Toplumun temel yapı taşını oluşturan aile, aynı zamanda bireyin ilk sosyalleştiği kurumdur. Ailenin çocuğa karşı olan söz ve davranışlarında bazı mesajlar gizlidir. Bu mesajları doğru öğrenmek ve algılamak hem çocuğun olumlu kişilik gelişimine…
Yazar : Sevilay ÇELİK
sevilay_zafer@hotmail.com
Toplumun temel yapı taşını oluşturan aile, aynı zamanda bireyin ilk sosyalleştiği kurumdur. Ailenin çocuğa karşı olan söz ve davranışlarında bazı mesajlar gizlidir. Bu mesajları doğru öğrenmek ve algılamak hem çocuğun olumlu kişilik gelişimine hem de aile ile olan ilişkisini daha sağlam temellere oturtmasını sağlayacaktır.
Söz ve Davranışlarınızda
Mesajlar Gizlidir;
1- Kabul mesajı: Bu mesajı içeren söz ve davranışlar çocuğa kendi olma hakkı verir. Kabul mesajı almış olan çocuğa koşulsuz sevgi gösterilmiş demektir. Bu çocuk kimse ile kıyaslanmaz.
Kabul mesajı alan çocuk; “Ben Varım, Ben Doğalım, Seviliyorum, Değerliyim, Güvenebilirim.” şeklinde düşünür. Bu kabul mesajı sonucunda “Aileye bağlı bireyler yetişir.”
2-Reddetme mesajı: Bu mesajı içeren söz ve davranışlarda çocuğun kendi olma hakkı yoktur.
Reddetmek ayrı şeydir, desteklememek ayrı şeydir. Çocuğun aileyi dinlemesi için reddedilmemesi ve onlara güvenmesi gerekir.
Reddetme mesajı vermek çocuğa koşullu bir sevgi vermek demektir.
– Ders çalışırsan seni severim.
– İyi arkadaşlar edinirsen seni severim.
– Beni üzmezsen seni severim. Şeklinde koşul cümleleri günlük konuşmaların sıradan içeriği olabilir. Ancak verdiği mesaj doğru değildir. Bunun yanında kıyaslama cümleleri de yine reddetme mesajının birer parçasındır.
Reddetme mesajı alan çocuk; Ben Yokum, Ben Önemli Değilim, Sevilmiyorum, Değerli Değilim, Güvenemem.” şeklinde düşünür. Bu reddetme mesajı sonucunda “Gençlik çeteleri doğar.”
3-Umursamama mesajı: Bu mesajı içeren söz ve davranışlarda çocuğun hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Umursamama mesajı ile çocuk varlığının anlamsızlığı duygusuna kapılır.
Umursamama mesajı alan çocuk; “Ben Önemsenmiyorum, Ben Değersizim, Varlığım Da Yokluğum Da Aynı, Güvenecek Kimsem Yok.” şeklinde düşünür umursamama mesajı alan birey ilerleyen zamanda “Psikolojik bunalımlar yaşar.”