BİST’te gözler TCMB’nin faiz kararında olacak
ALB Menkul Değerler, ‘Borsa İstanbul ve Dünya Piyasaları Gelişmeler/Beklentiler Raporu’nu yayınladı. ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder’in hazırladığı rapora göre, Borsa İstanbul’da gelecek hafta gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararında olacak. Piyasaların Merkez Bankası’nın politika faizinde 25-75 puan arasında bir indirim yapacağı beklentisi içinde olduğu aktarılan raporda beklentilerin üzerinde yapılacak bir faiz indiriminin Borsa İstanbul cephesinde satış baskısına neden olabileceğine vurgu yapılıyor.
İşte ALB Menkul Değerler’in haftalık raporu…
BİST 100 endeksi bu hafta 84.151 – 86.572 seviyeleri arasında işlem gördü. Endeks haftayı yüzde 1,25 değer kaybederek ve 85.488 seviyesinden tamamladı. Banka Endeksi yüzde 0,59 değer kaybetti. Sanayi Endeksi ise haftayı yatay tamamladı.
Avrupa’nın şımarık çocuğu Yunanistan gündemde yine zirvede…
Şubat ayının başından bu yana, dünya genelinde Avrupa’nın yakın markajda olduğu bir haftayı geride bırakırken, Avrupa’nın şımarık çocuğu Yunanistan gündemde ilk sıradakini yerini aldı. Haftaya başlarken, taraflardan gelen açıklamalar kafaları karıştırdı. Yunanistan Maliye Bakanı anlaşma sağlanacağına dair iyimser konuşurken, Almanya Maliye Bakanı ise olumsuz tavrını korumaya devam etti. Haftanın genelinde piyasalarda Yunanistan tedirginliği hissedilirken, zaman zaman Eurogroup görüşmelerine ilişkin umutlar gündeme gelse de uzun soluklu olamadı. Hafta içerisinde sadece Avrupa piyasaları ile sınırlı kalmamakla birlikte dünya genelinde piyasaların morallerini zayıflatan gelişme yine Yunanistan cephesinden geldi. Mevcut kurtarma paketinin 6 ay uzatılması talebinde bulunan Yunanistan’ın talebi Almanya Maliye Bakanlığı tarafından reddedildi. Söz konusu talebi olumlu olarak değerlendirmeyen Almanya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Yunanistan’ın Eurogroup’a sunduğu mektuptaki önerinin, kayda değer bir çözüm sunmadığı, programda yer alan taleplerin yerine getirilmesine yer vermediği ifade edildi. Yunanistan için kritik gün olan 28 Şubat yaklaşırken haftanın son işlem gününde Eurogroup’un Yunanistan’ın durumunu değerlendirmek amacıyla yaptığı toplantı da gündemde ilk sıradakini yerini aldı.
FED’i endişeli gördük…
ABD tarafında hafta genelinde dünya geneline paralel olarak Avrupa tarafında özellikle Yunanistan ile ilgili gelişmeleri takip etti. Merceğini Avrupa’ya çevirmiş olan ABD tarafında hafta içerisinde en önemli gündem maddesi Ocak ayı FED toplantı tutanaklarıydı. Tutanaklarda FED yetkililerinin faiz indirimi konusunda beklenenden daha fazla sabırlı olacağı, faiz artışının zamanlamasına ilişkin olarak yetkililerin büyüme ve istihdam piyasasındaki destekleyici gelişmeler ile birlikte çok düşük seyreden enflasyonu değerlendirdikleri belirtildi. Merakla beklenen sabırlı ifadesine ilişkin olarak ta, FED yetkililerinin sabırlı ifadesinin metinden kaldırılmasının zamanlama konusunda bir mesaj içereceğinden endişe duydukları ifadesi kayıtlardaki yerini aldı.
Komşu yakın markaj altında…
Yurt içinde piyasalar yurt dışı gelişmeler ile birlikte yön buldu. Özellikle Yunanistan’a ilişkin gelişmeler yakından takip edilmekle birlikte, Ocak ayı FED toplantı tutanakları da gözlerden kaçmadı. Yunanistan’a dair hareketli gündemi yakından takip eden Borsa İstanbul, söz konusu gelişmelerin gelişmekte olan ülke piyasalarında yaratmış olduğu etkiye paralel olarak bir dargın bir barışı8k bir hafta geçirdi. Ocak ayı FED toplantı tutanaklarının ardından USDTRY paritesinde görülen gevşemelerle birlikte de rahat bir nefes alan Borsa İstanbul’da olumlu hava kalıcı olamadı ve haftanın genelinde satıcılı bir haftayı geride bıraktı.
23 Şubat haftası beklentileri :
Hafta boyunca yurt dışı gelişmelerin etkisi altında kalan Borsa İstanbul’da bu hafta hem yurt içi hem de yurt dışı gündemin yoğun olması nedeniyle yoğun bir hafta bizleri bekliyor. Yurt içinde haftanın en önemli gündem maddesi TCMB’nin faiz oranı kararları olacak. 24 Şubat kararının kapıya dayandığı hafta öncesinde piyasalar Merkez Bankası’nın politika faizinde 25-75 baz puan arasında bir indirim yapacağı beklentisi içinde. Bizim beklentimiz ise politika faizinde 50 baz puan indirim olması yönündedir. 24 Şubat öncesine piyasalarda dile getirilen rakamlar dahilinde bir faiz indirimine gidilmesi veya herhangi bir değişiklik görülmemesi Borsa İstanbul tarafından sakin karşılanabilir diye düşünüyoruz. Ancak beklentilerin üzerinde yapılacak bir faiz indirimi USDTRY paritesinde sert yukarı yönlü hareketlere neden olabileceğinden Borsa İstanbul cephesinde satış baskısına neden olabilir. Hafta içesinde USDTRY cephesinde 2,47 seviyesi üzerinde görülebilecek hareketler, kurun geçtiğimiz haftalarda test etmiş olduğu ve psikolojik seviyesi haline gelen 2,50 seviyesine hareketini kuvvetlendirebilecektir. Kur cephesinde, Yunanistan gelişmeleri de göz ardı edilememelidir. Yunanistan endişesinin piyasalarda bu hafta da gündeme gelmesi durumunda gelişmekte olan ülkeler para birimleri üzerinde yaratacağı baskı, Türk Lirası’nında seyrini zayıflatabilir. 28 Şubat yaklaşırken Yunanistan ve Avrupa cephesinden bir uzlaşı göremememiz durumunda USDTRY paritesi 2,50 seviyesi üzerindeki konumunu sağlamlaştırabilir. ABD tarafında da gündeme konu olacak veri akışında; TÜFE ve GSYH verileri önem arz etmektedir. Veri akışının yanı sıra FED Başkanı Janet Yellen’ın Senato ve Kongre’ye yapacağı sunumda ABD ekonomisine ilişkin yorumları öne çıkacak olup, satır aralarında faiz artırımına dair sinyaller alınmaya çalışılacak. Söz konusu hareketli gündemi ele aldığımızda; volatil bir hafta geçirecek olan USDTRY paritesinin 2,50 seviyesinin üzerinde tutunması durumunda kur cephesinde yeni rekor seviye arayışını gündeme getirebilir.
Söz konusu gelişmelerle ile birlikte geçtiğimiz hafta seyri zayıflayan endekste, bu hafta hareketli gündemde ve USDTRY paritesinde 2,50 seviyesi üzerinde görülebilecek hareketler Borsa İstanbul’da satış baskısının derinleşmesine yol açacağından dikkatle izlenmelidir. Zayıflayan seyir ile birlikte 85.000 ve 83.000 seviyeleri önemli destek seviyesi konumuna gelmiştir. Endeksin 85.000 seviyesinin aşağı yönlü kırmasıyla satış baskısı artabilir. Endekste anlamlı yükseliş denemelerinin görülebilmesi için 85.000 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz gerekmekte olup, 87.000 direnci izlenebilir. Yukarı yönlü hareketlerin görülmesinde 87.000 direnci önem arz etmektedir.