Dinozorlar neden soyu tükenmiştir sorusuna kesin bir cevap vermek zor. Çünkü dinozorların neslinin tükenmesinin arkasında birden fazla faktör olabilir. Ancak en çok kabul edilen teori, yaklaşık 66 milyon yıl önce Dünya’ya büyük bir göktaşı çarptığı ve bu çarpmanın iklimi, bitki örtüsünü ve hayvan yaşamını değiştirdiği yönündedir. Bu teoriye göre, göktaşı çarpışması sonucunda:
- Dünya yüzeyi sarsıldı, denizlerde dev tsunamiler oluştu, kıtaların şekli değişti, yeryüzünde geniş çaplı yangınlar, depremler ve toprak kaymaları meydana geldi.
- Atmosfer, toz, kül ve gazlarla kaplandı, Güneş ışığı yeryüzüne ulaşamadı, küresel kış ve buz devri başladı, Dünya’nın sıcaklığı düştü.
- Bitkiler büyümekte zorlandı, bitki örtüsü azaldı, bitkilerle beslenen hayvanların yiyecekleri kalmadı, etçil hayvanların da avları azaldı, besin zinciri bozuldu.
- Dinozorlar dahil olmak üzere Dünya’daki canlıların yaklaşık yarısından fazlası yok oldu.
Bu teorinin yanı sıra, dinozorların neslinin tükenmesine katkıda bulunan diğer faktörler de olabilir. Örneğin, bazı araştırmacılar, göktaşı çarpmasıyla aynı dönemde Hindistan’da volkanik patlamaların yaşandığını ve bu patlamaların da atmosferi kirlettiğini ve iklimi değiştirdiğini ileri sürmektedir. Ayrıca, bazı araştırmacılar, dinozorların hastalıklara, genetik bozukluklara, besin zincirindeki dengesizliğe veya evrimsel değişimlere bağlı olarak zaten zayıflamış veya azalmış olabileceğini iddia etmektedir.
Dinozorların neslinin tükenmesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için, web arama sonuçlarından bazılarını okuyabilirsiniz. Örneğin, Dinozorlar Nasıl Yok Oldu? Nesli Neden Tükendi? başlıklı makalede, dinozorların neslinin tükenmesine neden olan olayların ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Ayrıca, Dinozorların tükenmeyen nesli başlıklı haberde, dinozorların soyundan gelen bazı canlı türlerinin günümüzde nasıl yaşadığı hakkında bilgiler verilmektedir.