1 DOLAR MAAŞLI CEO

0
1359

Bilişim Dünyasında çığır açan Steve Jobs Apple’da 1$ maaşla çalışarak Guınnes Dünya Rekorlar Kitabına en düşük maaşlı Ceo olarak geçmiştir. Ama aynı zaman da hırslı ve düzensiz bir yönetici olması nedeniyle John Sculley tarafından ilk başlarda APPLE'deki görevlerinden çekilmiştir.

 

İlk bilgisayarların kullanım amacı sadece askeriyede ve bilim adamları arasında haberleşme aracı olarak icat edilmiştir…
Bu işlevi sınırlı olan makinede harikalar yaratan Jobs bizleri de bilgisayarın büyülü dünyasına sokmuştur. Bunun için bir hayli çaba göstermiştir. Büyük odaları kaplayan dev bilgisayarlar yerine herkesin kendine ait kişisel bilgisayarları olacağını söylediğinde çoğu kişi buna inanmamıştır. Hatta bankalardan şirket kurmak için kredi istediğinde bankalar bu uçuk fikrine istinaden kredi vermezler.

Steve Jobs hayallerini gerçekleştirmek için arabasını satar arkadaşı Stephen Gary Woznıak ise hewlett-packard scientific calculaterini satar. Böylelikle Apple Computer Steve Jobs’un garajında kurulur. 1976’da Apple 1’i satışa sunarlar. 1977’de Apple 2’i ile firma hızla büyümeye başlar. Şirkete Profosyonel bir yönetici gerektiğini fark eden Jobs Pepsi’nin genel müdürü olan John Sculley’i “Apple firmasına gelirse dünyayı değiştirebileceğini” söyleyerek uzun ikna ve çabalarından sonra Sculley teklifi kabul ettirmiştir. Bugün de bilgisayarlarımızın ayrılmaz bir parçası olan Mouse bulan kişidir.
O zamanlar daha bilişim dünyasında adı duyulmamış olan Gates bir gün Apple Firmasını ziyarete gittiğinde son model bilgisayarları görünce şaşırır. Jobs ise Gates’in şaşkınlığını daha fazla arttırmak için henüz piyasaya sürülmemiş mouselu bilgisayarı göstermiştir.

Şaşkınlığı bir kat daha artan Gates, Macintosh için programlar yazabileceğini teklif etmiştir. Steve Jobs’da ona güvenerek yazması için gerekli sistem kodlarını vermiştir. Gates bu kodlarla gizliden gizliye Macintosh’un kötü bir kopyası olan windows’u yazmaya başlamıştır ayrıca macintosh icin hicbir software de yazmamistir.
Bilişim Dünyasında çığır açan Jobs Apple’da 1$ maaşla çalışarak Guınnes Dünya Rekorlar Kitabına en düşük maaşlı Ceo olarak geçmiştir.
Ama aynı zaman da hırslı ve düzensiz bir yönetici olması nedeniyle John Sculley tarafından görevlerinden çekilmiştir.
Apple'ı bıraktıktan sonra Jobs başka bir bilgisayar şirketi kurdu, NeXT Computer'ı. NeXT, Lisa gibi teknolojik olarak çok gelişmişti; fakat hiçbir zaman, bilimsel çalışma alanları hariç, tanınır olamamıştı.
1996 yılında Apple şirketi, Jobs'u kurduğu şirkete geri getirmek için NeXT'i 429 milyon dolar karşılığında satın aldı. Dikkatli bir planlama ve şirketi içi hamle ile o zamanki CEO Gil Amelio'nun işine son verilir. Steve Jobs 1997 yılında Apple'ın geçici CEO'su seçilir.
NeXT'in satın alınması sonucu birçok teknolojisi Apple ürünlerinde kullanılmaya başlandı. Bunların arasında en belirgin olan örnek, NeXTSTEP'in geliştirilek Mac OS X'in yazılması gösterilebilir. Jobs'un yönetiminde Apple, iMac'i piyasaya sunmasıyla inanılmaz bir şekilde satışları artırdı. O zamandan beri ortaya konan ürünler gözalıcı tasarımları ve marka kuvvetlendirilmeleriyle Apple şirketine büyük yararlar sağladı.
Jobs şirketi geçmiş yıllarda kişisel bilgisayarlara kısıtlı kalan ürün yelpazesinin ötesine taşıdı. iPod taşınabilir müzik çalarının piyasaya sunulmasıyla birlikte, iTunes dijital müzik yazılımı diğer işletim platformlarına uygun halde piyasaya sürerek ve iTunes online müzik dükkanını açarak kişisel elektronik ürünleri ve çevrimiçi müzik piyasalarına el attı.
Jobs, Apple'da yılda 1 dolar karşılığında birkaç sene boyunca çalıştı, bu ona aynı zamanda Guiness Dünya Rekorlar listesinde "En Düşük Maaşlı CEO" unvanını kazandırdı.
1986 yılında Jobs ve Edwin Catmull ortaklaşa, Emeryville, Kaliforniya'da animasyon stüdyosu olan Pixar'ı kurdular.
Oyuncak Hikayesi, Sevimli Canavarlar ve Kayıp Balık Nemo gibi gişe de büyük hasılat yapmış animasyon filmleri Pixar Stüdyosunda hazırlanılmıştır.
Steve Jobs’un da dediği gibi "Dünya'yı değiştirebileceğini düşünecek kadar çılgın olan insanlar ancak Dünya'yı değiştirebilecek işler yapabilir."
Sizce de haklı değil mi?

 

Cansu Başak Civek

bilgi@gencgelisim.com

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız