Piri Reis Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Türkiye ekonomisi ve finansal piyasalarına katkı sağlamak amacıyla başlattığı seminer dizisinin ilkini gerçekleştirdi. Para Politikası ve Merkez Bankacılığı ile Parasal Göstergeler ve Piyasa Etkileşimi başlığı altında iki bölümden oluşan seminere 70 kişi katıldı. Deniz Ticaret Odası’nın Fındıklı’daki merkez binasında gerçekleştirilen ve 4 gün süren seminerde Prof. Dr. S. Kaya Ardıç, Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Prof. Dr. Nazım Engin ve Prof. Dr. Oral Erdoğan konuşmacı olarak yer aldı.
Piri Reis Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Avrupa, ABD ve Türkiye merkez bankalarının aldığı ve alması beklenen kararların damga vurduğu günümüz ekonomisinde, para politikalarının ve merkez bankacılığının daha fazla öğrenilmesi, irdelenmesi için bir seminer programı başlattı.
Seminerin açılış konuşmasını Bloomberg HT ekranlarından tanınan Didem Arslanoğlu yaptıktan sonra Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın sunumuyla program devam etti. Seminerin ilk haftasında, Prof. Dr. S. Kaya Ardıç, para politikasının amacı, türleri ve kısaca merkez bankacılığının amaç, görev ve araçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve analitik bilançoyu anlattı.
Seminerin ikinci haftasında ise Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu’nun sunumuyla parasal veriler ve piyasa etkileşimi üzerine yoğunlaşıldı. TC Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyon hedefine ulaşmak konusunda para politikasını nasıl uyguladığı, hangi göstergeleri izlediği güncel veriler üzerinden analiz edildi.
Katılımcıların yoğun ilgisiyle interaktif biçimde gerçekleştirilen seminer dizisinde önümüzdeki dönemde döviz kurları, faizler, altın fiyatları gibi finansal parametrelerin seyri konusunda alternatif senaryolar üzerinden tahminler yapıldı. Seminerde 2014 yılına dair küresel likiditenin görece bol olmaya devam edeceği, buna karşılık likidite artışının sonlarına gelindiği ve bu nedenle finansman olanakların daha pahalı olduğu bir döneme girileceği vurgulandı.