Arif Nihat Asya kimdir?

0
931

BAYRAK VE NAAT ŞAİRİ

Öğretmenlik yaptığı Adana’nın kurtuluş günlerinde şehir meydanına asılan bayraktan ilham alarak yazdığı “Bayrak” şiiri dolayısıyla “Bayrak Şairi” olarak anılan Arif Nihat Asya, 7 Şubat 1904 tarihinde Çatalca ilçesinin İnceğiz köyünde doğdu. Balkan muhaciri olup, Babası Zîver Efendi Tokatlı, anası Fatma Hanım Tırnovalı’dır. Bir aylıkken babası ölür. Arif Nihat akrabalarının himayesinde büyüdü. Bu yüzden şiirlerinde öksüzlüğün acısını derinden duymuş ve duyurmuştur. Orta tahsilini parasız yatılı olarak Bolu ve Kastamonu liselerinde tamamladıktan sonra, İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’nun Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. Çeşitli liselerde edebiyat öğretmenliği ve müdürlük yaptı. 1950-54 döneminde Demokrat Parti’den Adana mebusu seçildi. Siyasetten ayrıldıktan sonra eğitim dünyasına geri döndü. Ankara Gazi Lisesi öğretmeni iken emekliye ayrıldı. 5 Ocak 1975 tarihinde vefat etti ve Ankara’da toprağa verildi.

Arif Nihat Asya’nın edebî şahsiyetinin en kuvvetli yönü şairliği olmakla beraber, şiirleri kadar güzel ve kuvvetli nesirleri de vardır. İlk yazısını Millî Mücadele sırasında Kastamonu Lisesi’nde öğrenci iken yazar. Mahalli ve millî bir çok dergi ve gazetelerde yazıları yayınlanır. Edipliği kadar kişiliğiyle de ön plana çıkar; dönemin bazı aydınlarını ve gençlerini çevresinde toplar. Şiirlerinde hece, arûz ve serbest vezinleri aynı ustalıkla kullanır; nazmın her tür ve şekliyle eserler verir. Canlı, çekici ve heyecan verici bir üslûbu vardır. Güzel ve zarîf benzetmelerin yanı sıra, keskin zekâsının, şakacı mizâcının mahsûlü olan nükteleri, hicivleri, kelime oyunları üslûbunu tamamlayan önemli unsurlardır.

Asya’nın bütün eserleri Ötüken Neşriyat tarafından yayımlanmaktadır. Eserleri: Bir Bayrak Rüzgâr BekliyorAyın AynasındaKanatlarını ArayanlarTop SesleriRübâiyyat-ı Ârif 1Rübâiyyat-ı Ârif 2,Fatihler Ölmez ve TakvimlerDualar ve AminlerKubbelerAramak ve SöyleyememekSes ve Toprak,Kökler ve Dallar.

LEAVE A REPLY

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı yazınız