Beden Dışı Deneyim Örnekleri

0
938

 

Ölüme yakın deneyimlerin ünlü ismi, S.Muldoon’un deneyimleri ekseriyetle uyku durumunda başlıyordu. Kendisinin bu durumuna dayanarak, isteyenlerin uykuya dalmadan önce, uyku sırasında astral yolculuk yapabileceklerini kendi kendilerine telkin ederlerse, başarılı olabileceklerini belirtmiştir. Benzer şekilde, insan kendisine rüyadan da beden dışı bir deneyime (BDD) geçebileceğini telkin edebilir. Bununla ilgili olarak, Muldoon’un önerilerine göre; uçma sahneleri içeren rüyalar bu iş için özellikle elverişlidir. Muldoon, ayrıca; bazı gevşeme tekniklerinin de yararlarından sözetmiştir.

Muldoon’un sağlığı düzeldikçe, bu yeteneğini yitirmiş ve sonunda ortadan tamamen kalkmıştır. Bununla birlikte, konuya karşı ilgisi kesilmemiş; örneğin, 1951’de yine Herreward Carrington’la birlikte bir kitap daha çıkartmıştır: ‘The Case for Astral Projection

Fox ve Muldoon, literatüre BDD’lerini en iyi şekilde kaydetmiş iki isim olarak geçmiş olmalarına rağmen, literatürde başka isimler de yok değildir: Fransa’da Marcel Louis Forhan, ‘Pratik Astral Projeksiyon’; Amerikalı  Cora Richmond, ‘My Experiments out of the Body’; İngiliz Vincent Turney, ‘Projeksiyon ve Durugörüyle İlgili Deneyimler’; William Budley Pelley ve Shine Gifford’da bu arada sayılabilir.
Ayrıca, yukarıdakilere ek olarak; deneyimlerinin kayıtlarını çok iyi tutmuş olan bir başka isim de; Capetown Üniversitesi’nde matemetik profesörü Dr.M.Whiteman’dır. Bu tür deneyimlerini, ‘
The Mystical Life’ adlı eserinde toplamıştır.

Buraya kadar, belli başlı bireysel deneyimlerden örnekler verdik. Biraz da bu konudaki araştırmacıların çalışmalarından sözedelim:

Araştırmacılar
60’lı yıllara kadar konuyla ilgili etkinlik olarak (yukarıda örneklerini verdiğimiz) bireysel deneyimlerin aktarılmasını görüyoruz.

Dr.Robert Crookall: Aberdeen Üniversitesi’nde görev yapmış bulunan Dr.Robert Crookall BDD raporları üzerinde yaptığı incelemelerden özellikle şu ortak yanları saptamış bulunmaktadır:

– BDD’deyken şahıs genellikle bedenini kafa kısmından çıktığını hissediyordu.
– Bedenden ayrılış sırasında bir kararma oluyordu (‘şuur bulanıklığı’).
– Fizik bedenden ayrılan ‘ince beden’ onun üzerinde ve havada asılı olarak durabiliyordu.
– BDD sona ermeden astral beden , fizik bedenin üzerinde bir süre duruyor.
– Fizik bedenle  yeniden birleşmeden az önce de bir kararma olmaktadır.
– Astral beden, fizik bedene aniden girerse, fizik beden için şoka neden olmaktadır (baş ağrısı vb.).

Ayrıca, Crookall’ın gözlemine göre, deneyimleri iki ana grupta toplamak olasıdır: Uykuya dalarken ve anestezi, şok ya da ipnoz sırasında projeksiyon… Kendiliğinden BDD’lerde fenomen daha açık, seçik ve net gerçekleşmektedir. Bu olaylarda tesadüf (?) olasılığını merak eden Hornell HART, yaptığı çalışma sonunda; ancak, milyonda bir şans olasılığının bulunduğunu belirtmiştir. Crookall’ın bu çalışmalarından sonra da, varlığını sürdüren bir ‘ultra fizik beden’i bulunmaktadır.

Prof. Charles TART: ABD’de deneysel psikolog olarak çalışmakta olan TART, rüya laboratuarında BDD’lerle ilgili etüdlerine; beyin dalgalarının ölçülmesini hızlı göz hareketlerini de (REM’leri de) dahil etmiştir. Bu nedenle TART’ın çalışmaları BDD konusunda ilk ‘deneysel etüdler’ olarak kabul edilir. Dr.TART ilk denemelerini Virginia Üniversitesi’nde yapmıştır. Bu denemelerde, süjesi Robert MONROE’den deney odasında BDD haline geçmeye çalışmasını istemiş ve bu haldeyken süjenin beyinsel etkinliklerinin grafiğini de saptayabilmiştir.

TART’ın ikinci yetenekli süjesi, raporunda ‘Z’ olarak geçer. Yine, Davis’te başlanan çalışmaların ikinci gününde olumlu sonuçlar gelmişti. TART, bu bayanla yaptığı BDD çalışmasında, ayağa kalkınca bile göremediği bir rafa rakamlar bıraktı. Bu rakamlar 4.cü gecedeki çalışmalarında BDD halindeyken bayan ‘Z’ tarafından okundu. Söz konusu rakamlar ancak insanın yattığı yerden yükseldiği zaman görülebilecek bir yerde bulunuyordu.

Dr.Karlis OSIS: Medyom Ingo SWAN ile çalışmıştır. O zamanlar ABD Ruhsal Arş. Derneği Bşk. Olan Dr.Osis konuya önemli katkıları olmuş bir araştırmacıdır. Ingo SWAN ise aynı zamanda bir durugörü medyomudur. Kendisinin BDD’lerine bir örnek olarak şunu aktarabiliriz:

Ingo SWAN’ın BD deneyimleri  onun duyular dışı algılamalarından (DDA) öte bir durum arzediyordu. Bir defasında kendisini, kapısı kilitlenip mühürlenmiş bir odaya projekte etmek zorunda kalmıştı. Bu testte birşey göremedi; çünki, ona göre oda son derece karanlıktı. Teste katılan asistanlardan biri (Janet Mitchell) gidipte, sözkonusu odaya baktığında, ampülün yanmış (patlamış) olduğunu görmüştür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız