İkinci Dünya Savaşı sonrası Berlin Duvarı’nın inşa edilmesi ve yıkılması.

0
78

İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Berlin Duvarı’nın inşa edilmesi ve yıkılması önemli bir tarihsel olaydır. 1949’da Almanya Federal Cumhuriyeti (Batı Almanya) ve Alman Demokratik Cumhuriyeti (Doğu Almanya) olarak iki ayrı devlet kuruldu. Ancak, bu iki devlet arasındaki siyasi ve ideolojik farklılıklar, 1961 yılında Berlin Duvarı’nın inşa edilmesine yol açtı.

Doğu Almanya’nın lideri Walter Ulbricht, Doğu Almanya’dan Batı Almanya’ya kaçışları engellemek amacıyla Berlin Duvarı’nın inşa edilmesini emretti. Duvar, 13 Ağustos 1961’de gece yarısı sürpriz bir şekilde örülmeye başlandı. Duvar, Berlin’i iki kesime böldü ve Batı Berlin’e ulaşımı engelledi. Duvarın inşası, aileleri, arkadaşları ve komşuları birbirinden ayırdı. Duvar, Demir Perde’nin somut bir sembolü haline geldi.

Berlin Duvarı, 28 yıl boyunca ayırdığı insanların acılarına tanıklık etti. Ancak, 9 Kasım 1989’da Doğu Alman hükümeti seyahat kısıtlamalarını kaldırdığını açıkladığında, binlerce insan duvarın önünde toplandı. Kalabalıklar, duvarın önündeki kontrol noktalarını aşarak birleşik bir Almanya’ya doğru ilerledi. Bu olaylar sonucunda Berlin Duvarı resmen yıkıldı ve Almanya’nın birleşmesi süreci başladı.

1990 yılında Almanya resmen birleşti ve Berlin Duvarı’nın yıkılması, Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte önemli bir dönemeç olarak kabul edildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız