Mesut Olma Sanatı

0
1020

Şayet mutluluk, varmayı beklediğin bir duraksa, o halde daha çok yolun var demektir. Burada en büyük hatamız, mutluluğun bize, bizim dışımızda bir yerlerden geleceğini düşünmektir. Danışanlarımın çoğu, stresli haldeyken gülümsemelerinin imkansız olduğunu söylüyor.

 

 

 

Mesut Olma Sanatı
Michael Atma

Şayet mutluluk, varmayı beklediğin bir duraksa, o halde daha çok yolun var demektir. Burada en büyük hatamız, mutluluğun bize, bizim dışımızda bir yerlerden geleceğini düşünmektir. Danışanlarımın çoğu, stresli haldeyken gülümsemelerinin imkansız olduğunu söylüyor. Kendilerince haklılar tabi. Problemi oluşturan şey aslında içinde bulunduğunuz durum değil, o problemi nasıl gördüğünüzdür. Yani onun bir sorun olduğunu düşünüyorsanız haklısınız, bir sorun olmadığını düşünüyorsanız yine haklısınız. Diyebiliriz ki, mutlu ya da mutsuz olmaya çoğu kez kendimiz karar veriyoruz.
Mesut Olma Sanatının Yasaları

Mesut olmaya karar ver: Mutlu olmayı hayatınızın önceliği haline getirmelisiniz. Nasıl zayıflamak için günde en az 20 dakikanızı egzersize ayırmanız gerekiyorsa, mutlu olmak için de her gün bu fikre belli bir mesai ayırmalısınız.  

Mutluluğu değer ver: Seçimleriniz, değerlerinize göre belirlenir. Eğer yaşamınızda mutluluğa öncelik vermiyorsanız, diğer tercihleriniz ön sıralara geçer. Mutluluk öncelikleriniz listesinde kaçıncı sırada yer alıyor? İş, kariyer, giyim-kuşam, diğerlerinin düşünceleri… Tüm bunlardan önce mi sonra mı geliyor?

Negatif olaylar karşısında reaksiyonunu kontrol et: Olumsuz düşünceleri ve hisleri tetikleyen olaylar ile onlara vereceğimiz reaksiyon arasında kısa bir an vardır. Bu anı iyi değerlendirin, sakin olun ve cevabınızın ne olacağını gözden geçirin. Negatif olaylara vereceğiniz yanıt, mutluluğunuz/mutsuzluğunuz üzerinde birincil derecede rol oynar. Reaksiyonunuzu kontrol ederek, mutluluğunuzu da kontrol etmiş olursunuz.

Mutluluğu düşün: Mutsuz kimseler problemleri üzerinde çokça düşünürler, durmadan kendilerini ya da başkalarının suçlamak içi bahane ararlar. Bu, düşünmek değil, çamurda yuvarlanmak gibi bir şeydir. Düşünmekse problem çözme, kendin ve diğerleri için en iyi olanı arama eylemlerini içerir. Günde en az 10 dakika mutlu olduğunuz bir anı hatırlayın ve o an hissettiklerinizi yeniden duymayı deneyin.

Ne istediğini düşün: Sizce sizi ne mutlu eder? Bunu belirleyip zihninizde canlandırın. Zihninizde olumlu resimler oluşturduğunuzda, beyninizin bunları gerçekleştirmek üzere doğru tarafa yönlendirmiş olursunuz.

Boş durma, bir şeyler yap: Hayatınızı güzelleştirmek için bir şeyler yapmıyorsanız, kendinizi karanlık duygularınıza kurban ediyorsunuz demektir. Bir şeyden ötürü kötü hissederken, iyi hissettirecek herhangi bir şey yapabilmek mutluluk sanatında ne kadar mücadeleci olduğunuzu gösterir. Öte yandan, proaktif yaklaşım, yani problemleri öngörüp tedbir almak vücudumuzun stres kaynaklı hormonlar üretmesini engeller. Bir süre sonra, bunun doğal bir süreç haline gelmesini tetikleyerek ruhsal dengenin uzun vadede korunmasına yardımcı olur.

Şu anda mutlu ol: Kendinize şu soruyu sorun: “Şu an mutlu olmak için neye ihtiyacım var?” Bu belki komik bir video izlemek, sevdiğiniz bir şarkıyı dinlemek, eşinize kahve yapmak ya da dua etmek olabilir. Büyük ya da küçük, her ne olursa olsun, günün belli bir kısmını sizi o an için mutlu edecek bir şeyler yapmaya ayırın.

Şükretmeyi öğren: Her gün şükredecek 3 şey bulun ve bunun sebeplerini belirleyin. Bu sizi şükrettiğiniz her neyse, ona daha kuvvetle bağlayacaktır. Hayatınızda şükredecek ve müteşekkir olacak ne kadar çok şey ve kişi bulursanız, içsel mutluluk bankasındaki hesabınız o kadar kabaracaktır.

Affet: Bazen iyi insanların da başına kötü şeyler gelir; iyi insanlar da kötü şeyler yapabilir. Bu durumda sizi üzeni affedip, yeniden mutlu olmanın yolunu bulmaktan başka yapacak bir şey yoktur. Geçmişte yaşanan üzücü olaylara takılıp kalmak, acımızın ömrünü uzatmaktan başka bir işe yaramaz. Negatif olaylara yaşamınızda yer ayırmak ve onları her hatırlayışınızda bu yeri sağlamlaştırmak sizi güçsüz bırakır. Bunun yerine geçmiş acılarınız ve pişmanlıklarınızla tüm bağınızı kesin, onlarla yolunuzu ayırın.

Hayatındaki negatifleri dengeleyecek pozitifler bul: Can sıkıcı durumlarda otomatik olarak negatif duygular ağır basar. Sizi mutlu eden küçük şeylerin listesini yapın. Negatif bir duygunun baş gösterdiği anda bunlardan 5 tanesini uygulayın. Bir müzik parçası dinlemek, bir tabloyu seyretmek, çocuğunuzun başını okşamak, eşinizle sohbet etmek… Olumsuz ruh halinizi dengelemek için en etkili yollardan biri, olumlu ruh hali yaratacak uygulamalardır.

Mutluluk provası yap: Mutluluk kas gibidir. Evet, yanlış duymadınız. Mutluluk üzerinde ne kadar çok çalışırsak, o da o kadar güçlenir. Mutluluk için bahaneler yaratmak, küçük şeylerden mutluluk duymak bir süre sonra bir alışkanlık haline gelir. Mutluluk yaşamımıza öylesine nüfuz eder ki, bir yerlerde bekleyen, bizim dışımızda gelişen bir sonuç değil, hayatımızın bir parçası olmuştur artık.  
Mutluluk promosyonu yap: Ne yaparsan karşılığında onu bulursun. Diğer insanları iyi hissettirmenin ve mutlu etmenin insana geri dönüşümü derin ve hakiki bir mutluluktur. Mutluluk dağıt ki, yine onu toplayasın.

Ruhunu besle: Kendinize, enerjinize ve potansiyelinize inanırsanız, hayattaki her türlü tehdit ve tehlikeyle yüzleşebilirsiniz. Enerjinizi yenilemek için, ruhunuzu tazelemelisiniz. Bu da kalbinizin sesine kulak vererek onun ihtiyaçlarını karşılamakla olur. Zihnimizde kimi zaman iki zıt ses konuşur durur. Biri pozitif, iyimser ve ılımlıdır; diğeri ise kötümser, karamsar ve yargılayıcıdır. Bunun farkına varmak ve ikinciye kulak asmamak bizim elimizdedir. Zihninizi gözlemlemeyi öğrenin ve onun takıntılı doğasına yenik düşmek yerine, huzurlu ve sakin yönünü geliştirmeye çalışın.

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız