Bu yıl uzun seyahatimi Moğolistan’a yapacağım. Moğolistan uzun zamandır görmek istediğim ve sonunda pek çok kişinin ve uçak bileti sponsorum olan Turna.com‘un desteğiyle bu yıla planladığım bir rota oldu. Çok tercih edilen bir seyahat rotası olmadığından, Moğolistan’a gideceğim dediğimde herkesin ilk sorusu “Neden Moğolistan?” oluyor. Tam da hazırlıklarımın en yoğunlaştığı bu günlerde neden Moğolistan’a gitmeyi bu kadar çok istediğimi sıralamak istedim;
Ata toprağı
Hani bizler Orta Asya’dan yola çıktık ya, işte yola çıktığımız yer aşağı yukarı Moğolistan’ın kuzeyindeki Altay dağlarının çevresi. Hala Khövsgöl Gölü’ne atla 4-5 gün mesafede göçer olarak yaşayan ve Türkçe konuşan akrabalarımız (Duhkalar) yaşıyor. Yaz dönemi birkaçı Khövsgöl kıyılarına iniyor imiş, belki ben de tanışma şansı bulurum kim bilir… Dukhalar hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz; Seyyarkalem‘in sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca Orhun vadisinde ilk Türkçe yazıtlar olan Orhun yazıtları da beni bekliyor. Kül Tigin, Bilge Kağan, Tonyukuk yazıtlarını görmek ilginç olacak.
2. Bakir coğrafya, göçebe yaşam
Dünyanın metrekareye düşen insan sayısı en az olan ülkesi Moğolistan. Yerleşim belli birkaç büyük şehir dışında göçebe. Ger (yurt) denilen çadırlarda yaşıyor ve çobanlıkla geçiniyor ülkenin çok büyük bir kısmı.
Yine belli şehirler dışında yaygın bir ulaşım ağı da yok Moğolistan’da okuduğum, izlediğim kadarıyla. Bu nedenle kısa mesafeleri uzun zamanlarda almak, yolda kaybolmak, aracın bozulması olağan durumlar.
3. Vahşi doğa
Moğolistan vahşi yaşamı yerinde gözlemleyebileceğiniz destinasyonlardan biri. Vahşi atlar, geyikler,develer, avlanma amacıyla da kullanılan kartallar, el değmemiş uçcuz bucaksız bir coğrafya, fırçayla boyanmışçasına güzel bir doğa… Eğer benim gibi doğa düşkünüyseniz seyahat rotanıza mutlaka girmesi gereken yerlerden biri Moğolistan.
4. El değmemiş muhteşem Gobi çölü
Dünyanın beşinci büyük çölü olan Gobi Çölü’nün en önemli özelliği çok zengin fosil yataklarına sahip olması. Bulunan fosillerin büyük kısmı her ne kadar Moğolistan’da dahi sergilenmiyor olsa da dünyayı tanımamız ve anlamamız için çok önemli kaynaklardan biri burası.
Bir diğer özelliği ise kar kaplanlarına ev sahipliği yapması. Bir tane görür müyüm ki acaba?
5. Altay dağları
Kazakistan’dan başlayıp Rusya, Moğolistan ve Çin’e uzanan Altay dağlarının anlamı Altın Dağ demektir. Türk, Moğol ve Rus mitolojisinde adı geçen kutsal dağdır aynı zamanda. Türk mitolojisinde de ayrıca yeri olan bu dağ hakanlığın da simgesidir.
Bugünlerde ise Alp Dağlarına benzerliği ve muhteşem coğrafyası ile doğa tutkunlarını mıknatıs gibi kendisine çekiyor, tabii beni de