Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Deluxe Golden Horn Hotel’de 17 Şubat Çarşamba günü yayımcı
üyeleri ile birlikte strateji ve değerlendirme toplantısı yaptı.
TÜBİTAK Kitaplar Müdürü Özkan Keneş, İstanbul Valiliği Danışmanı Burhan Metin, İstanbul Kalkınma Ajansı Koordinatörü Mustafa Karabaş, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, Türkiye Dergiler Birliği Başkanı Asım Gültekin, Dar Rabi Genel Koordinatörü Halit Cedid’in de katıldığı toplantının açılış konuşmasını TBYM Başkanı Alpaslan Durmuş yaptı.
Başkan Alpaslan Durmuş yaptığı açılış konuşmasında toplantının amacının,
1. ‘Korsanı Kitabından Çıkar’ adlı kampanyada gerçekleştirilen etkinliklerin değerlendirilmesi,
2. 3. CNR Kitap Fuarı’na TBYM’nin ev sahipliğinde 91 Arap yayıncının katılımcı olması ile fuar esnasında Arap yayıncılarla yapılacak program ve toplantıların organizasyonu ve
3. Türkiye Yayıncılık Sektörü Profili Araştırması (TÜYPA) anketi olduğunu belirtti.
“Korsanı Kitabından Çıkar” adı altında 13 Ocak 2016 tarihinde yapılması planlanan fakat 12 Ocak 2016 tarihinde Sultanahmet’te yaşanan terör saldırısı nedeniyle iptal edilmek zorunda kalınan basın toplantısı, vinyet, lansman ve flash mob çalışmaları hakkında bilgi aktarması için TBYM Muhasip üye Tayfur Esen’e söz verdi.
Korsanla mücadelede farkındalık oluşturmak için TBYM’nin 50 gün boyunca yürüttüğü kampanyayı anlatan Tayfur Esen, “Okurun ve insanımızın korsan kitap almaması için nasıl bir farkındalık çalışması yapalım diye düşünürken alternatiflerden biri olarak vinyet çalışmasına karar verdik. Örnek kapak çalışmalarında da göreceğiniz gibi, bu sayede yasal kitabı alan okuyucu korsan kitaba karşı tekrar tekrar uyarılmış olacak. Yine raflardaki kitaplara göz atarak kitapla hemhal olanlar da en azından kapaktaki bu mesajı görerek korsan kitaba karşı duyarlı olsun ve bir yasal kitabı tercih etsin istedik. Elbette bu vinyet çalışmasında en fazla desteği, kitabı korsana düşmüş üye yayınevlerimizden bekliyoruz. Canları yanan, maddi kayba uğrayanlar onlar çünkü. Kitabı korsana düşmediği halde sektörün geleceği adına diğer üye yayınevlerimizin de bu kampanyaya destek vereceklerine olan itimadımız tamdır.” dedi.
‘Korsanı Değil Beni Oku’
“Korsanı Kitabından Çıkar!” kampanyası çerçevesinde kitabı korsana düşmüş toplam 15 yayınevinin 52 eserinin kapağına 35 farklı vinyetten birinin eklenerek tasarım yapıldığını kaydeden Tayfur Esen, 52 eserden 27 tanesinin yayınevlerinden alınan özel izinle ‘Korsanı Değil Beni Oku’ ve ‘TBYM Üyesidir’ yazan vinyet çalışmalı kitap defter (bloknot) şeklinde baskısının gerçekleştirildiğini belirtti.
Tayfur Esen sözlerine şöyle devam etti: “Korsanı Değil Beni Oku”, TBYM Üyesidir ve Korsan İhbar Hattı numaramızın yer aldığı 27.000 adet kitap defteri şu örneklerde gördüğünüz şekilde bastırdık. Bunların bir kısmını bazı üye dağıtımcılarımız (kitapyurdu.com, babil.com, İnsan Kitap vd) aracılığıyla, yasal kitap satın alan okuyuculara gönderdik. Böylece yasal kitap alan okuyuculara hem bir teşekkür hem bir takdir hem de yanlarında olduğumuzu bildirmek istedik. Kapağı yasal baskılı kitap olan bu baskılı nüshalar, aslında bir bloknot yani defter idi. Biz bunu kitap formatında hazırladık ve hemen girişine de bir takım açıklamalar yaptık: Korsan kitabın tüm işçiliğinin sadece kopyala yapıştır olduğuna dikkat çektik: Ctrl+C, Ctrl+V. Korsana neden karşı çıkmalıyız?” sorusuna bir cevap manifestosu niteliğinde her bir kitapta kaç insanın emeği olduğuna, bir kitabın hangi aşamalardan geçtiğine ve nasıl bir emek ürünü olduğuna okuyucunun dikkatini çektik. Bu kitap defterlerden bir kısmını da inşallah CNR Kitap Fuarı esnasında fuarı ziyarete gelecek okuyuculara dağıtacağız.”
Üye Yayınevlerimiz 2.500 TL’ye Kadar Destekten Yararlanabilecek
Kitaplarına “Korsanı Değil Beni Oku” farkındalık vinyetlerinden basan üye yayınevlerine bir yıl içerisinde 2.500 TL’ye kadar TBYM tarafından ödeme yapabileceklerini açıklayan Tayfur Esen, “YAYFED’den bandrol aldıktan sonra belgenin fotokopisini çekerek aslı gibidir yapıp bastığınız kitabın kapağı ile birlikte TBYM’ye ulaştırdığınız taktirde biz de o kitabın bandrol adedini dikkate alarak size bir ödeme yapacağız. Madem siz bu vinyetleri kapaklarınızda kullanıyorsunuz, madem bu projeye destek veriyorsunuz, biz de buna karşılık size cüz’î bir ödeme yapalım” diyerek ödenecek ücretler hakkında şunları söyledi:
Bu Proje Sadece TBYM Üyeleri İçin Geçerli
“1.000 adet ile 3.000 adet arası bandrol almış ve bizim vinyetimizi de basmış yayıncıya 50 TL+KDV ödeyeceğiz. 3.001-10.000 adet aralığındakilere 100 TL+KDV, 10.001-50.000 aralığındakilere 150 TL+KDV, 50.001-100.000 adet aralığındakilere 250 TL+KDV, 100.001 ve üstü olanlara da 500 TL+KDV ödeyeceğiz. Yayınevleri bu projeyi sahiplensin istedik. Yayınevlerimiz böylesi bir projede yer alır ve destek verirse doğrusu biz bundan çok memnun kalırız. Bahsettiğim bandrol belgesi ve kapak ile birlikte faturasını bizlere ulaştıran üyelerimize, her ayın sonu itibariyle bu ücretler ödenecek. Tekrar söylüyorum bir yayınevi bundan en çok 2.500 TL ye kadar yararlanabilecek. Çünkü burada amaç yaygınlaştırmak. Bu proje sadece TBYM üyeleri için geçerlidir. Korsanda kitabı olsun veya olmasın bütün yayıncı dostlarımızın buna sahip çıkmasını ve ‘bu projede ben de varım’ diyerek böyle bir çalışmada yer almasını arzu ediyoruz.
“Korsanı Kitabından Çıkar!”
Tayfur Esen’in konuşmasının ardından kürsüye davet edilen TBYM Başkanı Alpaslan Durmuş da “Korsanı Kitabından Çıkar!” kampanyasının oldukça verimli bir geçtiğini kaydetti. Kampanya öncesinde ve sırasında kamuoyuna duyurmak için azami çaba gösterdiklerini ifade eden Başkan Alpaslan Durmuş, “Kampanya oldukça ekonomik rakamlarla gerçekleştirildi. Buna karşın çok etkin ve yaygın sonuçlar elde edildi. Galatasaray Meydanı’nda “Korsanı Kitabından Çıkar” mesajını içeren görsel İnsan Kitap Binası’na giydirme yapıldı. 30’a yakın süreli dergide tam sayfa, ulusal gazetelerde çeyrek sayfa olarak ilanlarımız yayınlandı. En çok ziyaret edilen web sitelerine banner reklamları verildi. Beyoğlu’nda lojistik tramvayına yine kampanyamızı içeren giydirme yapıldı. Metro duraklarında ve İstanbul’un merkezi meydanlarında geniş kitlelere hitap eden dijital ekranlarda kampanya filmimiz yayınlandı” dedi.
“AfroAvrAsya Uluslararası Yayıncılık Forumu ve Fuarı” Projesi
Konuşmasının devamında TBYM’nin bir başka projesi olan “AfroAvrAsya Uluslararası Yayıncılık Forumu ve Fuarı” projesi hakkında bilgi aktaran Başkan Alpaslan Durmuş, “Türk yayıncılığı bugün 50 binden fazla başlıkla, 500 milyonu aşmış kitap tirajı ve 1 milyar 600 milyon Avroyu aşan cirosuyla nicel olarak dünyanın 11. yayıncılık ekonomisi konumundadır. Bu önemli konum, gerek yeni pazarlara açılmakla gerekse farklı ülkelerden yatırımcıların Türkiye’de iş yapmalarını sağlamakla daha önemli noktalara taşınacaktır. Bunu sağlayıcı politikalar üretip uygulanması öncelikli olarak politika yapıcılarla mesleki örgütlerin görevidir inancıyla TBYM “AfroAvrAsya Uluslararası Yayıncılık Forumu ve Fuarı” projesini geliştirmiştir.” şeklinde sözlerine devam ederek, TBYM’nin 2017’den itibaren hayata geçireceği “AfroAvrAsya Uluslararası Yayıncılık Forumu ve Fuarı”nın ilk adımını 4-13 Mart 2016 “CNR İstanbul Kitap Fuarı”nda atacağının altını çizdi.
Arap Yayıncılar Birliği İle İşbirliği Anlaşması Yapıldı
Arap dünyası yayıncı meslek örgütlerinin çatı örgütü olan Arap Yayıncılar Birliği (İttihad en-Nâşirîn li’l-Arab) ile bir işbirliği anlaşması yapıldığını dile getiren Başkan Alpaslan Durmuş, Arap Yayıncılar Birliği ile yapılan işbirliği kapsamında farklı ülkelerden Arap yayıncıların ülkemize davet edildiğini ve 9 Arap ülkesinden 91 yayıncı markasının “3. CNR İstanbul Kitap Fuarı”na katılımlarının kesinleştiğini söyledi.
Başkan Durmuş sözlerine şöyle devam etti: “Fuar alanında 34 stantta 30 asil ve 61 vekaletle toplam 91 Arap yayıncı katılımcı olarak yer alacak ve 30 standda yetkili bir Arap yayıncı bulunacaktır. Yine yatırımcı programı kapsamında gerçekleştireceğimiz programlara yayınevi sahipleri veya yetkili yöneticilerinden 17 katılım gerçekleşecektir. Bu katılımcıların yayıncılığın ana konseptini oluşturan çocuk kitapları yayıncılarından, kültür-sanat-edebiyat kitapları yayıncılarından ve klasik-akademik ve dil öğretimi kitap yayıncılarından olmalarına dikkat edilmiştir.”
543 m2’lik Alanda Arap Yayıncılar Ürünlerini Sergileyecek
“Fuardaki 543 m2’lik müstakil bölümde Arap yayıncılar ürünlerini sergileyeceklerdir. Her biri ortalama 18 m2’den oluşan 34 stantta 91 yayıncı markası konuşlandırılmıştır. Stant alınlıklarında yayınevlerinin özgün Arapça isimlerine ve Türkçe alfabeyle yazılmış isimlerine yer verilecektir. Arap yayıncıların fuara getirecekleri kitapların Türkiye’ye ve gümrüklerden fuar alanına nakli TBYM tarafından gerçekleştirilecektir. Bu iş için TBYM Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Hamidullah Ağırakça görevlendirilmiştir.”
Türkiye Yayıncılık Sektörü Profili Araştırması
Toplantının sonunda Türkiye Yayıncılık Sektörü Profili Araştırması (TÜYPA) anketi hakkında da bilgi veren Başkan Alpaslan Durmuş, katılımcılardan toplantının başında kendilerine dağıtılmış olan anketi eksiksiz olarak doldurmalarını isteyerek, “biz burada aslında Türkiye yayıncılık sektörü profilini bizim üyelerimiz üzerinden çıkarmak istiyoruz” dedi. Başkan Alpaslan Durmuş sözlerinin devamında yayıncılık sektörüne dair önemli verilerin elde edilmiş olacağını belirterek “anketi tamamladığımız zaman TBYM Yönetim Kurulu Üyemiz Akif Pamuk akademik olarak istatistik bir süreçte yorumunu yapacak ve makale haline getirecek, daha sonra bunu 1 Mayısta yayınlayacağımız TELİF-TBYM Telif Hakları ve Yayıncılık Araştırması Dergisi’nde yayınlayacağız” dedi.
Başkan Alpaslan Durmuş, toplantıya iştirak eden üyelere teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.