CİLT NEDİR

0
1211

CİLT NEDİR

Yaklaşık 2m²’ye ulaşan yüzey alanı ve 10 kg civarında ağırlığı ile cilt, en büyük organımızdır. Sadece zarar gördüğü zaman veya değişikliğe uğramaya başladığında önemsediğimiz, çok fonksiyonlu bir organdır. Bu yüzden eksiksiz, yumuşak bir temizlik ve rutin cilt bakımı çok önemlidir.

Cilt birçok tabakaya ayrılmıştır. En üsteki tabaka hidrolipid filmdir. Altında, iç tabakaların takip ettiği stratum corneum yer alır. İç tabakalar sırasıyla epidermis, dermis ve deri altı yağ dokusudur.

Cilt bakımı kozmetikten fazlasını gerektirir, çünkü sadece cildin görünümüne etki etmekle kalmaz, aynı zamanda cildin koruyucu mekanizmasını destekler ve kuvvetlendirir. Bu koruyucu mekanizmanın görevi, cildi kurumaya karşı korumak, ayrıca zararlı bakterilerin üremesini önlemektir.

Cilt temizliği, sanıldığı gibi sadece hijyen veya bir kozmetik meselesi değildir. Hassas ve problemli ciltler, basit bir yıkanma rutininde bile kötüleşebilir, hatta hasar görebilir. Yıkanma, duş ve banyo sırasında, cildin doğal koruyucu mekanizması, zarar görmemelidir ve kuvvetlendirilmelidir.

CİLT YAŞAYAN BİR ORGANDIR

Cildin her bir santimetre karesinde, 14 sinir, 113 ter bezi,3–4 damar, 2 serinletici duyu, 226 ağrı iletici sinir ucu, 3385 sinir lifi, 28–29 dokunma duyusu, 16–17 yağ bezi, 12 kıl ve kas, 3.385.000.000 hücre vardır.

Cilt yapısı bakımından bir duyu organıdır, Bu canlı organın yüzeyini hafif asitli bir tabaka korur. Bu asitli tabakanın oluşması yağ ve ter bezlerinin sağlığına dayanır. Cilt soluk alan bir organdır, Cildin görevi beden ısısını dengelemek, toksinleri bertaraf etmek, bedeni bakterilerden korumaktır. Cilt yıkanınca yüzeyini koruyan doğal yağ tabakasının normal asiditeyi yok olur. Dolayısıyla hem bu doğal yağı ve asiditeyi, hem de cildin doğal nemliliğini bilinçli olarak yenilemek gerekir.

Cildi genç tutmak kolay olmadığına göre, onu tanımak yerinde olur.

Cilt üst üste üç tabakadan oluşur

a) En derin tabaka alt deridir. Bedenin ısısını korumak için gereken yağ bu tabakada bulunur.

b) En etkin tabaka ise orta tabakadır. Damarlar, ter bezleri, duyusal özellikler, soğuk, sıcak, ağrı, basınç, vb. bu tabakada bulunur.

c) En üstte ise üst deri dediğimiz tabaka vardır. Üst deri birkaç tabaka ince dokulu pigmentli hücreden oluşur. Bu pigmentler cilde rengini verir. Üst derinin yüzeyi ölü hücrelerle örtülüdür. Normal bir yıkamada cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin bir kısmı temizlenir. Böylece alttan gelen yeni hücrelerin oluşması kolaylaşır.

DERİ (DERMA)

Vücut ağırlığımızın altıda birini kaplayan iki milimetre (2 mm) kalınlığındaki bu organımızı tanıyalım. Fizyolojik görevleri arasında her şeyden önce iç organları dış etkilerden korumaktır.

Solunum organıdır, gözenekler vasıtasıyla nefes alır. Duyu organıdır.

 

 

Yazan: Gülten Şenşafak

www.gencgelisim.com

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız