Berlin Duvarı, 9 Kasım 1989’da, Doğu Almanya’nın, isteyen vatandaşların Batı’ya gidebileceğini açıklamasının ardından yıkıldı. Bu olay, Soğuk Savaş’ın sona ermesinin ve Almanya’nın birleşmesinin de başlangıcı oldu.
Berlin Duvarı’nın yıkılması, Doğu Almanya’da yaşanan siyasi ve ekonomik reformların bir sonucuydu. Doğu Almanya’da, 1980’lerin sonlarında, komünist rejimin baskıcı politikaları ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle halkta giderek artan bir hoşnutsuzluk oluşmaya başlamıştı. Bu hoşnutsuzluk, 1989 yılında, Doğu Berlin’de düzenlenen gösterilerde patlak verdi. Gösteriler, Doğu Almanya hükümetini reformlara gitmeye zorladı.
9 Kasım 1989 tarihinde, Doğu Almanya Dışişleri Bakanı Günter Schabowski, bir basın toplantısında, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya veya Batı Berlin’e seyahat edebileceğini açıkladı. Bu açıklama, Doğu Berlin’de büyük bir sevinç dalgasına yol açtı. Halk, Berlin Duvarı’nı aşıp Batı Berlin’e geçmeye başladı.
Berlin Duvarı’nın yıkılması, Soğuk Savaş’ın sona ermesinin ve Almanya’nın birleşmesinin de başlangıcı oldu. 1990 yılında, Doğu ve Batı Almanya, “Birleşme Anlaşması” ile resmi olarak birleşti.
Berlin Duvarı’nın yıkılışı, dünya tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Bu olay, Soğuk Savaş’ın sona erişini ve insan haklarına verilen önemin artışını simgeler.