2014’E SON NOKTA: 155. BİRNOKTA

0
877

EY, YARATANDAN BAŞKASINI TAKMAMAK HUYLU ÖZGÜRLÜK, SEVİYORUZ SENİ!

Sabırla, olabildiğince derinleşerek, özenle, saygıyla, yürek yoran içtenlikte sevgiyle, evrensel bir insanlık anlayışı ve tutarlı bir yerlilikle, yerliyerinde cümleler, dizeler kurarak yürüyen yazar ve şairleriyle Birnokta, 155. Sayısıyla okurlarının huzurunda.

 

Birnokta Aralık sayısı;

 

Mustafa Özçelik‘in Ateş ve Su isimli şiiriyle yapıyor açılışı; “Hadi, şimdi bunları boş ver de hafta sonu balığa çıkalım / İyi de ya savaşa çıkarsa yolumuz / Ya kardeş kardeşin kanını dökerse / Bak Suriye’den gelen haberlere”

 

Mustafa Nurullah Celep‘in “İhtişamlı Yalnızlığın İçinde Her Adımda Daha Yücelerek”, Aykut Nasip Kelebek‘in Rüyalarla İlgili Gerçekler, Mustafa Karasoy‘un Bilmeyişin Vakti

Öcan Ünlü‘nün Ben Meseli-22, Ulvi Ali Birkardeşler‘in Ahir Saman isimli şiirleriyle ilk şiir geçidi tamamlanıyor.

 

Derginin genç yazarlarından Furkan Balta / Ölümcük Çiçeği ve Ahsen Ebrar Akay /An isimli kısa hikâyeleriyle yerlerini alırken, Zehra Tezcan, “Kadın” Değil, “Modern” Kadın Olabilmek başlıklı yazısında, son günlerde üzerinde çokça tartışılan bir meseleye kendi kalemiyle ışık tutuyor; “Kadın ve erkek, kendilerine biçilen bu rollerin dışına çıkamadıkları takdirde, asıl sahiplerinin yolunda sevdalanmadıkları sürece insanı insana köleleştiren bu sistematik yapının örümcek ağına yapışık bir hayat yaşamaktan öteye gidemeyeceklerdir.”

 

Ahmed Öztürk‘ün Salı Akşamı isimli naif hikayesini, yine genç bir kalem, Kaldırım Boksörü hikayesiyle Fatih Türkyılmaz izliyor. Birnokta’nın kadim kalemlerinden Sâre Çermik, uzunca bir aradan sonra Rezidans isimli hikâyesiyle okurlarıyla buluşuyor; “Babasının yüzünü anımsamıyor, çünkü annesi ile ayrıldıkları zaman beş aylık bir bebekmiş. Her şeyin ve her anın fotoğraflandığı bir zamanda zararlı bir virüsten korur gibi korumuş annesi onu babasının görüntüsünden.”

 

Aralık sayısının ikinci şiir geçidi Kemal Can Açık/Kalbim ile başlıyor. Devamında ise Gece Ayazında Dağınık Kafalar Fecr Vaktinde Ayık Gezmedi Hiç şiiriyle Metin Erol, Suyun Kerbelası şiiriyle Suavi Kemal Yazgıç, Neyzen Bakışlı şiiriyle Abdurrahman Adıyan, Leyl u Nehar şiiriyle Mustafa Nezihi Pesen ve Bir Film İçin Sekans şiiriyle Mahmut Avcı yer alıyor.

 

Nurettin Durman‘ın Mustafa Nurullah Celep ile okuma-yazma serüveni üzerine yaptığı söyleşinin ardından, Fatma Suphiye Nur Ünal/Meydana Muhabbetle Çıkalım, Siyaset Edebiyatı/Tahsin Hamdi Yılmaz, Okuma Sevdası/Ezgi Fatma Açıkgöz, Günlerin Getirdiği/Murat Soyak, Aforizmalar/Vedat Ali Özkan Kayacı ve Almanya Mektupları ile Özay Aslan izliyor. 155. Birnokta yine Nurettin Durman‘ın Filistin, Bosna, Afganistan Velhasıl İslam Coğrafyasının Acıları Üzerine Yazılmış Şiirler başlıklı yazısıyla son buluyor.

Derginin genel yayın yönetmeni Mürsel Sönmez, çağrısını yineliyor ve bu sayının sunuş yazısını şöyle sonlandırıyor;

-“Ne yapmalı” sorumuza yetkin ve sahici çıkış arayan yazılar bekliyoruz. Zorlayarak değil, yaşanılan acıyı hissedenleri zorlayan yazılar. Sormaya devam ediyoruz: Bu en çok insan öldürülen çağda “ne yapmalı?”-

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız