Tiroid problemleri kemik yoğunluğunda azalmaya sebep olabilir, kalsiyum ve D vitamini içeren bir diyet emilimi kolaylaştırır.
Vücutta çok küçük bir bölüm olmasına rağmen tiroid metabolizmayı düzenler, bu en önemli fonksiyonlarından biridir. Örneğin kalp atışlarınız azalıyor, enerjiniz düşüyor ve egzersiz veya fiziksel aktivite sırasında daha az kalori yakıyorsanız az işleyen bir tiroidiniz olabilir. Gelin doğal yollarla tiroid problemlerini tedavi etmenin yollarına bakalım.
Tiroid Problemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bu durum kadınlar arasında, özellikle de 60 yaş üstü kadınlarda oldukça yaygındır. Ama dikkat etmek gerekir ki – bugünlerde en yaygın tiroid hastalığı olan hipotiroidizm 30 yaşındaki kadınlarda daha sık görülmeye başladı. Bunun genetik bir problem olup olmadığını anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Ama dünya çapında bilinen, hipotiroidizmin bir iyodin yetersizliğinden kaynaklandığıdır.
Hipotiroidizmin Belirtileri
- Yorgunluk
- Açıklanamayan kilo alımı
- Şişkin ve soluk yüz
- Kas ağrısı
- Ses kısıklığı
- Kuru cilt
- Yüksek kolesterol
- Ağır regl dönemleri
- Eklem sorunları
Hasta hiperitoridizm yaşadığında, tiroid normalde olduğundan daha aktif olur ve vücut aşırı T3 and T4 hormon seviyelerine ulaşır. Bu da vücudun normal süreçlerini hızlandırır.
Hipertiroidizm Belirtisi
- İştahta değişiklikler
- Baş dönmesi
- Sinir bozukluğu
- Kalp sorunları
- Rahatsızlık
- Terleme
- İshal
- Saç dökülmesi
- Doğurganlık problemleri
- Uyumakta sıkıntı
- Tiroidin daha iyi işlemesi için yiyecekler ve besleyici ögeler
- Selenyum
Tiroid hormonlarını aktive ederek bu organın daha iyi işlemesine yardımcı olmak gerekir. Buna yardımcı olabilecek bir seçenek selenyum alımını arttırmaktır. Bunu Brezilya fındığı yiyerek yapabilirsiniz. Günde bir avuç ve haftada beş gün. Bu ögeyi barındıran diğer yiyecekler sakatat, örneğin karaciğer ve deniz mahsulleridir. Ama dikkatli olmalısınız: aşırı selenyum alımı tiroid problemlerini arttırır.
İyodin
deniz yosunu
İyodin tiroid hormonları üzerinde büyük etkiye sahiptir. Günde 150 mikrogramdan fazla tüketmek faydalı değildir (1 miligram 1000 mikrogram ediyor). Eğer çok fazla tüketirseniz vücudunuzda dengesizlik oluşabilir. Alg ve iyotlu tuz iyodinin ana kaynaklarıdır.
Çinko
Bilim adamlarının Massachusetts Üniversitesi’nde yaptığı çalışma bazı kadınların çinko seviyelerindeki bozukluklar yüzünden tiroid problemleri yaşadığını ortaya koyuyor. Günlük alım 10 mg olmalıdır ve bu öge lenf reseptörlerine hücre düzeyinde etki ederek DNA’yı güçlendirir.
Kalsiyum ve D vitamini
ispanak
Tiroid problemlerinin bir diğer etkisi ise kemik yoğunluğunda azalmadır. Bu yüzden daha fazla D vitamini ve kalsiyum tüketmeniz önemli. Kalsiyumu sadece süt ürünlerinde değil, aynı zamanda kıvırcık lahana, ıspanak gibi sebzelerde de bulabilirsiniz.
Soya fasülyesi
Tempeh ve miso tiroid hormonlarını bastırabilir. (Eğer mümkünse) organik soya fasulyesi tüketildiğinde hipotiroidizm tedavisinde oldukça etkili olacaktır. Özellikle soya fasulyesi fitik asit ve diğer bileşenler içerir ve bunlar vücuda alınan diğer besleyici ögelerin emilmesini sağlar, bu yüzden soya ürünleri tüketirken dikkatli olmalısınız.
Turpgiller
Bunlar eğer mümkünse çiğ yenmelidir. En iyi seçenekler Brüksel lahanası, karnıbahar ve brokolidir. Bu sebzeler iyodinin emilimini ve kullanımı bloke eder ve böylece aşırı işleyen tiroidi düzenler.
Tiroid problemlerini doğal yollarla tedavi edin
Öncelikle en iyi fikir doktorunuza başvurmak ve bir kan testi talep etmek. İlaç temelli bir tedaviyi seçmeyebilirsiniz, bunun yerine bir homepati veya naturopati uzmanına başvurabilirsiniz ve onlar size antik çağlardan gelen tedavi yöntemlerine dayalı bir tedavi sunacaktır. Ama kan testi her zaman vücudunuzdaki TSH, T3, ve T4 seviyelerini belirlemek için gereklidir.
Ayrıca tiroid problemleri sonucu hipotiroidizm yaşıyorsanız belli başlı yiyecekleri daha fazla tüketmelisiniz:
Deniz yosunlarını (arame, kombu, nori) deneyin. Yüksek oranda iyodin içerirler.
Vitamin A alımını arttırmak için havuç ve elma.
Daha fazla çinko için ton, ıspanak, fındık fıstık, dana eti ve tavuk.
Diğer yandan, hipotiroidizm yaşıyorsanız aşağıdaki yiyecekleri tüketmeyin:
- Şeker
- İşlenmiş yiyecekler
- Trans yağlar
- Rafine un
- Kayısı
- Armut
- Brokoli
- Kabak
Bu sorunu yaşıyorsanız ilk listedeki yararlı yiyecekleri daha fazla tüketmeye özen gösterin.
Bazı bitki çayları tiroksin oranınızı arttırabilir. Ceviz ağacı yaprakları tiroidi uyaracak oranda iyodin içerir, ve alg ile yapılan çaylar vücut metabolizmasını düzenler, tiroid hormonu üretimini uyarır ve kan akışını hızlandırır.
Kan dolaşımını arttırmak için düzenli egzersiz yapmak da önemlidir. Vücutta özgürce dolaşıp toksinleri temizleyecek besleyici ögeler tüketmelisiniz. Koşmak, zıplamak, ipe tırmanmak veya bisiklete binmek harika seçenekler. En iyi çözüm aerobik ve kardiyo egzersizleridir. Bunlardan sevdiğiniz bir tanesini seçin.
Rahatlama terapileri uygulayın, yoga, meditasyon veya tai chi tiroid fonksiyonlarına ve özellikle travma, depresyon ve kötü haberlerle gelen sorunlardan etkilenen hastalıklara iyi gelir. Bu sadece tiroidinize değil, bütün gündelik hayatınıza iyi gelecek.
kaynak: sağlığa bir adım