Yılbaşında yine bol yemekli ve eğlenceli sofralar bizi bekliyor. Peki sağlığımız için nelere dikkat etmeliyiz. Deniz Zünbülcan yazdı.
Yeni ve yıl kelimeleri şüphesiz bugünlerde en çok kullandığımız iki kelime ve yeni yıla yeni umutlar bağladığımız bugünlerde her şeyin yolunda gitmesini isteriz çünkü kulaklarımızda ‘yeni yıla nasıl girersen öyle olur!’ cümlesi çınlar durur. Heyecanla 2015’i karşıladığımız31 Aralık gecesi sofralar zenginleşir, muhabbet içinde dostlarla yeni yıl karşılanır! Zenginleşen sofralar beraberinde kalori fazlalıklarını da getirir. Ancak yeni yıla zengin, lezzetli hatta ve hatta sağlıklı bir sofrayla girmek de mümkün! Yeni yıla yeni bir sen ile girmek istiyorsan hiçbir şey için geç değil. İşte dikkat edilmesi gereken noktalar;
· Yılbaşı gecesi o muhteşem yemeklerle donatılmış sofraya oturmadan önce öncelikle çok aç olmamaya dikkat edin!
· Şarküteri ürünlerinin içeriğinde bulunan doymuş yağ asitleri özellikle kalp sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. Aynı zamanda içeriklerindenitrit ve nitrat gibi zararlı maddeler bulunmaktadır. Bu nedenle bu besinlerden olabildiğince uzak durmalısınız.Eğer yemek istiyorum diyorsanız az miktarda tüketip yanında antioksidan bir vitamin olan C vitaminini içeren besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin.
· Yılbaşı sofranızda kırmızı et yerine balık, tavuk veya hindi eti tüketmeye özen gösterin. Tükettiğiniz tavuk, balık ve hindi etinin de pişirilme yöntemi oldukça önemli ızgara haşlama, buğulama gibi pişirme yöntemlerini tercih etmelisiniz.
· Yağ tüketiminize dikkat edin, katı yağlar yerine sıvı yağları, sıvı yağlardan ise özellikle oleik asit miktarı yüksek zeytinyağını tercih edin.
· Alkolün 1 gramı 7 kkal’dir. Yağın ise 9 kkal’dir. Yani yağdan kaçındığımız kadar alkoldende kaçınmalıyız hem de bu sadece kaloriyi düşünerek yaptığımız bir yorum! Ya zararlarını düşünürsek? Bu nedenle alkol tüketilmemesi ilk tercihimiz olmasına karşın alkol almak istiyorum diyorsanız kırmızı şarabı tercih etmeyi unutmayın! Ancak bu önerilere rağmen alkolü fazla aldıysanız yapmanız gereken yeni yılın ilk gününde kendinize detoks suyu hazırlamak! Bu suda size limon, greyfurt, portakal eşlik edebilir.
· Bol kalorili yemeklerin ve alkolün tercih edildiği bu gecede mucize besin sarımsaktan faydalanmayı unutmayın! Sarımsak içerisinde kükürtlü bileşikler, potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminlerini içerir ve kan damarlarını genişletir, kanın pıhtılaşma oranını azaltıp damar tıkanıklığına karşı koruyucu etki yapar.
· Yılbaşı sofranızda diyet lifi kaynağı kurubaklagillere de yer vermeyi unutmayın! Diyet lifi hem kanserden koruyucu hem kalp hastalıklarından koruyucu hem de yüksek tansiyonu düşürücü etki yapacaktır.
· Kuruyemişlerde bulunan yağ asitleri bilinenin aksine dozunda tüketilirse kalbi koruyucudur! Yılbaşı sofranızda aşırı olmamak şartıyla kuruyemişlere de yer verebilirsiniz. Kendinize hazırlayacağınız sihirli yılbaşı kâsesi size yardımcı olacaktır. 5 fındık, 5 badem, 5 parça ceviz, 5 fıstık, 10 kuru yaban mersini ve kuru üzüm ile 3-4 kuru erik, 1 yemek kaşığı beyaz leblebi size gece boyunca eşlik edebilir.
· Eğer yılbaşında bir restorana gitmeyi tercih ettiyseniz; Sınırsız içki ve sınırsız meze sunan restoranlardan uzak durmaya dikkat etmelisiniz.Mayonezsiz mezelerden oluşan bir ordövr tabağı tercih etmelisiniz. Ara sıcaklar genelde yağda kızartılmış oldukları için tercihlerinizin arasında olmamalıdır ve ana yemekle geceye devam edilmelidir. Yemekten sonra ise kalorili atıştırmalıklar yerine antioksidan içerikleri yüksek olan meyveleri tercih edin! (Meyve sularını içmeyi değil meyveleri yemeyi tercih etmeniz diyet lifi almanıza neden olacaktır bu nedenle meyve tercih etmelisiniz.)
YENİ BİR SİZ İLE SAĞLIKLI, MUTLU BİR YIL DİLİYORUM..
*
Öğrenci Diyetisyen Deniz ZÜNBÜLCAN
www.gencgelisim.com