Belleği Düzenleme Yasaları

0
806

Bir fotoğraf makinesi sis içinde resim alamaz. Zihin de sisli izlenimleri tutmaz. Bir şey hakkında, duygularınızın kaçıyla mümkünse, o kadarıyla izlenimler edinmeye çalışın.İnsanların çoğu, bellek gücü olarak sahip olduğu yeteneğin %10'undan fazlasını…

 

 

 Yazar : Cemal Kondu

Bir fotoğraf makinesi sis içinde resim alamaz. Zihin de sisli izlenimleri tutmaz. Bir şey hakkında, duygularınızın kaçıyla mümkünse, o kadarıyla izlenimler edinmeye çalışın.

İnsanların çoğu, bellek gücü olarak sahip olduğu yeteneğin %10'undan fazlasını kullanamaz. %90'ını, bir şeyi bellekte tutmakla ilgili doğal yasalara uymayarak harcar. Anımsamanın doğal yasaları bellekte tutulacak şeyler hakkında iyi düşünceler almak, bellekte tutulacak şeyleri birbirlerine bağlamaktır.
Belleğimizde tutmak istediğiniz şeyler hakkında derin, açık izlenimler edinin. Bunun için; düşüncelerinizi bir şey üzerinde derleyip toplayın. Roosevelt'in çok güçlü bir belleğe sahip olmasının nedeni buydu. Bir şeyi dikkatle inceleyince onun hakkında sağlam düşünce edinin.
Bir fotoğraf makinesi sis içinde resim alamaz. Zihin de sisli izlenimleri tutmaz. Bir şey hakkında, duygularınızın kaçıyla mümkünse, o kadarıyla izlenimler edinmeye çalışın. Lincoln, belleğinde tutmak istediği her şeyi yüksek sesle okurdu. Ve böylece hem gözünü, hem de kulağını kullanarak belleğini güçlendirirdi.
Her şeyden fazla, gözle edindiğiniz bilgilere önem verin. Çünkü gözün aldığı şeyler bellekte yer eder. Göz ile beyin arasındaki sinirler, kulakla beyin arasındaki sinirlerden yirmi kere büyüktür. Mark Twain, notlar kullandığı zaman, konuşmasının asıl noktalarını anımsayamıyordu ama notlarını atıp konunun noktalarını anımsamak için resim kullanmaya başladığı zaman sorun hallolmuştu.
Belleğin ikinci yasası, tekrarlamaktır. Binlerce Müslüman Kuran'ı ezberlemektedir. Ve buna, ancak yinelemek suretiyle imkan bulunmaktadır. Biz de yinelediğimiz her şeyi belleğimizde tutabiliriz. Ama bunun için de şu noktalara dikkat etmemiz gerekir:
-Bir şeyi belleğimizde tutmak için bir kenara çekilerek onu      yineleyip durmayın. Onu bir-iki kez yineledikten sonra bırakın, sonra başka bir zaman ona bir kere daha dönün. Aralıklı yinelemeler, zaman harcamaya meydan vermeden, bir çırpıda ezberlemek için harcanacak zamanın yarısında, istenen şeyi ezberlemeye yardım eder.
-Bir şeyi belleğinize koyduktan sonra bu olayı izleyen 8 saat içinde olduğu gibi 30 gün sonra da onu unuturuz. Onun için, konuşmamızı yapmadan birkaç dakika önce de notlarınızı birkaç kere gözden geçirin.
-Bellekle ilgili üçüncü yasa, bellekte tutulacak şeyleri birbirlerine bağlamaktır. Bir şeyi anımsamak için onu başka bir olayla bağlamak, anımsamayı kolaylaştırır. Profesör James der ki: "Zihne gelen her şey, kesinlikle, orada bulunan bir şeye kendini bağlar. Deneyimleri üzerinde çok düşünen insan, bunların birbirleri arasındaki ilişkileri kolayca bulur ve böylece en iyi bellek sahiplerinden biri olur."
-Bir olayı, zihninizde bulunan diğer olaylara bağlamak istediğiniz zaman, yeni olayı her yönden göz önüne alın. Onun için, yeni bir olay karşısında kaldınız mı şu soruları sorun: "Niçin böyledir? Nasıl böyledir? Ne zaman böyledir? Nerde böyledir? Böyle olduğunu kim söyledi?"
-Bir yabancının adını anımsamak için onunla ilgili sorular sorun. Onun adının nasıl hecelendiğini, anlamının ne olduğunu anlamaya çalışın. Yabancının dış görünüşüne dikkat edin. Onun adıyla yüzünün şekli arasında bir ilişki bulun. Mesleğiyle adını birleştiren bir söz uydurun.
-Tarihleri anımsamak için onları aslında belleğinizde tuttuğunuz tarihlerle ilgilendirin. Örneğin Kristof Kolomb Amerika'yı 1492'de keşfetti. Bunu belleğinizde kolay kolay tutamıyorsanız Amerika'nın İstanbul'un (1453) fethinden 38 yıl sonra keşfedildiğini öğrenin. O zaman Amerika'nın keşfinin tarihini kolaylıkla anımsayabilirsiniz.

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız