Hemen hemen herkesin sıkça kullandığı, mutfaklardan eksik etmediği ketçap ve mayonez yapımında kullanılan kimyasallar çocuklar başta olmak üzere yetişkin sağlığını da tehdit ediyor.
Aşırı derecede kiloya neden olan ketçap ve mayonezin bilinçsizce aşırı derecede tüketimi uzmanların her gün uyarmasına rağmen devam etmekte.
Kalp hastaları için aşırı derecede zararlı olan mayonez kalp çarpıntısına neden olmakta. Mayonezin bilinen bir diğer zararı da kolesterolü yükseltmesi.
Gençlerin ve çocukların fast food ağırlıklı beslenmesi ve bunun yanı sıra ketçap ve mayonez tüketmesi kanser başlangıcına yol açmaktadır.
Yapılan çalışmalarda besinlerdeki yapay renklendirici ve katkı maddelerinin beyin fonksiyonlarında azalmaya neden olduğu çocukların IQ seviyesini yaklaşık 5,5 puan düşürdüğü saptanmıştır.
Bu kadar zararlı olmasına rağmen bir türlü hayatımızdan çıkaramadığımız, çocukların tutku derecesinde ısrarla ebeveynlerinden istedikleri ketçap mayonez ikilisi için size bir önerimiz var.
Hayatınızdan çıkaramıyorsanız, sağlıklı olanını, kendi ürettiğinizi tüketin.
Belki size katık maddeli orijinallerinin lezzetini vermeyecektir ama çocuklarınız aradaki farkı asla anlamayacaklardır. Özellikle yaptığınız ketçap ve mayonezi marketten aldığınız ve çocuğunuzun daha önce görmediği farklı bir ketçap ve mayonez kutusuna koyduğunuzda… Aradaki farkı anlayan ufaklıklar çıkarsa da onlara bu ürünün daha sağlıklı olduğunu, kendisine ve ailesinde hiç bir sevdiğine zarar verebilecek hiçbir şey içermediğini söyleyerek onları ikna edebilirsiniz.
İşte kolayca yapabileceğiniz, katkı maddesi içermeyen tamamen sağlıklı tarifler…
Evde Ketçap Yapımı
Malzemeler
* 1/2 kg. yeşil dolmalık biber
* 1/2 kg. kırmızı dolmalık biber
* 5 adet orta boy soğan
* 4 kg. domates
* Yeteri kadar karanfil, kekik, karabiber, tuz
* 200 gr. şeker
* 1/2 çay bardağı sıvı yağ
* 1/2 su bardağı sirke
* İstenirse bir baş sarımsak
* 10 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı
Domatesleri, biberleri ve soğanları küp şeklinde ufak ufak doğrayın. Mikserden geçirin, tuzla tatlandırın ve 25 dakika pişirin.
Karışımı bir süzgeçten ezerek geçirin. Sirke, şeker ve baharatları ilave edip hepsini koyulaşana kadar (40-45 dakika) kaynatın.
Karışımı kavanozlara veya şişelere doldurup ağzı kapalı olarak buzdolabında saklayın.
Malzemeleri isteğe bağlı olarak artırabilir, azaltabilirsiniz. Afiyet olsun!
Evde Mayonez Yapımı
Malzemeler
1 su bardağı ayçiçek yağı (iyi kalitede)
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı sirke
Hazırlanışı
Bir çırpma kabına yumurtanın sarısı konulur. Ama beyazından ayırmak için çok çaba sarf edilmez; biraz beyazından da girsin içine. Çırpma kabında ya da mikserde yağ bulaşığı olmaması çok önemlidir.
Mikserle bu yumurta sarısı çırpılmaya başlanır ve mayonezin yapımı bitene kadar çırpılmaya ara verilmez.
Yumurta sarısının güzelce çırpıldığına kanaat getirdikten sonra yağdan bir damla damlatılır. (Çırpmaya hiç ara verilmiyor.) Bu yağ yumurta tarafından iyice emildikten sonra yarım çay kaşığı daha yağ ilave edilir. Bu da yumurta tarafından iyice emildikten sonra üst üste 3-4 çay kaşığı yağ ilave edilir. Bu yağ da yumurta tarafından iyice emildikten sonra kalan yağ 3-4 seferde kaba boşaltılır. Her seferinde yağ koyduktan sonra yumurta yağı çekene kadar çırpılır.
Eğer yumurta yağı çekmeden yağ ilave ederseniz mayonez kesilir. Süt kesiği gibi bir görünüm olur ve bunu ancak yağ yerine kullanabilirsiniz.
Böyle bir durumla karşılaşırsanız baştan deneyin ve bozuk mayonezi yağ niyetine kullanın. Mikseri ve çırpma kabını hiç yağ kalmayacak şekilde yıkamadan başlamayın; bu da kesilmeye sebep olur.
Tüm yağ yumurtaya yedirildikten sonra sirke konur ve biraz çırpılır. Yağ kokusu gidecek, kokusu mayoneze benzeyecektir. Sirke yedirildikten sonra limon suyu konur ve biraz çırpılır. Mayonezin rengi sarıdan beyaza dönecektir. En son olarak da tuzu ilave edin. Tuz da karışınca mikseri artık kapatabilirsiniz.
Eğer rengi sizi tatmin etmediyse yumurtayı koyarken beyazından biraz daha fazla karıştırın sarının içine. Yok; yine de olmadı, daha beyaz olsun diyorsanız içine bir miktar oksijenli su (Hidrojen Peroksit), çamaşır suyu (Sodyum Hipoklorit) veya bir başka beyazlatıcı (mesela ekmeklere sıkça konan Aseton Peroksit) koymayın, böyle tüketin.
Afiyet olsun.
Not: Tarifler www.gimdes.org sitesinden alınmıştır.
Selma Topkara
superbeyindergisi@gmail.com