Hamamîzâde İhsan’ı Hatırlamak

0
768

 

 

Osman Esgice (Sanatalemi.net)

Şair ve yazar Hamamîzâde İhsan, Fatih’te bir toplantıda yâd edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı – Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen aylık “Edebiyatımızın İçinden” programı devam ediyor. Bu ay, unutulmuş değerlerimizden Hamamîzâde İhsan yâd edilecek. Vatan Caddesi’ne yakın olan Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde, 24 Şubat Salı günü saat 17.00’de başlayacak olan toplantının konuşmacısı edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım.

Mehmet Nuri Yardım, Hamamîzâde İhsan’ın hayatını, fikirlerini, eserlerini ve yaşadığı dönem içinde dostluk kurduğu edebiyatçıları anlatacak. Hamamizâde İhsan’ın mizah edebiyatımıza katkılarını da dile getirecek olan Yardım, konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularına cevap verecek. Toplantı sonunda Hamamîzâde İhsan’ın fotoğraflarından, yazılarından ve kitaplarından meydana gelen sergi gezilebilecek. Herkese açık olan toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenler, Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nin 0 212 521 5565 numaralı telefonunu arayabilecek veya www.kultursanat.orgsitesini ziyaret edebilecek.

 

DEVRİNİN ŞAİRİ VE MİZAH ÜSTADI

Yaşadığı devrin önemli şair ve nüktedanlarından biri olan Hamamîzâde İhsan, 1885 yılında Trabzon’da doğdu. Trabzon Rüştiyesi’ni bitirdi. Özel Fransızca ve Mesnevî dersleri aldı. Trabzon’daki okullarda öğretmenlik yaptı. Resmî Trabzon gazetesinde yazarlık yaptı. İstanbul’a geldi. Çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. Soyadı Kanunu’ndan sonra Hamamoğlu soyadını aldı. 11 Mayıs 1948 tarihinde İstanbul’da vefat etti. 43 eser yazan Hamamîzâde İhsan’ın Hamsinâme’si, şairin en ünlü eseridir. Şiirlerinin toplandığı Dîvân-ı İhsân, ilk kez 1928’de yayımlanmıştır. Diğer başlıca eserleri şunlardır: Baba Salim,Trabzon’da İlk Kitapçı Kitâbî Hamdi Efendi ve YayınlarıLâf Olsun DiyeKâtip,Yolculukta. Kitap olarak basılmamış 30’dan fazla eseri bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız