Özellikle fiziksel bir hastalığınız varsa veya ruhsal problemler yaşıyorsanız, korona ile ilgili haberleri okudukça kaygılanmanız çok normal. Doğal olarak hepimiz gibi, hem kendi sağlığınız hem sevdiklerinizin sağlığı hakkında, virüsün gelecekteki yaşamınızın etkisi hakkında endişeleniyorsunuz. Bu endişe hepimizde kaygıya ve strese yol açıyor. Bu kaygının etkilerini hafifletmek için gelin hep birlikte psikoterapistlerin tavsiyelerine bir göz atalım:
1. Hislerinizi Paylaşın
Endişenizin arttığını hissettiğiniz zaman, kendinizi bunalmış hissettiğiniz zaman bu hislerle kendi başınıza baş etmeye çalışmayın. Kaygınızın geçmesini beklemeden, sevdiğiniz birine, bir arkadaşınıza, bir aile üyesine o anda neler hissettiğinizi anlatın. Duygularınızı olduğu gibi kabul etmek, güvendiğiniz biriyle konuşmak, kaygılarla baş etmenin en etkili yollarından biridir.
2. Gerçek Bilgileri Öğrenin
Gerçek bilgiler, endişemizi azaltacağı için, virüs hakkında en doğru bilgileri öğrenmemiz şart. İnternette virüs hakkında çok fazla bilgi var ve bu bilgilerin birçoğu kanıtlanabilir değil. Ancak sağlık kurumlarının sitelerinden gerçek, güvenilir ve güncel bilgiler edinebiliriz.
Sosyal medyada sizi korkutan birçok haberle karşılaşıyor olabilirsiniz. Bu haberlerin doğru olup olmadığını bilmek, kanıtlamak çok zor. Bu yüzden bu tür haberlere güvenmemeye çalışın.
3. Neler Yapabileceğinizi Öğrenin
Eğer korona virüsü sizi çok korkutuyor ve sık sık paniğe kapılıyorsanız önlem almak için neler yapabileceğinizi öğrenmek kaygınızı azaltacaktır. Yapabileceğiniz pratik ve etkili yöntemler öğrenin. Örneğin, artık neredeyse hepimiz gün içinde sık sık ellerimizi saf sabunla yıkamamız gerektiğini biliyoruz. Bunun gibi işe yarar bilgileri tüm sağlık kurumlarının internet sitelerinden öğrenebilirsiniz.
4. Sürekli Haber İzlemeyin
Haberlere aşırı maruz kalmak korkunuzu, kaygınızı tetikleyecektir. Bilgileri, haberlerden değil, kurumların internet sitelerinden almaya gayret edin. Eğer haber izlemekten vaz geçemiyorsanız, en azından haber izleyerek harcadığınız zamanı sınırlamaya çalışın. Örneğin haberlere sadece her gün 30 dakika ayırın, geri kalan zamanı film izlemek, okumak, arkadaşlarınızla sohbet etmek, ailenizle çeşitli aktiviteler için kullanın.