Bebeğinizin Dişleri Erken Çıkarsa

0
798

 

Bebeklerin ilk dişleri 6 aylıkken çıkar. Bazı bebeklerin dişleri daha erken de çıkabilir. 3000’de 1 oranla da olsa bazı bebeklerin ağızlarında dişleri ile doğduğunu biliyor muydunuz?

Armadent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Uzmanlarından Dt. Büşra Bozacıoğulları bebeklerde diş gelişimi ile ilgili şu bilgileri verdi:

Bebekler diş çıkarma sürecine henüz anne karnındayken başlıyor. Gebelik sürecinde, bebeğinizin ileride süt dişlerine dönüşecek olan diş kökleri gelişiyor. Ağız içerisinde ilk dişler 6 aylıkken sürer yani çıkmaya başlar. İlk çıkan dişler olan alt orta kesici dişlerin ardından diğer dişler de belli bir sıraya göre ağız içerisinde belirir ve süt dişi dişlenmesi çocuk 2,5-3 yaşında iken tamamlanır.

Diş sürmesinde sıralamanın veya zamanlamanın normalin dışına çıktığı durumlarla karşılaşılabilir. Bunlardan biri doğumda görülen dişlerdir. Bebek dişleri ile doğmuşsa bu dişlere “natal dişler” denir. Eğer dişler bebeğin doğduğu ilk ay içerisinde sürerse bu dişler “neonatal dişler” olarak isimlendirilir. Yaklaşık 3000 doğumda bir görülür. Natal veya neonatal dişlere rastlanma oranı az olduğundan anne-baba veya aile hekimi böyle bir durumda nasıl davranacağını bilemez.

Bebekler neden dişleri ile doğarlar?

Bu dişlerin varlığı ile ilgili birçok varsayım öne sürülmüş ancak bu teoriler ispatlanamamıştır. Kesin etiyoloji yani etken bilinmemektedir. Hamilelikte geçirilen hastalıklar, hamilelikte ilaç kullanımı, beslenme eksikliği, genetik, hormonal durumlar veya çevresel etkenlerin sebep olmuş olabileceği ile ilgili çeşitli yayınlar bulunmaktadır.

Natal-Neonatal dişler kaç adet olarak görünürler?

Genelde iki adettir ve alt orta kesicilerdir. Genellikle normal diş yapısındadırlar. Ancak, erken sürmeden dolayı mine kalsifikasyonunu tam anlamıyla tamamlayamamıştır. Bu nedenle, bu dişler kolaylıkla renklenebilirler. Kökleri normal dişlere göre kısa olabilir.

Tedavi gerektirir mi?

Natal-Neonatal dişler süt dişlerinin erken sürmesi şeklinde olabileceği gibi fazladan oluşmuş dişlerden de kaynaklanabilir. Eğer, fazla dişler (süpernümere diş, artı diş) ise bunların çekimi uygun olacaktır. Ancak, natal-neonatal dişler süt dişlerinin erken sürmesi nedeniyle ise bu dişler ağızda tutulmalıdır.  Bu dişlerin ağızda tutulmasını zorlaştıran 2 durum vardır. Birincisi dişlerin emme sırasında annede ağrı ve meme uçlarında ülserasyona neden olmasıdır. İkincisi ise bebeğin dil ucunun yara olmasıdır. Bebeğin dil ucu yarası dişlerin keskinliği giderilerek önlenebilir. Ancak emme sorunlarına neden oluyorsa bu dişlerin çekimi gerekecektir. Armadent olarak tüm bebeklere sağlıklı günler diliyoruz.

 

Ayrıntılı Bilgi İçin:
Zehra Dağ Armadent Halkla İlişkiler 0532 337 64 86
halklailiskiler@armadent.com.tr


LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız