkında, toplumsal cinsiyet eşitliğini, ifade özgürlüğünü, farklılıklarla bir arada yaşama kültürünü ve bilincini, insan haklarını ve demokrasiyi içselleştirmiş, şiddetsiz iletişimi benimsemiş, çevreye karşı duyarlı, özgüvenli bireyler olarak yetişmelerini sağlamak için çeşitli çalışmalar yürüten Vakıf, bugüne kadar 10’u aşkın proje gerçekleştirdi.

Vakfın, lise öğrencilerinin çevrelerinde gördükleri eksiklerden yola çıkarak hazırladıkları sosyal sorumluluk projeleriyle ilgili Renk Çemberi Projesi‘nin yanı sıra, liseli gençlerin toplumsal cinsiyet eşitliği ve şiddetsiz iletişim konularında kısa film çekip, posterler tasarladıkları Gençler İşbaşında: Eşitlik İçeride, Şiddet Dışarıda, yurtlarda yaşayan genç kızların kişisel gelişimlerinin desteklendiği Yurttan Sesler, çocukların ev içinde yaşadıkları şiddete dikkat çekmek için gerçekleştirilen Çocuğa Karşı Aile İçi Şiddetin Önlenmesi, liseli gençlerin birer ‘sayı’ ve ‘üniversite öğrencisi adayı’ olmaktan çıkarak toplum içinde görünür hale gelmelerini amaçlayan İstanbul Liseli Profili Araştırması gibi pek çok projesi bulunuyor.

Renk Çemberi nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirilen Renk Çemberi Projesi, Türkiye genelinde 10 farklı ilde, 10 Anadolu öğretmen lisesinde uygulanıyor. Gençlerin sosyal alanda kendilerini geliştirmelerine destek olmak, demokrasi ve insan hakları konularında farkındalık kazanmalarını, sosyal sorumluluk projeleri, temel iletişim yöntemleri konularında bilgi ve becerilerini artırmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje Adana, Çankırı, Eskişehir, Gaziantep, Malatya Mardin, Samsun, Sivas gibi illerde uygulanıyor.

EDİTÖRE NOT:

RENK ÇEMBERİ

Proje Okulları: Adana – İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi, Çankırı – Nevzat Ayaz Anadolu Öğretmen Lisesi, Elazığ – Ahmet Kabaklı Anadolu Öğretmen Lisesi, Eskişehir – Cemal Mümtaz Anadolu Öğretmen Lisesi, Gaziantep – Abdulkadir Konukoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi, İzmir – Çiğli Anadolu Öğretmen Lisesi, Malatya- Fethi Gemuhluoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi, Mardin – İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi, Samsun – Aziz Atik Anadolu Öğretmen Lisesi, Sivas – Necati Erşen Anadolu Öğretmen Lisesi.

Öğretmen yorumları:

v Okuldaki yaşantımızı anlamlandıran bizi birbirimize yakınlaştıran bir proje oldu. Bütün öğretmenlerin ve öğrencilerin istekle katıldığı toplumsal sorunların çözümüne ışık tutacak bu tür sosyal projelerin artması dileği ile teşekkür ediyoruz. (Bolu A.Ö.L)

v Beni en çok mutlu eden durum, sınıfta sesini neredeyse hiç duymadığım ya da parmağını hiç havada görmediğim birkaç öğrencimin bu çalışmada gönüllü olarak yer almak istemesi ve sonrasında inanılmaz sosyal şekilde projede yer almalarıydı. Bu projenin sosyalleşmelerine yardımcı olduğunu görmek çok güzeldi. (Düzce Akçakoca A.Ö.L)

v Alan bilgisi yanında iletişim becerilerimizin öğrenme-öğretme sürecinde ne kadar önemli olduğunun farkına vardım. Öğretmen yeterlilikleri konusunun içinde mutlaka bu tür eğitimlerin yoğun olarak yer almasını diliyorum. (Sakarya Arifiye A.Ö.L)

Öğrenci yorumları:

v Sorumluluk almayı, zamanlı ve planlı çalışmayı öğrendim. (Balıkesir Savaştepe A.Ö.L)

v Projemiz sırasında birçok insanla iletişim kuracak ve onların bizi anlaması için etkin bir konuşma yapmamız gerekecekti. Aslında günlük hayatta yaptığımız ne kadar da çok hata varmış. Farkında olarak ya da olmayarak. Artık yaptıklarımın farkına vardım.  (Düzce Akçakoca A.Ö.L)

 

v Çalışma arkadaşlarımızı tanımak adına yaptığımız etkinliklerin amacına ulaştığını düşünüyorum. Hatta yapmakta olduğumuz davranışları beynimizde hangi düşüncelerin ya da ne gibi duyguların tetiklediğini, empati etkinliğinde anlamış olduk. Bu da arkadaşlarımızın kişisel özelliklerinin farkına varmamızı sağladı. Sonuçta bu projeyi birlikte yürütecektik ve birbirimizi anlamadan, tanıyamadan, ön yargılarımız varsa eğer yıkamamışken bunu başarmamız çok zor olurdu. (Edirne A.Ö.L)

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız