Kitap Adı: Hayalet Gişe, Yazar: Norton Juster

0
818

 

Norton Juster’ın eseri olan “Hayalet Gişe”, 1961 yılında yayınlandığından beri üst üste baskılar yapan bir çocuk kitabı. Milo adında canı sıkılan ve hiçbir şey yapmak istemeyen bir çocuğun, okuldan eve geldiğinde odasında bulduğu bir “Otoyol Gişesi Bileti” ile hayatının değişimi işleniyor.
Kitabın arkasındaki şablona göre 11-14 yaş arasına hitap eden bu romanda, hayal gücünün zorlanmasıyla soyut olan her şey somutlaştırılmış. Sözcükler, rakamlar, sesler taşınabilir somut varlıklar gibi ele alınmış.

Her bir isim, her bir mekan sembolleştirilmiş. Milo’nun bu yolculuğunda tanıştığı “Çalar Çomar” adlı sırtında çalar saat gömülü çomar köpeği ve Martaval Böceği adlı haşere ile yaşadıkları maceralar anlatılırken, sonunda kitabın özüne değiniliyor.

“Sana imkansız olduğunu söyleseydik, o zaman gitmezdin – ama şimdi sen de öğrendin, imkansızlığını bilmediğin sürece pek çok şeyin mümkün olduğunu.”

 

“Bu kitabı tavsiye eder misin?” diye sorarsanız, çocuk kitabı olmasına rağmen ben her gece birkaç sayfa okurken sıkıntıdan uyuyakaldım. Bu nedenle kitabı da geç bitirdim. Akıcı bulduğum bir anlatımı yok. “Neden okudun?” diye sorarsanız, katıldığım bir “kişisel gelişim” kursu bana bu kitabı okumamı ödev verdi.

 

Seren Muyan

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız