İletişim Ustası İnsanın 55 SIRRI

0
1204

1. Olumsuz bir şey söylemeniz gerektiğinde veya bir şikayette bulunacaksanız konuşmaya öfkeli bir hal takınarak değil, pozitif şeyler söyleyerek başlayın.
2. Şahit olduğunuz bir olayı anlatıyorsanız abartılı bir dil kullanmayın. Karşınızdaki kişi söylediklerinizde gerçeğe aykırı bir şey hissettiğinde diğer sözlerinizden de şüphe duyacaktır, haberiniz olsun.
3. Psikolog rolüne bürünüp zihin okumaya ve karşınızdakinin ne hissettiğini ona söylemeye çalışmayın. Bunu kendisinin dile getirmesi için ona izin verin.
4. İhtiyacınızın ne olduğunu ima yolu ile değil de açık ve anlaşılır bir şekilde ifade edin.
5. Derdiniz anlattıktan, diyeceğinizi dedikten sonra karşı tarafın fikrini belirtmesi veya soru sorması için fırsat ve zaman tanıyın.  

 

 

ÖZLEM KOCUKELİ
ozlem@gencgelisim.com

 

1. Olumsuz bir şey söylemeniz gerektiğinde veya bir şikayette bulunacaksanız konuşmaya öfkeli bir hal takınarak değil, pozitif şeyler söyleyerek başlayın.
2. Şahit olduğunuz bir olayı anlatıyorsanız abartılı bir dil kullanmayın. Karşınızdaki kişi söylediklerinizde gerçeğe aykırı bir şey hissettiğinde diğer sözlerinizden de şüphe duyacaktır, haberiniz olsun.
3. Psikolog rolüne bürünüp zihin okumaya ve karşınızdakinin ne hissettiğini ona söylemeye çalışmayın. Bunu kendisinin dile getirmesi için ona izin verin.
4. İhtiyacınızın ne olduğunu ima yolu ile değil de açık ve anlaşılır bir şekilde ifade edin.
5. Derdiniz anlattıktan, diyeceğinizi dedikten sonra karşı tarafın fikrini belirtmesi veya soru sorması için fırsat ve zaman tanıyın. 
6. Karmaşık ve alışılmadık bir konudan bahsediyorsanız örnekler kullanın. 
7. Konuşan kişiye karşı töleranslı davranın, yargılayıcı veya savunmacı olmayın. Bu karşınızdaki kişinin cesaretini yitirmesine ve hevesinin kırılmasına neden olur.
8. Uzun ve kapsamlı bir konu hakkında konuşma yapmanız gerekiyorsa, metni kısa ve anlaşılır parçalara ayırın, bu dinleyicilerin dikkatinin uyanık tutulmasını sağlar. Konuşma boyunca dinleyicilerle göz kontağı kurun.
9. Önce iyi bir dinleyici olun, söyleneni anlayana kadar yargılayıcı veya tepkisel davranmayın.
10. Eşinizle önemli bir konu üzerine konuşmak için onun öfkeli ya da dikkatinin dağık olmadığı bir zamanı seçin. 
11. Söylediklerinizin arasında bir bütünlük ve tutarlılık olsun. Bu size duyulan güvenin artmasını sağlar.
12. Konuştuğunuz kişinin eğitim seviyesinin farkında olun ve hangi örnekleri seçeceğinizi, terim kullanıp kullanmayacağınızı buna göre seçin.
13. Çocuğunuzla iyi bir iletişim kurmak için onun en çok hangi mekanda daha konuşkan olduğunu tespit edin. Akşam yemeğinde, yatakta veya arabada, çenesi nerde düşüyorsa, onu o mekanda konuşturun.
14. Konuşma sırasında hitap ettiğiniz kişinin ismini kullanmaya gayret edin. 
15. Bir topluluk karşısında konuşma yapacaksanız dinleyicilerin yaş, cinsiyet, eğitim ve ilgi alanları hakkında bilgi edinin. 
16. Konuşurken acele etmeyin. Söyleyecek çok şeyiniz varsa, yetiştiremem diye panik yapmayın. Sakin olun ve söyleyeceklerinizi karşınızdakileri sıkmayacak şekilde basitçe dillendirin.
17. Konuşurken alaycı ve aşağılayıcı bir eda takınmayın.
18. İnsanların her zaman sizinle aynı fikirde olmalarını beklemeyin, aykırı görüşler her zaman var olacaktır.
19. Karşınızdaki sizden küçükse ya da bir çocuksa, yetişkinler için gösterdiğiniz özenin aynısını onlar için de gösterin. 
20. İş arkadaşlarınızın, meslektaşlarınızın masasına not bırakmanız gerektiğinde resmi bir dil yerine günlük konuşma dilinde kullandığınız sözcükleri deneyin, böylece samimi bir ortam yaratmış olursunuz. 
21. Birine önemli ve itiraz edilmesi bir konudan bahsedecekseniz bu kişinin eşref saatlerini kollayın. Zamanlamayı iyi yapın.
22. Yüz yüze konuşurken mecbur kalmadıkça güneş gözlüğü takmayın. Kendisine siyah camlar ardından bakan biriyle konuşmak karşınızdaki kişi için güç olacaktır.
23. İlk kez karşılaştığınız ve sohbet ettiğiniz bir kişiye gülümseyerek yaklaşın. İlk izlenim önemlidir.
24. Söylediğinizi duyun, kendinize kulak verin, ağzınızdan çıkanı kulağınız duysun.
25. Sözünüzü söylemeden önce düşünün. Son pişmanlık fayda vermez, dilin açtığı yara kolay kolay tamir edilmez.
26. Tepki vermek yerine yanıt vermeyi tercih edin. Yani imalı sözler veya agresif davranışlar yerine gönlünüzden geçeni açıkça dile getirin. 
27. Çok yüksek sesle konuşursanız söyledikleriniz anlaşılmadığı gibi etrafınızdakileri ürkütüp kaçırabilirsiniz.
28. Bir sohbet ortasındaysanız ve söz sizdeyse, konuşurken herkesin yüzüne bakmaya çalışın, tek bir kişiye hitap etmeyin. Bu diğer dinleyicileri yok saymak ve onlar tarafından dinlenmemeyi göze almak demektir.
29. Günlük konuşmaların arasına bilimsel terimler, karşınızdaki kişinin yabancısı olduğu sözcükler kullanmaktan sakının.
30. Aklınızda dinlemekten ve anlatmaktan zevk aldığınız bir fıkra olsun. Gergin zamanlara işinize yarayabilir.
31. Arkadaşlarınızı arayıp sormak için bir sebep doğmasını beklemeyin. Sadece hal hatır sormak için telefona sarılın ya da evlerinin yolunu tutmaktan çekinmeyin.
32. Çocuğunuz size bir şey söylemek istediğinde onu başınızdan atmaya veya vereceğiniz cevabı ertelemeye çalışmayın. Onu büyük bir ilgiyle ve merakla dinleyin.
33. Verdiğiniz sözde durun, tutamayacağınız sözler vermeyin.
34. Bir sitede oturuyor ve apartman komşularından kimseyi tanımamaktan yakınıyorsanız, pişirdiğiniz çorbadan ya da kekten bir parça da karşı komşunuza ikram ederek işe başlayabilirsiniz.
35. Merhaba ya da günaydın demek için karşınızdaki kişinin önce davranmasını beklemeyin. O da aynı beklenti içinde olabilir. Siz elini çabuk tutan taraf olun.  
36. İlk kez gittiğiniz bir ev ya da iş yerine küçük de olsa bir hediye götürmeyi ihmal etmeyin.
37. Eş-dost ve akrabalarınızı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Özellikle yaşlılarsa kendilerine hal hatır soracak birileri için gözleri yolda beklerler.
38. Gerçekçi olmak adına kimsenin hayallerine burun kıvırmayın, hayalleri yıkmak yerine onarıcı tavır takının.
39. Karşınızdaki kişiye olumsuz şeyler söylemektense sessiz kalmanın bazen çok daha fazla işe yaradığını bilin.
40. Hediyeleşmeye çalışın. Gözden çıkardığınız ya da alıp da beğenmediğiniz eşyaları değil de, sizin için önemli olan kişilere, sizin için önemli olan şeyleri armağan edin.  
41. İnadı inat kişilerle bir araya geldiğinizde fikirlerini değiştirmeye çalışmak güç olabilir. Böyle durumlarda en iyi çare alttan almak olacaktır.
42. İş görüşmesi yaptığınız zamanlarda bile bir iş adamı gibi davrandığınız kadar insancıl olmayı da unutmayın. Bu, kitaplarda öğretilen pek çok ikna stratejisinden daha çok işe yarayacaktır.
43. Hakkaniyetli davranın, adam kayırmacılık yapmayın. İnsanların en çok ihtiyaç duydukları şey çevrelerinde güvenebilecekleri birinin olduğunu bilmektir. 
44. Elinizdeki az da olsa onu sevdiklerinizle paylaşmaktan çekinmeyin. Bunun verdiği zevk, elinizdekinin tümünü kendinize saklamanın vereceğinden çok daha fazladır.
45. İnsanlara kılık kıyafetlerine göre itibar etmeyin. Böylece siz de itibar görmek için iyi giyinmeniz gerektiğini düşünerek yorulmazsınız.
46. Hatırlatacağınız, başa kakacağınız iyiliği hiç yapmayın. 
47. Hırçın davranmayın, yoksa en yakınlarınız bile sizden birer birer uzaklaşır ve kolay kolay da geri gelmezler.
48. İfadelerinizde emir veren, yönlendiren bir üslup takınmayın. Bu size kibirli ve mağrur bir hava katarken, iletişimin kısa sürede sona ermesine neden olur.
49. Öğütte bulunur  ya da ahlak dersi verir gibi konuşmamaya çalışın. Karşınızdaki kişinin nasihate ihtiyacı olsa bile bunu paylaşımcı bir üslupla yapın.
50. Karşınızdaki kişinin öfkelendiğini görür ya da sezerseniz sakinleştirici bir ses tonuyla onu yatıştırmaya çalışın. Bunu başaramıyorsanız susmayı tercih edin.
51. Konuşurken ellerinizi saklamamaya gayret gösterin. Ellerinizin görünür şekilde tutmanız saklayacak herhangi bir şeyiniz olmadığı anlamına gelir.
52. Donuk bir yüz ifadesinden kaçının. İnsanlara sıcak ve samimi davranmaya gayret edin.
53. Söylediklerinize öncelikle siz inanın. İnancınız ses tonunuza ve yüz ifadelerinize de yansır ve böylece karşınızdakileri daha kolay ikna edersiniz.
54. Aile içi iletişimi güçlendirmek için tüm ev işlerini evin hanımı üzerine yıkmak yerine, eşlerin iş bölümü yapması ve birbirlerine yardım etmeleri gerekir.
55. Bildiğinizi paylaşmaktan, yanlışı dile getirmekten korkmayın. Biliyorken susanlar ve bilmediği halde konuşanlardan olmayın.

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız