ÜNİVERSİTEMİZ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ
LABORATUVARI AÇILDI
Araştırma odaklı yeni nesil devlet üniversitesi olarak kurulan ve bu yönde önemli çalışmalara imza atan üniversitemiz yeniliklerine bir yenisini daha ekledi. Göztepe-Kuzey Yerleşkemizde kurulan Mühendislik ve MimarlıkFakültesi Laboratuvarı 6 Ocak Pazartesi günü yapılan bir törenle hizmete açıldı.
Üniversitemiz Göztepe-Kuzey Yerleşkesinde gerçekleşen açılış törenine başta Rektörümüz Prof. Dr. Hamit Okur olmak üzere Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu, Prof. Dr. Gülfettin Çelik ve Prof. Dr. Engin Başaran’ın yanı sıra çok sayıda idari ve akademik personel katıldı.
Okur: “Bir araştırma üniversitesi olarak öncelikle her alanda araştırma yapabilmeyi hedefliyoruz”
Açılış sırasında laboratuvar çalışanlarından projeleriyle ilgili bilgiler alan Rektörümüz Prof. Dr. Hamit Okur, “Bir araştırma üniversitesi olarak öncelikle her alanda araştırma yapabilmeyi hedefliyoruz. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin üniversitemiz bünyesinde böyle bir laboratuvar kurması ve hedefe yönelik çalışmalar başlatmış olması üniversitemizin geleceği açısından sevindirici“ dedi. Ayrıca her bir laboratuvar çalışanının proje sahibi olması, bu projeler kapsamında öğrenci istihdam edilmesi dolayısıyla hayata yönelik çıktılarla hedeflerimize ulaşmada önemli olduğuna dikkat çeken Okur, laboratuvar sorumlusu Doç. Dr. Erkan Şahinkaya ve tüm ekibe çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Kurbanoğlu: “Tüm Çabamız Üniversite-Sanayi İşbirliğini Geliştirmek”
Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu da bir değerlendirmede bulunarak, İstanbul Medeniyet Üniversitesinin sanayi ve üniversite işbirliğini sağlayacak olan Mühendislik ve Fen Fakültelerinin bu vesileyle sanayi ile temaslarının başlamış olduğunu belirtti. “Yakın gelecekte de kurulacak olan teknoparkımızla beraber çalışanlarımız bu teknopark üzerinden sanayi iş birliğini daha aktif bir şekilde gerçekleştireceklerdir” diyen Kurbanoğlu, bundan sonra öğrencilerimizin de çalışmalarını teoriyle beraber uygulamalı olarak sürdüreceklerini sözlerine ekledi. Kurbanoğlu, son olarak Rektörümüz Prof. Dr. Hamit Okur’a desteklerinden dolayı teşekkürlerini bildirerek konuşmasını sonlandırdı.
“Geçici olarak kullanılmak üzere dizayn edilen binamızda, şu an 3 adet laboratuvar ve 6 adet ofis bulunmaktadır” diyen Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve aynı zamanda Laboratuvar Sorumlusu Doç. Dr. Erkan Şahinkaya ise laboratuvarla ilgili; “Çevre biyoteknolojisi ve biyolojik atık su arıtımı üzerine yoğunlaşan Biyomühendislik Bölümünün 1 tane TÜBİTAK ve 3 tane BAP projesi; bilgisayar mühendisliğinin de 1 adet TÜBİTAK proje çalışması bu binada aktif olarak yürütülmektedir” bilgisini verdi. Şahinkaya: “Açılışı yapılan 6 Ocak 2014 tarihinden itibaren de Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Laboratuvarımız sadece üniversitemize hizmet vermekle kalmayacak aynı zamanda diğer kamu kurum ve kuruluşların da çeşitli proje ve çalışmalarında da laboratuvarımız ev sahipliği yapmak üzere üniversitemize kazandırılmıştır” dedi.
İstanbul’dan Dünyaya Açılan Yeni Nesil Devlet Üniversitesi
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Anadolu yakasında 2010 yılında kurulan yeni bir devlet üniversitesidir. Yüksek Lisans eğitimine 2011-2012 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde, lisans eğitimine ise 2012-2013 eğitim-öğretimin güz döneminde başlamıştır. İMÜ, 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde Edebiyat Fakültesi (Tarih, Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı) ve Siyasal Bilgiler Fakültesi (İktisat ve Uluslararası İlişkiler Bölümleri) ile lisans eğitimine başladı. 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde de Tıp Fakültesine öğrenci alımı ile eğitim-öğretim sürecini sürdürmeye devam etmektedir.
11 fakülte, 2 yüksekokul ve 4 enstitüden oluşan İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde şu fakülte, yüksekokul ve enstitüler yer almaktadır:
Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Turizm Fakültesi.
Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sivil Havacılık Yüksekokulu
Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Misyon: Medeniyet odaklı, ürettiği bilim, teknoloji ve sanata evrensel değerleri katan özgün bir üniversite olmak.
Vizyon: Medeniyetimizi çağdaş dünyaya sunan, dünya barısına katkıda bulunan insani değerleri özümseyen, bilimsel kalitesi ile ön plana çıkmış, yenilikçi ve girişimci bir dünya üniversitesi olmak.
Bu vizyon çerçevesinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye’de lisans eğitimine ağırlık veren mevcut üniversitelerden farklı olarak yüksek lisans ve doktora programları ağırlıklı bir araştırma üniversite olmayı hedeflemektedir.
Bu hedeflere alanında öncü, üretken, araştırmacı ve uluslararası tecrübesi olan akademik kadro ile ulaşmayı amaçlamaktadır. Üniversitemizde, ülkemizdeki bilim insanlarının yanı sıra yurt dışındaki bilim insanları da sürekli ya da geçici görevlendirmelerle istihdam edilecektir. Şu anda akademik kadromuzda bulunan 200’e yakın öğretim üyemiz de bu özellikleri taşıyan seçkin akademisyenlerden oluşmaktadır.
Uluslararası kalite standartlarında bir eğitim anlayışı ile eğitimde uluslararası akreditasyon sağlayacağız. Planlamada nihai öğrenci sayımızı 15.000 olarak belirleyerek, lisans ve lisansüstü öğrenci oranını yüzde 50 olarak gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Böylece uluslararası bir araştırma üniversite olma hedefimizi sürdürme kararlılığındayız.
Klasik eğitimden ziyade aktif eğitim uygulaması yaparak öğrenci odaklı, tartışmalı ve problem çözmeye dayalı bir eğitim sistemi planladık. Bu sistemle özgür düşünebilen, kendi kültüründen aldığı ilhamla yenilikçi ve üretken düşünceye sahip, dürüst, ülke menfaatlerini kendi menfaatlerinin üstünde tutan, içinde bulunduğu topluma düşünceleri ile yön verebilen, gelişimci ve girişimci bireyler yetiştirmeyi planlıyoruz.
Üniversitemize tahsis edilen ve devir işlemleri tamamlanan İstanbul’un Anadolu yakasında Göztepe’de D-100 Karayolu’nun her iki tarafındaki 278 dönümlük alan üzerindeÜniversitemizin Master plan çalışmaları devam etmektedir. Üniversitemizin rektörlük binası, fakülteler, enstitüler ve yüksekokulların yer alacağı ana yerleşke projesinde ayrıca, sosyopark, teknopark, merkezi kütüphane, kongre merkezi, araştırma ofisleri, uzaktan eğitim merkezi, sürekli eğitim merkezi gibi çok sayıda önemli birim ve merkezler yer alacak. En kısa zamanda tamamlamayı hedeflediğimiz bu proje ile İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusuna uyum sağlayacak, doğaya saygılı, yeşili koruyan güzel bir kampus oluşturacağız.
Üniversitemiz, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ortak kullanımına yönelik 25 Mayıs 2011 tarihinde protokol imzalamıştır. Böylece “T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi” ismini alan hastanemiz; sağlık alanında eğitim ve uygulama hizmetlerini üniversitemiz bünyesinde yürütecektir. Modern tıbbın her alanında hasta memnuniyetini artırmak, nitelikli ve deneyimli personelimizle lider uygulamalara imza atmak için hastanemizin mimari projesi de tamamlandı. Yarım asırlık tecrübesi ve yenilenen yüzüyle 2015 yılında hizmete girecek yeni hastanemiz, modern binasında eğitim ve araştırma uygulamalarını sürdürecektir.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi akademik ve idari kadrosuyla, öğrencileriyle, yerleşkesiyle, hastanesiyle, kütüphanesiyle, yaptığı araştırmalarıyla dünyanın en seçkin üniversiteleri arasında yer almayı hedeflemektedir. Bilginin en önemli güç kaynağı olduğu günümüz ve geleceğin dünyasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi en önemli bilgi üretim merkezlerinden biri olacaktır.